logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Witram
    Kilka lat emu zrobiłem prosty mikser opisany w czasopiśmie Praktyczny elektronik. Obudowę robiłem z myśla, o ośmiu kanałach, ale narazie zamontowałem tylko 6. Płyta przednia jest wykonana z aluminium. Nawierzch naklejona jest fiolia samoprzylepna. Reszta obudowy ze sklejki.

Koszta:
    Nie pamietam

Dźwięk:
    Do nagłośnienia się nadaje. Ale jak zamontowałem zasilacz sieciowy w mikserze, to pojawił sie lekki przydźwięk z sieci. Ale sie tym kiedyś zajmę.
    Załączniki:
    • Mikser z PE DSC00023 maly.JPG (102.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mikser z PE DSC00021 maly.JPG (143.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Jogesh
    Poziom 29  
    Jogesh napisał 3681 postów o ocenie 684, pomógł 33 razy. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2115843
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    no to jestem pierwszy mam pytanie czy wszytkie kanały są stereo?? bo wydaje mi sie zę mono

napewno koszt jest dosć duzy i w rtakich przypadkach kupienie gotowego mixera jest bardziej opłacalene ale ładnie to nawet wygląda, co to zasilacza w mixerze to NIGDY !! widziałeś kiedyś coś takiego one (prawie) zawsze są na zewnatrz a jak są już w środku to trafa ekranowane
  • #3 2115861
    bb
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Raczej nie sa stereo bo na zdjeciu z kazdego kanalu wychodzi (raczej wchodzi) jeden cinch i oraz gniazdo jack (jak mysle mono, bo w koncu jeden chinch :) )
    pozdr
  • #4 2116951
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 684
    Wszystkie mono. Koszt aż znowu taki wysoki nie był. Potki kupiłem dosyć tanio, po jakieś 80gr sztuka. Potencjometry suwakowe, po 4zł. Pokrętła 35gr, opampki troszkę kosztowały.

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 2117225
    grzesiek_nysa
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Dosc ladnie wykonana konstrukcja,przydaly by sie jeszcze jakies fotki bebechow.

Pozdro
  • #6 2117545
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    jestem zainteresowany budowa miksera minimum 3 kanałowego i kazdy kanał musi byc stereo i jestem zainteresowany schematem tego moxera jesli posiadasz oczywiscie , mixer bardzo mi sie podoba całkiem ładne wykonanie :) i mam jeszcze pytanko do czego sa te potencjometry bo suwakowe to ozywiste ze do sterowania sygnałem ale nie wiem do czego reszta :P
  • REKLAMA
  • #7 2118498
    Jogesh
    Poziom 29  
    Reszta licząc od góry
    1 wzmocnienie
    2 wysokie tony
    3 średnie
    4 niskie
    5 efekt
    6 odsłuch
    7 panorama

Mikser stereo teraz montuję. 4 kanały stereo, wskaźnik 10 LED, słuchawki i dwa wyjścia stereo. Wszystko na jednej płytce.

Pozdr.
  • #8 2119403
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Kociątko, a mógłbyś zamieścić schemat tego miksera??
  • REKLAMA
  • #9 2119876
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Witam:)
    Gdzie tak tanio potencjometry można kupić? Projektem tym interesuję się dosyć długo ale odstrasza mnie cena potencjometrów.... Zdradzisz gdzie je kupiłeś?
    Dlaczego nie nadaje się do nagłośnienia?
    pozdrawiam
    P.S. Wykonanie super.
  • #10 2120039
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 93
    A łatwo się miksuje ???
    Czy trzeba być po jakimś kursie ???
  • #11 2120043
    Jogesh
    Poziom 29  
    Schemat tego miksera, który zmontowałem, jest już na elektordzie. Ten zaś który montuję, jest jeszcze niedopracowany.
    pozdr.
  • #12 2120163
    dsrecordss
    Poziom 18  
    PRzepraszam źle przeczytałem z tym nagłośnieniem:P
    Zdradzisz drogi kociątko gdzie tak tanio kupiłeś potencjometry??
  • #13 2120320
    Jogesh
    Poziom 29  
    Gdybym mieszkał w Polsce, to może to by miało jakiś znaczenie... Ten mikser, który teraz montuję, będzie super tani :D Zobaczę iledziesiąt złotych wszystko będzie kosztować .
    pozdr.
  • #14 2120427
    bb
    Poziom 20  
    Moge sie zapytac co to jest 'efekt', 'odsluch', 'panorama' bo nie bardzo sie znam na tym, tak z ciekawosci :)
    pozdr
  • #15 2120471
    macio8888
    Poziom 22  
    Odsłuch to są np. słuchawki, albo odsłuch taki jak na estradzie, to jest dodatkowe wyjście. Efekt to jest dodtakowe wejscie i wyjście na urządzenie, które dodaje efekty do dźwięku, a panorama to jakby właścicel mixera mógł napisać co to jest, bo też mnie to ciekawi
  • #16 2120506
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Edit:
    Usunięto
  • #17 2120521
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    prawdopodobnie jest to balans pomiędzy lewym a prawym kanałem
  • #18 2120539
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Panorama to innaczej balans lub jak kto woli równoważnik. Służy do ustawiania proporcji głośności między kanałami L/R.
    Szkoda że kociątko nie zdradzisz gdzie kupiłeś te potki bo muszę kupić spooro (około 60sztuk) i kurcze staram się znaleźć jak najtaniej..
  • #19 2120563
    bb
    Poziom 20  
    Napisal, ze nie mieszka w polsce, wiec pewnie gdzies za granica kupil.
    pozdr
  • #20 2120608
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Ciekaw jestem czy może w jakimś sklepie internetowym lub gdzieś. Jestem dla takiej ilości w stanie ściągnąć je z zagranicy (60 do nawet 150 szt)
  • #21 2120681
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    na niemieckim ebayu były alpsy 10cm podwójne [dwa suwaki w jednej obudowie] za 3 euro
  • #22 2120824
    dsrecordss
    Poziom 18  
    Chodzi mi bardziej o obrotowe potencjometry
  • #23 2121249
    macio8888
    Poziom 22  
    Kociątko, nie moge znaleźć jakoś schematu tego mixera, mógłbyś zamieścić linka do tego albo przesłać mi na maila(macio8888@o2.pl) lub pw??
  • #24 2121291
    bb
    Poziom 20  
    Swoja droga nasunelo mi sie pare watpliwosci.. Mysle ze to przez nieznajomosc tego typu sprzetu, ale nie moge znalesc nigdzie schematu blokowego zadnego takiego miksera.
    Chodzi o to ze w jakim celu balans na we czy tez wy mono?? No i gdzie ten efekt sie podlacza, jak do kazdego z kanalow widze tylko (o ile sie nie myle) po jednym wejsciu (w 2 odmianach - cinch i jack)?
    pozdr
  • #25 2121320
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    daniel93 napisał:
    A łatwo się miksuje ???
    Czy trzeba być po jakimś kursie ???

Z takimi pytaniami to chyba forum pomyliłeś.
    to nie jest robot kuchenny !!
    Jak dla mnie to konstrukcja niezbyt udana bo strona sumy jest wieksza niż strona kanałów i troszke śmiesznie to wygląda.

Apropo pomiętroli to można kupić w polsce tak tanio wystarczy użyć wyszukiwarki google.

tym samym zanim ktos zapyta co to jest panorama czy wyjście na odsłuch to proponuje mu zadać pytanie "co to jest mikser" bo widze że mylicie go z robotem kuchennym.

Za odwage daje 5+ tylko dodaj mu jeszcze przynajmniej cztery kanały żeby to jakoś wyglądało , a po za tym to bardzo funkcjonalny.

Jeszcze raz gratuluje budowy , pomyśl nad jakimiś napisami , u nas za 30 zł wycinają na ploterze szablon.
    Pozdro
  • #26 2121390
    dsrecordss
    Poziom 18  
    bb napisał:

Chodzi o to ze w jakim celu balans na we czy tez wy mono??

a naprzykład żeby z 2 kanałów mono zrobic 1 stereo. W jeden kanał wpinasz sygnał L i ustawiasz panoramę na lewo, a w drugi wpinasz kanał P i panoramę przestawiasz na prawo. Pewnie nasunie się pytanie- dlaczego używać 2 kanałów mono skoro można wpiąć w stereo-
    a no na przykład korzystając z dobrodziejstw połączeń symetrycznych- wtedy desymetryzacja odbywa się w konsolecie (typowe wejście XLR- canon) i mamy zakłucenia z głowy.
    pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

bb napisał:
    No i gdzie ten efekt sie podlacza, jak do kazdego z kanalow widze tylko (o ile sie nie myle) po jednym wejsciu (w 2 odmianach - cinch i jack)?

a no widzisz żle szukasz:) to nie w tej części miksera. W części sumy znajduje się wyjście (send) i powrót (return) w który wpina się efekt. A ta dziwaczna regulacja efekt to poprostu regulacja poziomu z jakim wysyła się sygnał z danego kanału na wyjście (send)
    pozdrawiam
  • #27 2121751
    Jogesh
    Poziom 29  
    djandriu napisał:

Za odwage daje 5+ tylko dodaj mu jeszcze przynajmniej cztery kanały żeby to jakoś wyglądało , a po za tym to bardzo funkcjonalny.

Jeszcze raz gratuluje budowy , pomyśl nad jakimiś napisami , u nas za 30 zł wycinają na ploterze szablon.
    Pozdro

Napewno dodam mu jeszcze dwa kanały. Po to zostawiłem wolne miejsce. Już płytki robię. Co do napisów, to zobaczę, może coś się kombinuje.

Co prawda teraz montuję inny mikser i temu poświęcam mniej uwagi. Ten będzie tylko 4 kanały stereo.

Dzięki za uznanie.

Pozdr.
  • #28 2122079
    jakosek
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Fajnie ci wyszło. Naprawde mi się podoba, wykonanie schludne. Może jeszcze jakieś napisy i byłoby lux :)

Sam zacząłem bydowę tego miksera ale wszystko rozbiło się o potencjometry... Powstała tylko suma i zasilacz. Po tym poście jednak zastanawiam się czy nie wrócić do budowy bo plytki wzm. kanałowych to pikuś a i pare pot. suwakowych zalega w szufladzie ;)

PS. co do schematów były w Praktycznym Elektroniku, ale posiadam wersję elektroniczną jakby ktoś był zainteresowany to pytać się na PW albo maila.

Pozdro
  • #30 2164432
    bb
    Poziom 20  
    beezer92 - to juz nudne sie powoli staje, w co 2 temacie Ty z tym swoim ukladem, jak ktos bedzie chcial to sam znajdzie..
    pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego miksera audio zbudowanego według projektu z czasopisma "Praktyczny Elektronik". Mikser posiadał obudowę przewidzianą na 8 kanałów, z czego zamontowano 6 kanałów mono, wykonanych z aluminium i sklejki. Koszty budowy były niewielkie, potencjometry suwakowe i obrotowe kupiono tanio, a układ oparty jest na wzmacniaczach operacyjnych. Mikser nadaje się do nagłośnienia, jednak zasilacz sieciowy zamontowany wewnątrz powoduje lekki przydźwięk, który planowane jest usunięcie. Omówiono funkcje potencjometrów: wzmocnienie, regulacja tonów wysokich, średnich i niskich, efekt, odsłuch oraz panorama (balans L/R). Wskazano, że zasilacz w mikserze powinien być ekranowany lub umieszczony na zewnątrz, aby uniknąć zakłóceń. Autor pracuje nad nową wersją miksera stereo 4-kanałowego z wskaźnikiem LED i wyjściami słuchawkowymi. Poruszono kwestie techniczne dotyczące podłączenia efektów (send/return w części sumy miksera) oraz zastosowania panoramy do ustawiania balansu kanałów. Wskazano, że do uzyskania stereo z dwóch kanałów mono można użyć panoramy i połączeń symetrycznych (XLR). Dyskutowano także o dostępności tanich potencjometrów, m.in. na niemieckim eBayu, oraz o potrzebie dodania kolejnych kanałów i oznaczeń na panelu przednim. Wskazano, że mikser nie jest przeznaczony do miksowania na żywo ze względu na brak krosów i przełączników kanałów. Schematy miksera są dostępne w "Praktycznym Elektroniku" oraz na forum Elektrodzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA