logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niskie napięcie w TV Thomson 55 MS11 TX - przetwornica nie działa poprawnie?

dantess 18 Lis 2004 23:39 1089 9
REKLAMA
  • #1 996392
    dantess
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    W tym tv mam taki problem iz napiecie głowneij lini wynosi 45v zamiast ok 130 wiec odpiołem kolektor i podpiołem zarówke i nadal zarowka ledwo żarzy napiecie na niej 45 v wiec wychodzi na to ze przetwornica nie wydala wiec wymieniłem wszystkie elka po stronie pierwotnej powierzyłem wszytskie opory na głownym elku na stronie pierw. mam 300 v i dochodzi do trafa moze ktos sie juz spotkał z takim objawem ??
    lampka stby sie świeci przy wejsciu a stan przacy słaychac jak dosłownie ułemek sekundy wchodzi wysokie i zaraz zanika ??

prosze o rady

pozostaje z wyrazami szacunku
    ........dantess
  • REKLAMA
  • #2 996667
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2309
    dantess napisał:
    wiec odpiołem kolektor

Z opisu wnioskuję, że dokonujesz pomiaru +B w niewłaściwym punkcie.
    Pomiar ten wykonaj po stronie wtórnej trafa przetwornicy, zaraz po diodzie prostowniczej na kondensatorze elektrolitycznym, uprzednio odcinając je od pozostałej części odbiornika. Sprawdż również, czy w pozostałych obwodach tego zasilania nie ma innych zwarć.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 996687
    Fazii
    Poziom 32  
    Ocena: 23
    Witam, tak jak Miglus już napisał, poza tym profilaktycznie podstaw elktrolit(ty) w gałęzi +B. Brak pojemności spowoduje właśnie taki objaw jak masz.

Pozdro
    Fazii
  • REKLAMA
  • #4 997022
    dantess
    Poziom 17  
    panowie pomiar ktory pierwszy wykonywałem to odpiołem diode i na niej miałem równiez 45 v po wymianie 47u/160 nadal bez zmian
  • #5 997065
    Fazii
    Poziom 32  
    No to źle dokonany pomiar ! bez urazy, ale mierzy się za diodą, ale z kondensatorami!

Które to chassis, nie mogę się doszukać
  • #6 997092
    dantess
    Poziom 17  
    ale pomiar z kondensatorami tez był odciolem wszysstko za kondensatorem 47u/160v
  • REKLAMA
  • #7 997106
    Fazii
    Poziom 32  
    dantess napisał:
    panowie pomiar ktory pierwszy wykonywałem to odpiołem diode i na niej miałem równiez 45 v po wymianie 47u/160 nadal bez zmian

Ale nie o to się rozchodzi :) podaj chassis !
  • #8 997139
    Stanko
    Poziom 13  
    Witam!
    Bełedem jest odcinanie wszyskiego gdyz czasami w Thomsonach jest kontrola nap B+ realizowana poprzez transoptor i wtedy jezeli odepniesz to moze byc roznie... a wracajac do tematu to Thomson zazwczaj sosuje nap. zasil StBy na pozimie wlasnie ok 40-90V natomiast po wydaniu rozkazu startu poprze procesor i transoptor zasil. rusza z roboczymi nap. i moca.
    Proponuje wyjac z plyty tr. kluczujacy z WN spr.(wymienic) elektrolity na 160V w B+ no i odlaczyc reszte nap. z przetwornicy aby wykluczyc moliwosc zwarc lub uplywnosci.
    Sprawdz jeszcze czy do reg. B+ nie jest jeszcze podlaczone nap. 5V bo tez sie zdazalo.
    Sorrki za lakoniczna pomoc ale nie wiem jaki to rodzaj Thomasona ale sa one bardzo podobne.
    Pzdr.Stan
  • REKLAMA
  • #9 998570
    dantess
    Poziom 17  
    tranzystor z wysokiego wymieniony i bez zmian mysłe czy to nie bedzie trafo
  • #10 999003
    Fazii
    Poziom 32  
    dantess napisał:
    tranzystor z wysokiego wymieniony i bez zmian mysłe czy to nie bedzie trafo

-> Dantess, nie wykluczone, że trafo, ale poczytaj co napisałes "panowie pomiar ktory pierwszy wykonywałem to odpiołem diode i na niej miałem równiez 45 v po wymianie 47u/160 nadal bez zmian"
    Gdzie tu logika? Skoro jest jak opisujesz, to uszkodzona jest przetwornica.

Pozdrawiam
    Fazii

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Thomson 55 MS11 TX występuje problem z niskim napięciem głównej linii zasilania wynoszącym około 45 V zamiast około 130 V, co wskazuje na nieprawidłową pracę przetwornicy. Pomiar napięcia +B powinien być wykonywany po stronie wtórnej transformatora przetwornicy, bez odłączania kondensatorów elektrolitycznych, gdyż ich brak lub uszkodzenie może powodować spadek napięcia. Wymieniono kondensatory elektrolityczne po stronie pierwotnej oraz tranzystor kluczujący, jednak problem pozostał. Wskazano, że w niektórych modelach Thomson kontrola napięcia B+ odbywa się przez transoptor, a napięcie standby może wynosić od 40 do 90 V, które po starcie powinno wzrosnąć do wartości roboczej. Zalecane jest odłączenie obciążenia zasilania przetwornicy w celu wykluczenia zwarć lub upływności oraz sprawdzenie, czy do regulatora B+ nie jest podłączone napięcie 5 V. Ostatecznie uznano, że uszkodzona jest przetwornica lub transformator przetwornicy, co wymaga dalszej diagnostyki i ewentualnej wymiany tych elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA