Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Subwoofer aktywny Dibeisi DBS-N1215A wyłącza całe CarAudio

Melwin90 18 Jul 2011 19:26 3516 7
    Melwin90
    Level 2  
    Witam Was.
    Od razu zaznaczę, że jestem kompletnym laikiem dlatego też znalazłem się tu by zacherpnąć choć odrobinę fachowej pomocy i wskazówek. Zakupiłem taki oto subwoofer aktywny LINK do mojej Mazdy 3. Wiem, że subwoofer nie jest wysokich lotów, ale nabyłem go tylko dlatego że był bajecznie tani a chciałem oszczędzić głośników fabrycznych w samochodzie gdyż lubię "mocniej" zagrać... O ile z podpięciem wszystkiego uporałem się z pomocą ojca elektronika tak o problemie który wystąpił nie mamy już zielonego pojęcia gdyż robiliśmy taką instalację pierwszy raz. Mianowicie: Subwoofer mam podpięty do świateł (automatyczne przy przekręceniu stacyjki) tak by nie czerpał akumulatora na postoju - radio może sobie grać a on dostaje moc dopiero wtedy gdy zapalą się kontrolki i światła. W czym rzecz - wyjechałem z nim dziś po raz pierwszy i po jakimś czasie przed dotarciem do pracy po prostu całe CarAudio fabryczne oraz Subwoofer zamilkły. Przerażony dojechałem do pracy, zaparkowałem i wyłączyłem samochód w obawie że cała instalacja fabryczna siadła razem z moją gwarancją (autko jest nowe...). Przekręciłem ponownie stacyjkę zapalając światła i oto eureka! CarAudio razem z Sub'em ruszyło od nowa. Po pracy podwożąc kolegę sprawdzaliśmy czy nie ma to czegoś wspólnego z mocą z jaką gram i ewentualnymi obciążeniami. Podkręcając głośniej szybko audio nam padło po raz kolejny. Zjechałem z trasy, zapaliłem samochód od nowa i znów grało. Jadąc do domu starałem się grać raczej "przeciętną" mocą i długo działało po czym nagle znów sytuacja się powtórzyła... Jak wcześniej wspominałem nikt z mojego grona nie zna się na CarAudio więc zostałem z problemem i nie wiem w czym tkwi przyczyna oraz co zrobić bo nie chciałbym popsuć fabrycznej elektroniki.

Czy ktoś ma na tyle doświadczenia że może zasugerować ewentualne zmiany w instalacji bądź jak wyeliminować usterkę?

Oto jak mam podłączonego sub'a:
    12V - wiadomo z akumulatora, przez bezpiecznik 60A i do subwoofera.
    GND - do karoserii - też żaden problem.
    REM - jak wspominałem dostaje zasilanie wraz z włączeniem świateł (podpięte do tylniego światła)

Niestety nie mam w fabrycznym radiu wyjść na Chinch-e (RCA) dlatego też przeczytałem gdzieś że zamiast ciągnąć sygnał prosto z radia można się przylutować do kabelków od głośnika w tylnich drzwiach. Po lewej stronie niebieski (a raczej seledynowy) z białym, po prawej niebieski z brązowym i tak też zrobiłem wpinając drugie końce kabla z wtyczkami RCA normalnie do Sub'a.

BARDZO proszę o pomoc bo już się cieszyłem że wszystko hula a tu jednak problem i obawa o fabryczną instalację.
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Podłącz sygnał podebrany z tylnych głośników nie do gniazd RCA lecz pod wejścia HIgh i wyreguluj poziom Gain na tej skrzyni.
    Melwin90
    Level 2  
    Hmmm... Problem w tym, że pod gnizdami RCA a obok całej reszty (12V, GND, REM) mam jedynie miejsca na podlączenie kabli zakończonych widełkami przykręcane śrubami o nazwie "SPEAKER VOLUME INPUT" podzielone na: L + i - oraz R + i - (razem 4). Czy zatem "High" o którym mówisz to któreś z tych? No i jak ma być ustawiony ten GAIN bo w sumie mam w okolicach połowy.

Czy ktoś ma w ogóle pomysł dlaczego tak się dzieje że gaśnie całe Audio? Możliwe że Sub pobiera zbyt dużą moc z aku a fabryczna instalacja ma jakieś zabezpieczenia i odcina w pewnym momencie dźwięk?
  • Helpful post
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Po prostu obciążasz końcówkę radia takim podłączeniem i radio przechodzi w protect . Te "inne wejścia" to właśnie wejścia "po wysokiej" .

Jak się prawidłowo reguluje Gain to powinieneś poszukać na forum.
    Melwin90
    Level 2  
    Dobra, zrobię tak jak mówisz, mam już przejściówki z RCA na zwykły zacisk żeby nie rozbierać znowu tapicerki i lutować nowych kabli od głośników. Dzięki za pomoc - tak jak mówiłem - pierwszy raz mam do czynienia z CA. Zdam relację jak tylko to przerobię i pojeżdżę trochę by sprawdzić działanie.
    Melwin90
    Level 2  
    Bardzo mi przykro, ale podpiąłem to w ten sposób jak mówiłeś i niestety nie zagrał... Było słychać leciuteńki dźwięk ale prawie niesłyszalny co oznacza że wzmacniacz nie dostał w ogóle zasilania mimo że podpiąłem te same kable które połączyłem z tymi w fabrycznych głośnikach. Na wejściach RCA sub gra ślicznie tyle że zużywa chyba zbyt dużo mocy z akumulatora i jak się przegrzeje odcina audio (dziś zanim zrobiłem przejściówki by podpiąć to inaczej jechałem dość długo i grałem pełną mocą, ale na MONO odpinając jedno wejście i nie wyłączyło się ani raz. Fakt faktem, dziś był dużo chłodniejszy dzień i jechałem w totalnej ulewie - może dlatego audio "przetrwało").

Jakieś inne pomysły? Albo być może źle podpiąłem te kable choć polutowałem te przejściówki testowe i podpiąłem dobrze. Tam gdzie na kablu był minus wpiąłem gdzie ma być minus, tam gdzie był plus do plusa (na obydwa kanały L / R)... nie zagrało. Czy oprócz wpięcia na "High" nie powinno się jeszcze zasilić inaczej wzmacniacza właśnie przez te wejścia RCA? Bo tylko wtedy zaczyna on działać.
    bogus1984
    Level 26  
    Sprawa prosta - jeżeli masz poprowadzone zasilanie na wzmacniacz +, - i podłączony Remote a nie masz wyjścia RCA w radiu puszczasz z tylnych głośników z lewego głośnika + i - do wejść we wzmacniaczu lewego kanału, z prawego głośnika to samo do prawego kanału we wzmacniaczu i musi działać. Żadnych przejściówek się nie robi, po prostu wpinasz na wzmacniaczu w te speaker coś tam i musi działać, wejścia RCA w tym momencie cię nie interesują. Gain ustaw poprawnie.
    Jarosx9
    Level 35  
    Napisz jeszcze raz bo już sam się w twoich wywodach gubię, nie wiem czy dobrze zrozumiałem?
    Mianowicie:
    Czy podłączasz sygnał z głośnika (końcówki mocy radia) bezpośrednio do wejścia niskopoziomowego wzmacniacza (cinch)? Jeśli tak to masz już odpowiedź, dlaczego nie działa.
    Jeśli nie, to zamieść zdjęcie wejść wzmacniacza, bo mam jeszcze inną teorię.