logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niebieskie tło na obrazie w telewizorze HITACHI C28-P440VT

tranzistorek 21 Lip 2011 17:22 3624 13
REKLAMA
  • #1 9742863
    tranzistorek
    Poziom 10  
    Telewizor działał przez długi okres czasu bez zarzutów. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że na normalnym obrazie tak jak by nakładało się niebieskie tło, problem początkowo był błahy ponieważ działo się to bardzo sporadycznie i po około dwóch sekundach ustępowało, obecnie niebieskie tło utrzymuje się non stop.
    Pomierzyłem napięcia na katodach kineskopu i wynoszą one: R=90 V, G=91.1V, B=65V. W tym telewizorze występuje jako dekoder kolorów występuje układ TDA3562A, myślałem że to jego wina, ale nawet po jego wymianie na drugi usterka nie ustąpiła, na pinach 13.15.17 tego układu występują następujące napięcia:13=5,29V, 15=5,05V, 17=8,03V. Gdy odłanczam pin 17 tego układu niebieskie tło ustępuje, reszta kolorów jest w tedy normalna.
    Gdzie leży usterka, w dekoderze koloru czy w kineskopie ? Dodam że nie występują linie powrotu, choć ostatnio dłużej niż zwykle się rozświetlał zmiana regulacji na G2 pomogła, ale niebieskie tło jest nadal. Zimnych lutów brak.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9744322
    lamer.
    Poziom 33  
    Ocena: 49
    Cytat:
    Gdzie leży usterka, w dekoderze koloru czy w kineskopie
    Nie ma nic prostszego, i to wygodnie w fotelu z użyciem pilota.
  • #4 9745976
    tranzistorek
    Poziom 10  
    Hehe, tak można to zrobić jeśli się ma oryginalnego pilota, niestety nie posiadam takiego, więc z trybem serwisowym jest lipa. Korzystając z rad kolegów , poczytałem sobie informacje z tego linka, dokonałem różny prób i stwierdzam że kineskop nie jest jeszcze najgorszy(choć nowizna to to już nie jest) katody nie są jeszcze uszkodzone, wzmacniacze wizyjne bez zarzutu, nawet dla przezorności wy lutowałem wszystkie tranzystory i zmierzyłem, nie wykazuja zwarć, wzmocnienie mają prawidłowe, na scalaku o którym mówiłem na nóżce 17(czyli kolor niebieski) utrzymuje się napięcie 8.03V, tymczasem na pozostałych jest 5V. Myśle że to wina dekodera. Na płytce wzmacniaczy wizyjnych są dwa rezystory nastawne, jeden jest w szereg z sygnałem sterującym wzmacniacz wizyjny koloru niebieskiego, a grugi w szereg z kanałem koloru zielonego, nawet dokonując regulacji tymi rezystorami nie mogę otrzymać dobrego obrazu, co prawda moge ująć koloru niebieskiego, ale choć obrócę suwak w stronę maksymalnej rezystancji i tak kolor niebieski jest przeważający, dopiero jak odlutuje sterowanie płynące na wzmacniacz wizyjny koloru niebieskiego to niebieskie tło ustępuje.
    Dziękuje kolegom za cenne rady, na pewno się one przydadzą. Naprawa tego telewizora jest o tyle trudniejsza, że nie dysponuje schematem do tego ustrojstwa. Jeszcze jedna wątpliwość obok tego scalaka TDA3262a stoi jeszcze układ TDA3590A, czy jeśli ten układ był by uszkodzony mogły by się dziać takie rzeczy z obrazem ?
  • REKLAMA
  • #5 9747881
    lamer.
    Poziom 33  
    Cytat:
    Hehe, tak można to zrobić jeśli się ma oryginalnego pilota, niestety nie posiadam takiego, więc z trybem serwisowym jest lipa.

Ani orginalny pilot nie jest potrzebny, ani tryb serwisowy. Wystarczy trochę wiedzy, i odrobina sprytu.
  • #6 9749867
    tranzistorek
    Poziom 10  
    Ma kolega pełną racje, zasugerowałem się tezą że do ustawienia tego wystarczy fotel i pilot i w tedy nasunęła mi się ta myśl z trybem serwisowym. Balansem statycznym już próbowałem, regulacja pe-erkami od koloru czerwonego i niebieskiego na płytce kineskopu nie dała zadowalających rezultatów, jeszcze postaram się dobrać do balansu dynamicznego.
  • #7 9753110
    Elektro1978
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    wymień procka odpowiedzialnego za wizje

Moderowany przez radsat:

Ostrzeżenie nr.5!
    Kończymy przygodę na forum Elektroda, konto blokuję.

• #8 9756047
    tranzistorek
    Poziom 10  
    Procki wymieniałem, wymieniłem układ TDA3562A oraz TDA3590A bez rezultatów.
    Kondensatory elektrolityczne też sprawdzałem i wszystkie są o.k., tranzystorki koło tych scalaków też sprawdzałem i wszystkie są bez zarzutu. Zauważyłem że jak na tym obrazie jest to niebieskie tło to identyfikacja kolorów jest wtedy zaburzona, czasami na chwilkę to niebieskie tło ustępuje i wtedy kolory są zupełnie prawidłowe. Podejrzewam że któraś dioda musi wariować np: Zenera. Usterka jest do naprawienia, ale wymaga dużo czasu spędzonego na dokładnych pomiarach. Na razie dziękuje wszystkim kolegom za pomoc.
  • #9 9756080
    lamer.
    Poziom 33  
    tranzistorek napisał:
    Podejrzewam że któraś dioda musi wariować np:

A ja podejrzewam, że masz mizerny kineskop, a upewnienie się to dziecinnie prosta operacja.
  • #10 9756473
    bomber z opalenicy
    Poziom 10  
    tranzistorek napisał:
    Procki wymieniałem, wymieniłem układ TDA3562A oraz TDA3590A bez rezultatów

To już trochę kasy władowałeś. Czekamy na jakiś przełomowy moment.
  • REKLAMA
  • #11 9778435
    robert1
    Poziom 16  
    Ocena: 77
    A podmień miejscami tranzystory we wzmacniaczu :D Może ten od niebieskiego "ciągnie kitę" i nie zamyka się całkiem .Zwykły miernik ci tego nie pokaże .
  • #12 9780426
    lamer.
    Poziom 33  
    robert1 napisał:
    A podmień miejscami tranzystory we wzmacniaczu :D Może ten od niebieskiego "ciągnie kitę" i nie zamyka się całkiem .Zwykły miernik ci tego nie pokaże .

A ty tak na poważnie, czy jaja sobie robisz????
  • #13 9780563
    tranzistorek
    Poziom 10  
    Sprawa się rozwiązała, winny jest faktycznie w 99% słaby kineskop, 100 procentową pewność dał by pomiar z miernika którym można by zmierzyć emisje katod. Ale to nie jest konieczne bo ostatnio nie chciał się znów rozświetlić, przestawiłem regulacje od siatki drugiej w pozycje większego prądu kineskopu, wtedy się rozświetlił. Niebieskie tło uczymywało się nadal, napięcia na nóżkach scalaka TDA3562A które sterują wzmacniacze wizyjne zmieniły się na wyższe,tzn: na R jest 6.43 V, na G jest 6.50V, a na B jest 8.03V.
    Uważam że nie warto dalej tracić czasu na ten telewizor, pójdzie do kasacji.
    Dziękuje za zainteresowanie i pomoc.
  • #14 9781576
    robert1
    Poziom 16  
    Ocena: 77
    Jak najbardziej poważnie mówie . Miałem podobny problem kiedyś w LOEWE .Tranzystor niby sprawny a na oscyloskopie widać było "kitę" .NIe zamykał sie do końca .Po wymianie tranzystora obraz czysty jak łza !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem HITACHI C28-P440VT, który od pewnego czasu wyświetlał niebieskie tło na obrazie. Początkowo problem był sporadyczny, ale z czasem stał się permanentny. Pomiar napięć na katodach kineskopu wykazał nieprawidłowości, szczególnie w kanale niebieskim. Użytkownik wymienił układ TDA3562A, ale usterka nie ustąpiła. W trakcie dyskusji zasugerowano poprawę balansu bieli oraz sprawdzenie tranzystorów we wzmacniaczu. Ostatecznie użytkownik stwierdził, że problem leży w słabym kineskopie, co potwierdziły zmiany napięć na nóżkach scalaka. Telewizor został uznany za nieopłacalny do naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA