logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niebieski ekran w TV Hitachi C28-P510 po wymianie TDA 2579A i kondensatorów

sylwek1 17 Lis 2004 20:50 1896 2
REKLAMA
  • #1 993253
    sylwek1
    Poziom 11  
    Otrzymałem Tv marki hitachi prawdopodobnie po jakims dużym zwarciu. Po włączeniu nie bylo jakiejkolwiek reakcji. Wymienilem kondensatory elektrolityczne po stronie pierwotnej w prztwornicy oraz tranzystor kluczujący S2000 (tak to sie chyba fachowo nazywa) oraz kondensator na 1600V Telewizor ruszył byl obraz Pochodzil troszke i obraz zniknął został niebieski ekran Padło na wymiane układu TDA 2579A pomoglo ale ponownie na chwile Gdy teraz wymienie ten uklad już nie pomaga zostaje tylko niebieski ekran. Dodatkową usterką jak był obraz były cienkie pasy u góry ekranu (nie pomogła wtedy zadna regulacja- po tych czynnosciach tv jeszcze chodzil) Jeżeli moglby mi ktos cos podpowiedziec bede wdzieczny.
  • REKLAMA
  • #2 993987
    drago
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    wymień kondziole wokól pionu , cienkie paski mogły być z nich , może to też blokować końcówki wizjii , zmierz napięcie na dziale B na kineskopie
  • #3 995532
    sylwek1
    Poziom 11  
    Witam. Co do kondensatorów sprawdzalem wszystkie za pomocą zamrażacza wynikało że powinny byc wszystkie sprawne, ale spróbuje wymienic i zobaczymy. Mam natomiast pytanie co do tego działa B gdzie to znajde i jak dokonać pomiaru potrzebuje jakis specjalistyczny sprzęt (może dziwne pytania ale niestety nie posiadam tak dużej wiedzy) dodatkowo nie posiadam instrukcji serwisowej wiec pracuje troszke w ciemno. Dziekuje za odpowiedz
REKLAMA