logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HITACHI CMT - czerwony ekran, wylane kondensatory, jak uzyskać czarno-biały obraz?

TadeuszZ 08 Lip 2003 12:33 1508 0
REKLAMA
  • OBJAWY
    Telewizor przyniesiony miał czerwony ekran z powrotami i śladowo widoczny obraz zak...

OBJAWY
    Telewizor przyniesiony miał czerwony ekran z powrotami i śladowo widoczny obraz zakłócony zrywaną synchronizacją pionową z dziagnozą od tzw. fachowca że kineskop jest uszkodzony. Klient chciał żeby zrobić choć czarnobiały obraz na dwa miesiące.
    Opis
    Napięcie +200V było, na katodach napięcie było w normie ale na czerwonej nie chciało się zmierzyć. Miernik piszczał i nie mierzył a G i B mierzyły się prawidłowo. W końcu myślałem na początku że faktycznie kineskop i w końcu zastanawiając się czy można zrobic obraz cz.b. doszedłem do modułu zapiętego na płytę główną z układem AN5635 i pod kurzem zobaczyłem że jest jakaś wilgoć. Dopiero oczyszczenie modułu przyniosło rozwiązanie problemu.
    Przyczyna
    Otóż wszystkie kondensatory elektrolityczne były wylane.
    Wymieniłem wszystkie, umyłem płytkę z elektrolitu i po właczeniu pojawił się zielony ekran. Po regulacji kolorów uzyskałem prawidłowy obraz ale rwał synchronizację pion a powodem oczywiście kondensator C700 220uF/50V pod tym modułem.
    Po naprawie jest przyzwoity kolorowy obraz o prawidłowej barwie i kontraście.
    O autorze
    TadeuszZ
    Poziom 21  
    Specjalizuje się w: fotografia
    TadeuszZ napisał 675 postów o ocenie 38, pomógł 2 razy. Jest z nami od 2002 roku.
  • REKLAMA
REKLAMA