logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PCB - Podłączenie Vcc oraz GND do Atmegi, proszę o sugestię.

Suchy 22 Lip 2011 00:12 2552 4
  • #1 9744597
    Suchy
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Witam, robię prostą centralkę nadzorującą różnie czujniki żebym miał się na czym uczyć programowania. Chcę zastosować Atmega16 w obudowie 44 TQFP, podłączam zasilanie i zastanawiam się czy zrobiłem to poprawnie, naczytałem się o zasadach podłączania i nie wiem czy nie przesadzam albo czy nie robię tego w niewłaściwy sposób.

W zasadzie każda książka mówi o tym aby:
    - podłączyć wszystkie piny VCC oraz GND do mikrokontrolera
    - podłączyć 10-47uF blisko VCC uC
    - podłączyć 100nF do każdego pinu VCC-GND

zrzut ekranu poniżej przedstawia początek mojej płytki, na razie jest tylko zasilacz oparty na LM317 oraz Atmega.

Sam uC "leży" na polu GND a podłączony jest bezpośrednio do kondensatora wyjściowego czy jest to "STAR POINT" ?

Proszę sprawdzenie i jakąś wskazówkę jeżeli robi się to inaczej. Jest to jeden niewielu, w zasadzie pierwszy bardziej skomplikowany projekt na uC więc przyda mi się dobra rada fachowca.

Dziękuję i Pozdrawiam.
    Michał (suchy)
  • Pomocny post
    #2 9744980
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Suchy napisał:
    Witam, robię prostą centralkę nadzorującą różnie czujniki żebym miał się na czym uczyć programowania. Chcę zastosować Atmega16 w obudowie 44 TQFP, podłączam zasilanie i zastanawiam się czy zrobiłem to poprawnie, naczytałem się o zasadach podłączania i nie wiem czy nie przesadzam albo czy nie robię tego w niewłaściwy sposób.

W zasadzie każda książka mówi o tym aby:
    - podłączyć wszystkie piny VCC oraz GND do mikrokontrolera
    - podłączyć 10-47uF blisko VCC uC
    - podłączyć 100nF do każdego pinu VCC-GND

zrzut ekranu poniżej przedstawia początek mojej płytki, na razie jest tylko zasilacz oparty na LM317 oraz Atmega.

Sam uC "leży" na polu GND a podłączony jest bezpośrednio do kondensatora wyjściowego czy jest to "STAR POINT" ?

Proszę sprawdzenie i jakąś wskazówkę jeżeli robi się to inaczej. Jest to jeden niewielu, w zasadzie pierwszy bardziej skomplikowany projekt na uC więc przyda mi się dobra rada fachowca.

Dziękuję i Pozdrawiam.
    Michał (suchy)

Witam
    "Fachowiec" ze mnie żaden, ale bez przesady. O ile kondensatory odsprzęgające małej pojemności powinno się stosować przy każdej parze wyprowadzenia zasilania i masy to nie od razu trzeba ścieżki zasilania prowadzić do każdego układu oddzielnie od kondensatora filtrującego. Umieszczanie "elektrolitów" stosuje się wtedy, gdy szyna zasilania narażona jest na wahania napięcia. O ile przy projektowaniu układów pomiarowych te uwarunkowania są dość rygorystyczne, to przy innych można pozwolić sobie na trochę "luzu". Należy jednak pamiętać aby tak rozmieścić elementy na płytce, aby te najbardziej czułe na zakłócenia znajdowały się jak najdalej od kondensatora filtra lub miały oddzielnie prowadzone szyny zasilania i masy. Bardzo ładnie zostało to opisane tu Z wypełnieniem masy też potrzeba postępować rozważnie, bo należy pamiętać. ze duże jej połacie na jednej warstwie wraz z równolegle biegnącą szyną zasilania na drugiej warstwie tworzą "rodzaj kondensatora" o nie zerowej pojemności. W takich przypadkach należy stosować dużą ilość przelotek. To by było pokrótce.
    Pozdrawiam.
  • #3 9745253
    Suchy
    Poziom 17  
    Dzięki za link do artykułu i krótkie streszczenie problematyki :)

... czyli po krótce przesadziłem :)
    Robię płytkę od nowa, rzeczywiście nie miało to trochę sensu po tym jak przeczytałem artykuł i popatrzyłem na to co się urodziło u mnie.

Pozdrawiam.
    Michał (suchy).
  • #4 9746081
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Atmel sam udostępnia wskazówki do projektowania pcb.
    http://www.atmel.com/dyn/products/documents.a...ategory_id=163&family_id=607&subfamily_id=760
    Nie wiem jak bardzo rozbudowany będziesz miał finalnie układ ścieżek, ale z powodzeniem można zazwyczaj wykorzystać jednostronne PCB do typowych aplikacji mniejszych AVR.
  • #5 9746292
    Suchy
    Poziom 17  
    Właśnie widzę, że zacząłem pytać zanim poszukałem, dziękuję bardzo za odpowiedzi, na lekturę nadszedł czas.

Pozdrawiam.
REKLAMA