logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 7650 nie łączy się przez IrDA po zmianie obudowy - co robić?

@rti 21 Lis 2004 11:21 1323 12
  • #1 1001349
    @rti
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Witam wszystkich. Mam następny problem - 7650 po zmianie obudowy nie chce się połączyć przez irde do kompa. Raz tylko na chwile gdy irde przyłożyłem do tej szybki w obudowie złapała ale to tylko na chwilke i jak sie rozłączyła to już nie łapie.
    Co może być przyzyną przecież zmiana obudowy nic nie ma do tego
    pomocy;-(
  • #2 1001359
    elektronikk
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    witam
    być może niechcący uszkodziłeś tor podczerwieni zobacz na połączenia lutów cy wszystkie stykaja
    pozdrawiam
  • #3 1001927
    @rti
    Poziom 21  
    Sprawdzałem na czujniku podczerwieni i co kilka sekund telefon wsyła sygnał więc możliwe ze wina leży po stronie kompa tylko dziwny zbieg okolicznosci ze to po wymianie obudowy .... Więc skoro fon wysyła jakiś sygnał to czyli awaria poczerwieni odpada. Nie wiem co robić pomocy :(
  • #4 1001940
    elektronikk
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    witam
    więc może sprawdz czy łaczy się na przykład z innym telefonem poprzez irdę i bedzie wiadomo czy komp czy telefon
    Pozdrawiam
  • #5 1002107
    @rti
    Poziom 21  
    Byłem u kolegi i telefon łączy sie przez irde z drugim fonem. Wziołem moją irde i podpiołem do kompa od kolegi jego 7650 została wykryta a moja nie. Normalnie ręce opadają co ja mam zrobić:(:(:(
  • #6 1003399
    afuk
    Poziom 18  
    Miałem podobną sytuację przy swojej Nokii 7650, że po zmianie obudowy na inną, NIEORYGINALNĄ nie działała IrDA. Długo myślałem, kombinowałem i nic z tego. Ale przemyslałem krok po kroku od początku wymianę panela i doszłem do wniosku : a może to wina szybki nad IrDĄ!!!! Wymieniłem z oryginalnego panela i .... działa bez zarzutu. Szybki w nieoryginalnych obudowach-panelach są niedopracowane, może jakieś domieszki w tworzywie nie przepuszczajace podczerwieni ( u mnie okazało się, że była podmalowana tą farbą, co obudowa niby pozłacana. Ot i przyczyna........
  • #7 1003696
    Robert_20
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    afuk ma racje ze to najprawdopodobniej wina panela. JA mialem podobny przypadek z telefonem SE T610!!!!
  • #8 1004393
    @rti
    Poziom 21  
    Wielkie dziękujjeeee :-) Wymieniłem szybke w obudowie na tą orginalną i moge sie cieszyć działającą IRDą :) W sumie nie jest mi tak potrzebna bo posiadam bluetooth który jest szybszy i ma więcej zalet od IRDy ale sprzedaje ten sprzęt i zależy mi zeby ten kto to kupi miał sprawne wszystko i nie przeklinał mnie że mu sprzedałem coś uszkodzonego. Jeszcze raz bardzo dziękuje :-)
  • #9 1005110
    afuk
    Poziom 18  
    Ja również miałem zamiar sprzedać 7650, a nie działała Irda, ale potem zamieniłem się fifty-fifty na 3200.
  • #10 2031428
    davids_14
    Poziom 11  
    Witam
    Jeśli masz nieoryginalną obudowe to sprawa jest prosta:D Po prostu te chińskie szmelce nie przepuszczają świtła podczerwieni. Pozdrawiam:D
  • #11 2031746
    QguAr
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    Ostatnio koles przyniusł do nmie telefonik z nieorginalną obudową i szybka irdy była zrobiona z czarnego nieprzezroczystego plastyku, co za szmelc.
  • #12 2174325
    jolan54
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam,
    Miałeś taki sam przypadek jak mój kolega kupił obudowe jakąś najtańszą chyba za ok. 10zł i mu nie łączyła okazało się że nie przepuszczała sygnału irdu ma teraz ten zrusowany oryginał ale chyba sobie kupił nową ale oryginalną ja mam oryginał i wszystko jest dobrze. znam jeszcze jeden przypadek kumpel wywiercił dziurkę w obudowie i też mu działa
  • #13 2242999
    karolark
    Poziom 43  
    Ocena: 2516
    dolacze sie do postu tez kupilem taka obudowe za 10 oslona irdy pyla nieprzezroczysta po wstawieniu starej zaczela dzialac :-) ale niedziala tryb glosnomowiacy a tam jest chyba jakis czujnik czy cos rozwalilem przy wymianie ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z łącznością IrDA w telefonie Nokia 7650 pojawił się po wymianie obudowy na nieoryginalną. Telefon wysyła sygnał podczerwieni, jednak połączenie z komputerem nie jest stabilne lub w ogóle nie działa. Testy wykazały, że problem nie leży w module IrDA telefonu, ponieważ łączy się on poprawnie z innym telefonem. Natomiast IrDA komputera nie wykrywa telefonu z nową obudową. Przyczyną jest najprawdopodobniej szybka nad czujnikiem IrDA w nieoryginalnej obudowie, która nie przepuszcza światła podczerwonego lub jest pokryta farbą blokującą sygnał. Wymiana szybki na oryginalną rozwiązuje problem i przywraca pełną funkcjonalność IrDA. Podobne problemy zgłaszano także w innych modelach, np. Sony Ericsson T610. Nieoryginalne obudowy, zwłaszcza tanie chińskie zamienniki, często mają nieprzezroczyste osłony IrDA, co uniemożliwia prawidłową komunikację. Alternatywnie, niektórzy użytkownicy wiercili otwory w obudowie, aby umożliwić transmisję podczerwieni.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA