logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat 90 rok monowtrysk wskaźnik temperatury i paliwa

tomaszjan 21 Lis 2004 14:46 2652 6
REKLAMA
  • #1 1001794
    tomaszjan
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dzień dobry! W passacie zegar pokazujący temperaturę chłodnicy i poziom paliwa nie działa. Samochód mam od września. Od początku zegar był chory obecnie juz prawdopodobnie nie żyje. (Chodzi mi o wskazania strzałek - jak brak reakcji po włączeniu stacyjki to trup). Nie bardzo wiem od czego zacząć.
    Problem drugi to uszkodzone styki w stacyjce - przewodzi prąd do instalacji w określonym sposobie nacisku na kluczyk podczas zapalania.
    Nie wiem również, czy to się łaczy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1002132
    zbigniewtronic
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Wymien kostkę jak nie pomoże to,tranzystor pod
    tablicą wskażnikow.
    Sprawdzi sobie ładowanie
  • #4 1003361
    Samochodziarz
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam.Wklad elektryczny stacyjki mozna wymienic ale mozna rowniez naprawic.Wystarczy wymontowac rozebrac oczyscic i poprzyginac styki.Tez bedzie dzialalo.Co do zegarow totez nalezy je wymontowac rozebrac i lutownica popoprawiac punkty lutownicze .Tez bedzie dzialalo.
  • REKLAMA
  • #5 1004344
    tomaszjan
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Kupiłem kostkę do stacyjki. Obejrzałem kolumne po zdjęciu osłony. Jest tam jedna śruba ampulowa. Czy wystarczy ją odkręcić, żeby zdjać stacyjkę, czy trzeba ściągać kierownicę? Niestety jeszcze nie kupiłem książki serwisowej chociaż próbuję.
    Pozdrawiam
  • #6 1014759
    łącz
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam. Niestety należy ściągnąć koło kierownicy a następnie tulejke przytrzymującą za posrednictwem spręzyny łożysko w obudowie stacyjki.
    Po ściagnięcu stacyjki od strony wew. jest wkret mocujący kostkę stacyjki.
    Na wybicie tulejki bez sciągacza też jest sposób........

P.S W kiążce tego nie widziałem ale tu jest taniej jak w kiegarni bo w niej jeszcze jakis ch..... schematy powyciągał - 53zł
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=35650339
  • REKLAMA
  • #7 1014778
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Możesz odwiedzić stronę http://volkswagen.msk.ru/ i tam poszukać rysunków stacyjki i kolumny kierowniczej. A co do "deski" -jeśli nadal nie będą działać wychyły sprawdź stabilizator 10V znajdujący się na niej.

Podsumowanie tematu

✨ W Passacie z 1990 roku występuje problem z niedziałającym wskaźnikiem temperatury chłodnicy i poziomu paliwa, gdzie wskazania strzałek nie reagują po włączeniu stacyjki. Dodatkowo styk w stacyjce jest uszkodzony, co powoduje niestabilne przewodzenie prądu podczas nacisku na kluczyk. Zaleca się najpierw wymianę kostki stacyjki lub jej naprawę poprzez oczyszczenie i wygięcie styków. W przypadku wskaźników warto sprawdzić i ewentualnie wymienić tranzystor pod tablicą wskaźników oraz lutowniczo poprawić punkty lutownicze w zegarach. Konieczne jest ściągnięcie kierownicy, aby zdjąć stacyjkę, a następnie odkręcenie śruby mocującej kostkę stacyjki. Dodatkowo wskazane jest sprawdzenie stabilizatora 10V na desce rozdzielczej. Przydatne mogą być schematy stacyjki i kolumny kierowniczej dostępne na stronach internetowych dedykowanych Volkswagenowi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA