logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW PASSAT 1,9 TD 1992 - brak wskazań temperatury, czujniki?

cezar40 05 Lut 2006 19:13 3717 24
REKLAMA
  • #1 2264289
    cezar40
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich mam problem ze wskazaniami temperatury w moim pasku z 1992 r , zaczęło to się tak że wskaźnik pokazywał coraz to niższą temperaturę aż w końcu wogule się nie podniósł i nie mam wogule wskazania wskazówka leży na kołku i ani drgnie coś słyszałem że sa tam jakieś trzy czujniki odpowiedzialne za to ale jakie i gdzie nie mam pojęcia .
  • REKLAMA
  • #2 2264483
    ziarus1
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    Który rok passata i czy wskażnik paliwa pokazuje dobrze ?
  • #3 2264505
    cezar40
    Poziom 12  
    jest to wózek z 1992 r , wskaźnik paliwa pokazuje dobrze powoli bo powoli sie podnosi ale pokazuje stan faktyczny .
  • #4 2264867
    Mariusz Z.
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    A jaki masz nawiew do środka, zimny czy ciepły? Jak zimny to uszkodzony może być termostat. Jak ciepły to może być czujnik. Jest on umieszczony w rurze wylotowej do chłodnicy tuż przy głowicy.
  • REKLAMA
  • #5 2265195
    cezar40
    Poziom 12  
    a przy jakim położeniu pokręteł od regulacji temperatury powinien być ten ciepły czy zimny nawiew
  • #6 2265213
    ziarus1
    Poziom 22  
    a wcesniej wskaznik paliwa pokazywal szybciej , bo możesz mieć uszkodzony stabilizator napiecia 10V z tylu zegarów..
  • #7 2265523
    cezar40
    Poziom 12  
    niewjem jak go kupiłem to juz tak miał tyle tylko ze wskazywał temperaturę a teraz nie wskazuje .
  • #8 2268579
    cezar40
    Poziom 12  
    Jak zbadać czy to czujniki czy coś w układzie elektrycznym ?
  • #9 2273731
    cezar40
    Poziom 12  
    Jak zbadać czy to czujniki czy coś w układzie elektrycznym ?
  • #10 2273779
    ziarus1
    Poziom 22  
    Czujnik możesz zewrzeć do masy wtedy wskażnik powinien pokazać maximum...
  • REKLAMA
  • #11 2274349
    Roman1963
    Poziom 12  
    Do głowicy jest dokręcony czarny plastikowy króciec i tam są dwa czuniki temperatury jeden do świec drugi na wskaźnik przełącz kluczyk na zapłon i zewrzyj drucikiem końcówki we wtyczkach kolejno sprzwdzajc skutek na desce jeżeli się podniesie to czujnik jeżeli nie to problem tkwi w liczniku przy stabilizatorze napięcia. Zdażają się obydwa uszkodzenia.
  • #12 2278733
    cezar40
    Poziom 12  
    w moim przypadku w tym krućcu jest jeden czujnik a do niego dochodzą cztery przewody
  • REKLAMA
  • #13 2278979
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    masz zespolony jeden jest do elektroniki sinika a drugi do licznika

zrób zworę kawałkiem przewodu między dwoma przewodami [nie pamiętam który z którym - na czuja]wskażnik powinien wychykić się na maxa

osobiście wymieniałem dwa razy liczniki w passatach na tę własnie usterkę

zacinające się wskażniki temp. -paliwo działało OK
  • #14 2291992
    cezar40
    Poziom 12  
    a jeżeli okaże sie że to jednak licznik to jak go wymontować co by nic nie pourywać i większych szkód nie na robić
  • #16 2292050
    cezar40
    Poziom 12  
    a co z kierownicą czy muszę ja zdiąć .
  • #18 2293080
    cezar40
    Poziom 12  
    [[ zrób zworę kawałkiem przewodu między dwoma przewodami [nie pamiętam który z którym - na czuja]wskażnik powinien wychykić się na maxa ]]
    właśnie tak zrobiłem prawie tak bo nie zwierałem dwu pinów tylko wziołem masę i po kolei zwierałem każdy pin z masa i w pewnym miejscu wskaźnik sie wychylił wiec wnioskuje że wskaźnik jest dobry w winny jest termostat . Czy mam racje ? Ciekaw jestem ilre takie ustrojstwo może kosztować i czy po zmianie termostatu układ chłodzenia odpowietrzy sie sam ?
  • #19 2294305
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Ludzie to jest stary pasat tam niema żadnego komputra na dwuch kablach czujnika temp. jest masa a dwa pozostałe idą do zegarów i modułu świec. Wskaźnik paliwa ma iść powoli do góry we wszystkich starych paskach tak jest. Zewrzyj kabel od czujnika do masy i jak zegar idzie na max to zujnik do wymiany ot filozofia.
    POZDRAWIAM
  • #20 2295646
    cezar40
    Poziom 12  
    a jak sie podnosi po zwarciu do masy tylko do połowy to co zrobić a cha tu są cztery przewody a nie dwa i co Ty na to .
  • #21 2297550
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Wiem że są 4 ale na dwuch jest masa jak się podnosi do połowy to masz uszkodzone zegary wyciąg rozbież i posprawdzaj zimne luty.
  • #22 2381271
    karcit
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Właśnie
    co do zimnych lutów. Jak je sprawdzić. mam dokładnie to samo. Wskaźnik temperatury i paliwa czasami mi spadają na zero. jak go łupnę z góry to zaczyna być OK. Znaczy gdzieś nie łączy. Tylko pytanie brzmi gdzie. Wyjmowałem zestaw temp i paliwa. Oczyściłem śniedż ze wszystkich styków. tak samo na stabilizatorze. ale to wraca średni po dwóch dniach albo i za 10 min.
    Jak znaleźć te zimne luty? i czu normalnie je jeszcze raz przegrzac lutownicą?
  • #23 2453231
    bercik2
    Poziom 11  
    mam golfa III 1.9 TD i u mnie wskażnik temperatury pokazuje za dużo jak jade szybciej to wyższa temp. ok. 100 stopni C jak jeżdze powoli to pokazuje 85-90 st. C kupiłem go w niemcach jak przyjechałem do polski wszystko było ok dopiero po miesiącu się tak działo wymieniłem termostat i czujnik temperatury i jest to samo co się dzieje ? to mogą być zegary ??
  • #24 3734579
    msiejko
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    witam.Z góry przepraszam, że się podłączam do tematu, ale szukam kogoś kto pomógłby mi naprawić wskaźnik temperatury w VW Passat b4 1,9 TDi.
    Chodzi o to, że ja się do tego nie dotykam, ale chętnie zlecę to komuś kto się na tym zna.Czujnik temp. jest sprawny bo był sprawdzany, sama wskazówka się nie podnosi (jeden elektryk stwierdził, że są to albo zimne luty albo jakiś drobny element na tablicy zegarów trzeba wymienić.Mój elektryk nie ma aktualnie możliwości się tym zająć wiec szukam kogoś kto by to naprawił.Najchętniej z woj. lubuskiego (okolice Żar, Żielonej Góry itp...)pozdrawiam
    msiejko(_at_)interia.pl
  • #25 3738906
    ecsb
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    temaat stary jak świat, zdemontować zegary, wyjąć płytę z zestawu wskażnik ów przelutować gniazdo złącza, zamontować i po temacie, wiedzą o tym w każdym zakładzie elektroniki[/youtube]

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku wskazań temperatury w VW Passat 1.9 TD z 1992 roku. Wskaźnik temperatury przestał się podnosić, podczas gdy wskaźnik paliwa działa poprawnie. W samochodzie znajdują się czujniki temperatury umieszczone na plastikowym króćcu przy głowicy silnika, z którego wychodzą cztery przewody – dwa do elektroniki silnika, a dwa do licznika. Diagnostyka polega na zwarciu przewodów czujnika do masy, co powinno spowodować wychylenie wskaźnika na maksimum; jeśli tak się dzieje, czujnik jest sprawny, a problem leży w liczniku lub stabilizatorze napięcia 10V w tablicy zegarów. Częstą przyczyną są zimne luty na płytce licznika, które można naprawić przez przelutowanie. Wymiana termostatu i czujnika temperatury nie zawsze rozwiązuje problem, gdyż uszkodzenie może dotyczyć samego licznika. Demontaż licznika wymaga odkręcenia kilku wkrętów i odłączenia linki szybkościomierza, bez konieczności zdejmowania kierownicy. Naprawa polega na przelutowaniu elementów na płycie licznika, co jest znaną usterką w starszych modelach Passata.
REKLAMA