logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak to jest z przełączaniem gazu? Instalacja AG SGI

lipus 25 Lip 2011 21:26 19445 33
REKLAMA
  • #1 9758265
    lipus
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam

Prosze o porade , jak to jest z przelaczaniem gazu. Mam instalacje AG SGI (przelacznik ponizej na zdjeciu) kiedy zalaczony jest gaz.

Auto odpalam na bezynie (zadna kontrolka sie nie pali), autko chwile pochodzi przyciskam przycisk na przelaczniku zapalaja sie kontrolki od ilosci gazu praz czerwona po prawej stronie oraz slychac dwa pykniecia jedno przy zbiorniku drugie w srodku komory silnika oraz wahna sie obroty. Zauwazylem ze jesli odpale auto i po chwili wlacze gaz auto zaczyna gasnac oczywiscie pykniecia sa?

Prosze o podpowiedz

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2046119.html#9735811
  • REKLAMA
  • #2 9761337
    lipus
    Poziom 10  
    Nie macie żadnych sugestii
  • #3 9765516
    manio123
    Poziom 34  
    Ocena: 268
    Sugestia może być tylko jedna : wymień sterownik na bardziej współczesny i serwisowany powszechnie w Polsce bo na podstawie zdjęć i Twojego opisu nie da się niczego poradzić.
    Poczytaj też tu , to Ci wyjaśni czego Ci brak aby rozpocząć diagnostykę i naprawę
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1045256.html
  • #4 9784173
    lipus
    Poziom 10  
    Tak zgadza sie program chodzi pod dos-em agt.exe sie nazywa tylko kabel by sie przydal no i lapek z rs to i parametry by byly.

Dzisiaj juz zglupialem calkowicie. Wymienilem termostat bo stary nie dzialal. z nowym bardzo szybko sie nagrzewa (ok) . Odpalilem auto na Pb pochodzilo troche , przelaczylem na gaz zapalily sie kontrolki od stanu i czerwona z prawej. Oczywiscie bylo slychac pykniecie przy zaworze w butli i przy reduktorze. Autko chodzi jeszcze chwile auto osiaga pelna temperature i wylacza sie czerwona kontrolka a pala sie tylko od stanu gazu. Dodam ze zawor przy butli jest dosc cieply i slychac szum (czy prawidlowo ? ). Pomyslalem sobie ze autko powinno juz byc na 100 % na gazie wiec metoda prob i bledow postanowilem zamknac pokretlem przy zaworze butli gaz ( i teraz pytanie czy pokretlo przy zaworze butli jest do zamykania gazu przy tankowaniu czy odciecie gazu od silnika ? ) . Zakrecilem do konca ale auto nie gasnie idac dalej tym tropem z wtryskiwaczy gazowych odpialem zasilanie, autko dalej pracuje. Czyli sygnalizuje prace na gazie ale dalej tak jakby pracowalo na PB.

Co wy na to ?

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #5 9789034
    lipus
    Poziom 10  
    i po pomocy duzo sie dowiedzialem :)
  • #6 9792175
    rići
    Poziom 1  
    zawory przy butli sa i do odciecia przewodu biegnacego do silnika jak i do tankowania. Najlepiej jak odlaczysz przewod z elektrozaworu- silnik powinien po minucie zgasnac.
  • #7 9792574
    lipus
    Poziom 10  
    rići napisał:
    zawory przy butli sa i do odciecia przewodu biegnacego do silnika jak i do tankowania. Najlepiej jak odlaczysz przewod z elektrozaworu- silnik powinien po minucie zgasnac.

Rozumiem ze odlaczyc elektrozawor przy butli ? A jezeli auto nie zgasnie ?

Czy elektrozawor powinien byc cieply, bo zauwazylem ze jest i to dosc a poza tym slychac jak w butli szumial by gaz .
  • REKLAMA
  • #8 9798496
    austin00
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Elektrozawory zawsze będą ciepłe gdy są pod napięciem i się grzeją czasami dochodzi nawet do pękania obudowy plastykowej :-) to normalne.
  • #9 9832434
    lipus
    Poziom 10  
    Dzisiaj wyjmowalem stary filterek fazy lotnej na przewodzie aby zakupic nowy. Przy okazji wpadlem na pomysl (byc moze glupi) . Otoz tak jak wczesniej pisalem probowalem zakrecic butle oraz zdjac wtyczke z wtryskow gazowych aby sprawdzic czy pracuja, czy dochodzi do nich gaz. Jak zdjąłem filtr odpalilem auto na pb a potem przelaczylem na gaz. Slychac bylo zalaczenie przy reduktorze i z przewodu wydobywal sie gaz z dosc duzym cisnieniem. I teraz mam pytanie , czy w takim wypadku instalacja moze niepracowac ? (gaz nie dochodzi do wtryskow) Zauwazylem rowniez ze ubywa gazu na wskazniku diodowym (w butli jeszcze nie mialem czasu) ale i wskazowka bezyny opada. Mozliwe aby palilo gaz i bezyne ?
  • #10 9905888
    lipus
    Poziom 10  
    Od czego zaczac sprawdzanie jesli pali bezyne i gaz ?
  • #11 10431450
    kubiec1
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Dołączę się do tematu, bo może ktoś z tym sobie poradził. Mam wskaźnik ilości paliwa w zbiorniku LPG jak w linku: przelacznik_AG_SGI], ale nie pokazuje mi ilości paliwa w butli. Kupiłem nowy z identycznymi kolorami kabli, ale są one zupełnie inaczej podłączone do wtyczki. Czy mogę podłączyć tak jak jest, czy muszę je przelutować?
    Jeżeli ktoś przerabiał temat proszę o info.
  • #12 10434862
    lipus
    Poziom 10  
    Kolego w tym temacie niczego sie nie dowiesz. Niestety nikt nic nie wie.
  • #13 10435075
    austin00
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    kubiec1 napisał:
    Dołączę się do tematu, bo może ktoś z tym sobie poradził. Mam wskaźnik ilości paliwa w zbiorniku LPG jak w linku: przelacznik_AG_SGI], ale nie pokazuje mi ilości paliwa w butli. Kupiłem nowy z identycznymi kolorami kabli, ale są one zupełnie inaczej podłączone do wtyczki. Czy mogę podłączyć tak jak jest, czy muszę je przelutować?
    Jeżeli ktoś przerabiał temat proszę o info.

Jeśli kupiło się tego samego producenta i kolory sa takie same to powinno podłączyć się tak jak było orginalnie. Jeśli innego producenta a kolory takie same to trzeba będzie w schemacie sprawdzić :)
  • #14 10435247
    art567
    Poziom 16  
    Kolego "lipus" z tego co widze to masz SGI2 i tym programem (pod dosa )się nie połączysz -trzeba nowszy pod SGI2 , następna sprawa jeżeli chcesz sprawdzić czy pracuje na gazie czy benzynie to tak jak sprawdzałeś zakręć na butli lub zdejmij z elektrozaworu na zbiorniku wsuwkę ,silnik jeszcze dosyć długo będzie pracował na gazie zanim wypali gaz ,najlepiej przytrzymaj silnik na wyższych obr (ok3000) powinien jeżeli juz wypali cały gaz przydławić się i cofnąć na benzyne jednocześnie w kabinie będzie piszczał ,od załączenia elektrozaworu do pracy na gazie jest jeszcze zwłoka czasowa nie zawsze taka sama ,raz przechodzi prawie w tym samym momencie ,a kolejnym razem ze zwłoka tak zwanym przepłukiwaniem ,kolejna sprawa to wskażnik benzyny niestety w Reno jest tak że pomimo jazdy na gazie wskażnik paliwa opada po zgaszeniu silnika powinien się resetować także to nie świadczy jeszcze o tym że pali benzyne i gaz (jeżeli by tak było silnik zalewał by się ,nie jest wstanie przepalić dwóch dawek paliwa)
  • #15 10627817
    tomek030490
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    koledzy ja mam AG SGI 1 i mam problem na bp samochód przyspiesza normalnie a na LPG gdy wdepnę pedał do końca to dopiero po jakiś 2 sek. samochód przyspiesza,gdy silnik jest zimny np z rana odpala mi za 2 razem gdy ściągnę przewód z filtra fazy lotnej to odpala normalnie i wchodzi na 1100,1300obrotów a z przewodu który idzie do wtryskiwaczy jest zasysane powietrze może na tym forum ktoś mi pomoże..
  • #16 10628026
    kubiec1
    Poziom 14  
    Przerabiałem podobny temat. Jeżeli auto nie pali z rana za pierwszym razem, tylko trzeba dłużej kręcić rozrusznikiem to masz uszkodzoną membranę w reduktorze. Jak kupiłem na www.kuk.biz.pl i wymieniłem to od tej pory auto pali od pierwszego pyknięcia rozrusznika i w chodzi na obroty identycznie, jak na PB.
    Pozdrawiam :)
  • #17 10629826
    tomek030490
    Poziom 12  
    dzięki kolego jutro to sprawdzę
  • #18 10633352
    tomek030490
    Poziom 12  
    koledzy mam jeszcze 2 pytania
    1-czy w przewodzie pomiędzy parownikiem powinno być ciśnienie ???
    2- po odpaleniu gdy samochód chodzi na bp jest zasysane powietrze przez wtryskiwacze
    nie wiem czy tak ma być??
  • #19 10633412
    kubiec1
    Poziom 14  
    W przewodzi między reduktorem i rozdzielaczem powinno być ciśnienie, bo niby skąd dochodziłby gaz do wtrysków?
  • #20 10636835
    tomek030490
    Poziom 12  
    z rana gdy ściągnę przewód z filtra fazy lotnej tam ciśnienia nie ma
  • #21 10638915
    kubiec1
    Poziom 14  
    w takim razie diagnoza prosta: albo puszczają wtryski, albo dziurawa membrana w reduktorze. Pozdrawiam :)
  • #22 10639913
    tomek030490
    Poziom 12  
    rozkręciłem parownik i miałeś kolego rację dziurawa membrana muszę zamówić nową :-)
  • REKLAMA
  • #23 10639970
    kubiec1
    Poziom 14  
    cieszę się, że mogłem być pomocny. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :)
  • #24 10657652
    tomek030490
    Poziom 12  
    witam po wymianie membrana samochód ma ciężko odpalić na rozgrzanym silniku wcześniej było ok co to może być???
  • #25 10661564
    kubiec1
    Poziom 14  
    tomek030490 napisał:
    samochód ma ciężko odpalić
    Czy miałeś na myśli konieczność dłuższego kręcenia rozrusznikiem przy uruchamianiu silnika?
  • #26 10668078
    tomek030490
    Poziom 12  
    Tak ale już się z tym uporałem, rozebrałem ponownie parownik i okazało się,że ten miedziany oring sie przemieścił.
    Ale mój pierwszy problem nadal nie znikną:-(
    nadal nie chce z rana odpalić:(
    macie jakieś pomysły???? a może to nie wina gazu???
  • #27 10669897
    manio123
    Poziom 34  
    Aby sprawdzić czy to gaz zalewa kolektor i nie możesz odpalić z rana , to wieczorem odetnij dopływ gazu ( zakręcając butlę lub zdejmując zasilanie elektrozaworu) i pozwól zatrzymać się silnikowi po wypaleniu gazu w instalacji. Jeśli wtedy poranne kłopoty ustaną to masz dowód , że zalewa silnik gazem i możesz szukać co jest tego powodem. Jeśli problemy nie ustaną to rozgrzeszasz instalację lpg.
  • #28 10727880
    tomek030490
    Poziom 12  
    a przy tej instalacji nie powinien wyskakiwać błąd o ubogiej mieszance???
  • #29 10729438
    manio123
    Poziom 34  
    Trzeba dużo złej woli aby doprowadzić do ubogiej mieszanki w instalacji sekwencyjnej, a z pewnością nie jest to powodem trudności rozruchu, więc zastanów się o co pytasz ?
  • #30 10817943
    roman518
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Witam
    Mam instalacje fabryczną AG SGI w reno scenic 1,6 16v 2001r i problem bo od paru dni nie przełączy się na lpg. Sprawdziłem bezpieczniki, cewki elektrozaworów na butli i parowniku oraz czujnik ciśnienia i temperatury sprawdzone Ok. Nie załącza elektrozaworu na butli.
    Proszę o sugestie gdzie szukać usterki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował system gazowy AG SGI i ma problemy z przełączaniem z benzyny na gaz. Po uruchomieniu silnika na benzynie i przełączeniu na gaz, silnik gaśnie, a kontrolki wskazują na problemy z ciśnieniem gazu. W odpowiedziach sugerowano wymianę sterownika na nowszy oraz sprawdzenie elektrozaworów i ciśnienia w instalacji. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z ciepłem elektrozaworów, ciśnieniem w przewodach oraz problemami z uruchamianiem silnika na gazie. Wskazano również na możliwość uszkodzenia membrany w reduktorze jako przyczyny problemów z uruchamianiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA