logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dysk ATA z laptopa do PC za pomocą przejściówki?

wojskowy 27 Lip 2011 18:59 7233 11
REKLAMA
  • #1 9765328
    wojskowy
    Poziom 10  
    witam . mam nastepujacy problem , padł mi zaśilacz od laptopa i potrzebuje wyciągnąć dane z dysku . problem polega na tym ze nie wiem jak Podpiąć go pod stacjonarny(PC) . kupilem przejsciówke (zdj1) ale nie wiem gdzie ja podlaczyc na płyćie.? w serwisie powiedzial ze ten kabel wystarczy. ?? jesli ma ktos jakis pomysl to prosze o pomoc. :)

Popraw post - 3.1.13. [M]
  • REKLAMA
  • #2 9765361
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    Dysk do przejściówki można podłączyć tylko z jednej "strony", w konsekwencji z drugiej wpina się taśmę sygnałowa (IDE), a Molex, też tylko w jeden sposób daje się użyć.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 9765495
    wojskowy
    Poziom 10  
    dziwne bo w serwisie powiedzieli mi ze ten kabelek wystarczy.
  • #4 9765517
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Skoro masz komputer stacjonarny to powinienes miec i tasme, nic wiecej nie jest potrzebne.

W razie problemow wrzeczytaj jeszcze raz to co napisal Matuzalem.
  • #5 9765554
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Matuzalem - wszystko wyjaśnił!

Przejściówkę w jakiś sposób musisz podpiąć pod płytę główną więc potrzebna Ci taśma sygnałowa.

W gniazdo 4pin (MOLEX) odchodzące od przejściówki musisz podpiąć zasilanie z zasilacza komputerowego.

Teraz tak:
    Mam nadzieję , ze ten komputer stacjonarny to nie jakiś najnowszy i posiada gniazdo IDE? Podaj model płyty głównej?
    Taśmy sygnałowej możesz nie mieć w komputerze bo masz napędy na SATA więc musisz pożyczyć/dokupić. Jeżeli masz taką szeroką taśmę np.: przy napędzie optycznym to możesz ją odpiąć i zamiast napędu podłączyć właśnie ten dysk poprzez przejściówkę.
    Jeżeli kontroler PATA nie jest wyłączony w bios'ie to po podpięciu dysku, włączeniu komputera - system powinien wykryć dysk.
  • REKLAMA
  • #6 9765683
    wojskowy
    Poziom 10  
    czyli to co mam to nie wystarczy? . poniewaz moja przejśćiówka ma tylko gniazdo molex a potrzebuje także gniazda na sygnał?. tylko gdzie na dysku mam to podłączyc ? bo gdy podłacze tą przejsciowke zostaja mi tylko 4 piny te na końcu(na zdjeciu widac) odzielone,wiec tam musi przyjsc ten kabel ktory podepne pod płyte główną?

model płyty głównej to FOXCONN H5MX-S

a juz rozumiem .nie posiadam tasmy pod którą podpioł bym ten dysk . juz wszystko jasne
    dziekuje za pomoc :)

Proszę poprawić błędy językowe w swoich wypowiedziach! Dostępny jest przycisk "Pisownia" Jak podłączyć dysk ATA z laptopa do PC za pomocą przejściówki? [DriverMSG]
  • REKLAMA
  • #7 9765714
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4889
    wojskowy napisał:
    model płyty głównej to FOXCONN H5MX-S

Jeśli pomyliłeś model płyty gł. i masz H55MX S, to nie podłączysz tego adapteru do płyty, gdyż nie posiada ona gniazda IDE.
  • #8 9766533
    echoo2
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Są jeszcze przelotki PATA -> SATA (przynajmniej kiedyś były), tylko nie wiem czy już na dwóch przelotkach nie zaczną powstawać błędy odczytu.
  • #10 9766568
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Jak tylko potrzeba odczytać dane to lepiej chyba skorzystać z innego komputera wyposażonego w IDE.

Zamiast przelotki PATA -> SATA lepiej kupić kontroler IDE na PCI.
  • #11 9766717
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Lub kupić kieszeń USB.
  • #12 9767545
    Sok
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    wojskowy napisał:
    gdy podłacze tą przejsciowke zostaja mi tylko 4 piny te na końcu

i tak ma być, te 4 piny w dysku z laptopa zostają wolne

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem dysku ATA z laptopa do komputera stacjonarnego po awarii zasilacza. Zakupił przejściówkę, ale nie wie, jak ją podłączyć do płyty głównej. Odpowiedzi sugerują, że do prawidłowego podłączenia potrzebna jest taśma sygnałowa IDE oraz zasilanie z gniazda MOLEX. Użytkownik nie posiada taśmy, co utrudnia podłączenie. Wskazano również, że jeśli płyta główna nie ma gniazda IDE, konieczne będzie użycie kontrolera IDE na PCI lub adaptera IDE USB. Alternatywnie, można rozważyć zakup kieszeni USB do dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA