logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GA-945P-S3, Core2Duo – brak POST, wiatraki działają, brak obrazu i dźwięku systemu

TheLuckyOne 28 Lip 2011 14:16 1914 13
REKLAMA
  • #1 9768038
    TheLuckyOne
    Poziom 10  
    Witam :)

Mam problem z komputerem stacjonarnym. Jeszcze wczoraj wieczorem normalnie go uzytkowałem, a dziś już nie ma na to szans.
    Z poczatku myślałem, że to karta graficzna czy monitor ponieważ po włączeniu zasilania wszystko było prócz obrazu, ale szybko zmieniłem zdanie:

Sytuacja wygląda tak:

Włączam zasilanie, wiatraczki się obracają, piknięcia nie ma, system się na pewno nie ładuje, bo inaczej byłby dźwięk logowania się do systemu. Klawiatura się nie świeci, po wyjąciu podzespołów nie ma charakterystycznych dźwięków.

Rozkręciłem komputer, wszystko wyglądało jak zawsze, zauwazyłem tylko 1 kondensator który z góry był minimalnie przybrudzony jakby byl przypalony, ale nie tak drastycznie - wcześniej już tak było i działało.

Specyfikacja:

płyta główna - gigabyte GA-945P-S3
    procek - core2duo 1,8
    grafika - gainward 7900gs 512MB
    pamięć - 3x goodram 1GB 667
    dysk 500gb samsung
    zasilacz 400w tracer (tak wiem, złą sławą owiane no name'y, ale chodził bez problemów 7 lat i chyba nadal działa sprawnie :D )

Prosiłbym o jakiekolwiek sugestie. Jeżeli to ten kondensator, to czy można sobie go kupić osobno i wymienić? Jeśli tak, to czy jest to bardzo skomplikowane?
  • REKLAMA
  • #2 9768214
    lord232!
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Daj fotki tego kondensatora. Jeśli jest uszkodzony to może być odpowiedzialny za pracę komputera.
  • #3 9768365
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    Cześć.

Po 1 foto, albo przynajmniej narazie określenie który kondensator.

Po 2 czy nie było u Ciebie ostatnio burzy, bo dość dużo osób się zgłasza z problemami z PC,
    (do mnie) i niestety wychodzi na przepięcia w sieciach tak NN jak i LAN
  • REKLAMA
  • #4 9768832
    TheLuckyOne
    Poziom 10  
    Właśnie nie było żadnej burzy itd. normalnie pracowałem na komputerze, wyłączyłem normalnie komputer, a rano już po ptokach :D

Jakoś zdjęcia nie zadowala...

GA-945P-S3, Core2Duo – brak POST, wiatraki działają, brak obrazu i dźwięku systemu

Tam gdzie zaznaczyłem jest kondensator leciutko brązowy jedynie z góry inne są czyściutkie jak nowe.
  • #5 9768955
    himan
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Ja na twoim miejscu nie usprawiedliwiałbym zasilacza tym że działa przez 7 lat, a tym bardziej TRACERA, możliwe że to on był winowajcą usterki
  • #6 9769100
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    TheLuckyOne napisał:
    wiatraczki się obracają

Jest napięcie (jakieś) na linii +12V
    TheLuckyOne napisał:
    Klawiatura się nie świeci

Brak napięcia na linii +5V.
    Pożycz od kogoś rozsądny zasilacz i wtedy sprawdź, jakie są objawy.
  • REKLAMA
  • #7 9769629
    lord232!
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Jak dobrze widzę to te dwa kondensatory są do wymiany. Nie są przypadkiem wybrzuszone? Jakość zdjęcia jest słaba.
  • #8 9769964
    Pultan
    Poziom 30  
    Ocena: 27
    Widać że już się otwierają więc na pewno do wymiany razem z zasilaczem który się w znacznym stopniu do tego przyczynił
  • REKLAMA
  • #9 9769994
    didus141
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Panie lord232! proszę cytat z 1 postu użytkownika "zauwazyłem tylko 1 kondensator który z góry był minimalnie przybrudzony jakby byl przypalony, ale nie tak drastycznie". Mi też się kiedyś jeden kondensator wypalił i komp ciągle restartował przez to (co jakieś 2 minuty) i nową płytę musiałem kupić. No ale ta karta miał już 6 lat ;) Właśnie porobiło mi się to samo co tobie tzn. też się wybrzuszył i było coś na nim (osad).
  • #10 9770048
    Pultan
    Poziom 30  
    Ocena: 27
    To kondensatory w sekcji zasilania mostka południowego a więc dosyć istotne, wymieniać a nie gadać :P
  • #11 9770691
    woodpecker
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    O ile dobrze widzę, to nad NB też jeden kondensator "rozkwita".
  • #12 9770758
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    Dokładnie, na już są 3 do wymiany, ten który zaznaczyłeś + ten nad nim.
    Dodatkowo ten pod gniazdami od dźwięku (mniejszy obok większego).

Nie wiem czy to wina jakości zdjęcia, ale spójrz też na kondka pod LPT z lewej strony bliżej USB.
  • #13 9771085
    TheLuckyOne
    Poziom 10  
    Dzięki za rady :)
    Foto będzie lepsze myślę jeszcze dziś, bo nie miałem do dyspozycji cyfrówki.
    Czy takie kondensatory są łatwe do wymiany? W sumie nie mam nic do stracenia prócz tego, że popsuję bardziej płytę, ale lepiej spróbowac niż wydawać stówke na nową :D
  • #14 9771291
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 277
    TheLuckyOne napisał:
    Czy takie kondensatory są łatwe do wymiany?

Jeśli są łatwo dostępne (nie sąsiadują z elementami „wielkogabarytowymi” utrudniającymi dostęp) i jeśli otwory w płycie nie są idealnie dopasowane do nóżek układów (jeśli nie zostawiono luzów to może być problem z wyjęciem starych i wstawieniem nowych). Do wymiany kondensatorów na płycie lepiej użyj lutownicy kolbowej - niektóre płyty są uczulone na prąd przepływający przez lutownicę transformatorową a po za tym lutownicą transformatorową łatwo przepalić cienkie ścieżki na płycie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem stacjonarnym, który nie uruchamia się. Po włączeniu zasilania wentylatory działają, ale brak jest sygnału dźwiękowego oraz obrazu. Użytkownik zauważył uszkodzony kondensator na płycie głównej, co może być przyczyną awarii. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie kondensatorów, a także zasilacza, który może być wadliwy. Użytkownik pyta o możliwość wymiany kondensatorów, a forumowicze podkreślają, że ich wymiana jest istotna i mogą być łatwe do wymiany, jeśli nie sąsiadują z innymi elementami. Wskazano również na potrzebę użycia odpowiednich narzędzi do lutowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA