logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte GA-945GCMX-S2 - PC dziala ale nie ma obrazu po odłączeniu od zasilania

arekkwiatek1 07 Wrz 2013 02:33 4032 21
REKLAMA
  • #1 12709622
    arekkwiatek1
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam, mam problem z komputerem, komputer sie wlacza lecz nie ma ekranu, po prostu czarny. Glosnik biosu zadnego glosu nie wydaje itd. Juz ktorys raz mi sie to zdarzylo i zawsze sie powtarza jak tylko wylacze mu zasilanie z gniazdka, pare razy wystarczyl reset baterii, CMOSu, odlaczylem raz dysk, raz CD-ROM i chodzil az znow akurat zabrali prad i znow problem nie dziala... Probowalem wszystkiego reset baterii, CMOS, odlaczylem wszystko, inny zasilacz, inny procesor, RAM, na wszystkim to samo. Juz nie wiem, co moze byc popsutego. Prosze o pomoc w czym jest problem 20 razy resetuje bios i dalej to samo, zawsze po wyjeciu wtyczki z gniazdka to samo, jakos mi sie udawalo odpalic ale juz nie mam do tego sily bo ile razy to mozna.

Moj sprzet:
    - plyta glowna : GA-945GCMX-S2
    - procesor: intel Core 2 Duo 1.8 GHz
    - RAM: 2x 1GB DDR2 Goodram
    - karta graficzna: nvidia GeForce 240 GT 512MB 128-bit
    - zasilacz: Tracer Highlander 400W
    - dysk: Seagate Barracuda 160GB

Jezeli jest cos z plyta to co? Prosze o pomoc.

Zdania zaczynamy WIELKĄ literą, zwracaj uwagę na interpunkcję, używaj przycisku [Pisownia]. Post skorygowałem. [WojtasJD]
  • REKLAMA
  • #2 12709730
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2106
    arekkwiatek1 napisał:
    i zawsze sie powtarza jak tylko wylacze mu zasilanie z gniazdka,

Główny podejrzany to zasilacz. Na jaki zamieniałeś?
    Sprawdź stan kondensatorów na płycie i w zasilaczu.
    Dokonaj też pomiarów napięć zasilacza https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
  • REKLAMA
  • #3 12709781
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    No to lipa. Żałowało się kasę na zasilacz i wsadziło się jego atrapę, to musisz teraz liczyć, że trzeba będzie składać nowego kompa, ponieważ mogła paść np. płyta główna i procesor, albo nawet coś więcej, a niestety w LGA775 nie opłaca się już inwestować i chyba już nawet nowej płyty nie dostaniesz, więc tym bardziej się nie opłaca. Jednak nie warto z góry go przepkreślać, tak więc wyjmij grafikę i pamięć ze wszystkich slotów i załącz kompa. Jeżeli speaker się nie odezwie, płyta najprawdopodobnie od wywalania, albo i nawet płyta + procesor, lub sam procesor... Resztę części niestety trzeba sprawdzić poprzez podmianę na sprawne, lub włożyć do innego kompa.

Dodano po 3 [minuty]:

Teraz dopiero doczytałem, że podmieniałeś cześci, a więc na 100% jest spalona płyta główna, tak więc naprawa słabo się opłaca.
  • #4 12709787
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Piotr160292 napisał:
    Jeżeli speaker się nie odezwie, płyta najprawdopodobnie od wywalania, albo i nawet płyta + procesor, lub sam procesor.

Niby dlaczego?
    Autor podaje że po wielu próbach udaje się odpalić komp.
  • #5 12709791
    Piotr160292
    Poziom 38  
    arekkwiatek1 napisał:
    ..probowalem wszystkiego reset bateri, cmos,odlaczylem wszystko,inny zasilacz,inny procesor, ram ,na wszystkim to samo.. juz nie wiem,coo moze byc popsutego..prosze o pomoc w czym jest problem 20 razy resetuje bios i dalej to samo , zawsze po wyjeciu wtyczki z gniazdka to samo , jakos mi sie udawalo odpalic ale juz nie mam do tego sily... bo ile razy to mozna.

Z tego wynika co innego. Poza tym autor pisze, że podmieniał wszystkie cześci włącznie z zasilaczem, a więc wnisek sam z siebie się nasuwa, że to płyta. Poza tym bez podmiany płyty głównej pewności nie ma żadnej, że zasilacz się nie zagalopował i nie usmażył płyty puszczając za duże napięcie. Niestety za dużo miałem takich przypadków z Tracerem, aby to wykluczyć... Tracery to jest szrot składany przez chinoli na odwal się, aby tylko działało i nie koniecznie poprawnie działało jak na porządny zasilacz przystało.
  • REKLAMA
  • #6 12709801
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Piotr160292 napisał:
    jakos mi sie udawalo odpalic

i problem występuje po zaniku napięcia sieciowego.
    Zasilacz był podstawiany, ale na jaki?
  • #7 12710317
    arekkwiatek1
    Poziom 8  
    to tak plyta glowna jest sprawna bo przeciez uzywalem jej do poki nie odlaczylem z gniazdka. po wyjeciu ramu glosniczek sie odzywa, pika normalnie, a zasilacz jak wkladalem drugi to zadzialalo ale wyjalem znow z kontaktu i bylo to samo od nowa , wkladalem raz tracer 4life 400 w ,.i jakis impet 300 w, a kondensatory wszystkie ok i. na plycie.i w zasilaczu
  • #9 12712476
    arekkwiatek1
    Poziom 8  
    czerwony-czarny - 5.04v (4 pin)
    pomaranczowy-czarny-3.35v (20pin)
    żółty-czarny-12.05v (4pin)
    fioletowy-czarny-5.13v(20pin)
    szary-czarny-5.15v(20pin)

tyle tylko sprawdzilem , foty niżej

20pin wtyka do plyty glownej
    4pin zwykla wtyka do dysku
    Załączniki:
    • Gigabyte GA-945GCMX-S2 - PC dziala ale nie ma obrazu po odłączeniu od zasilania fota5.JPG (19.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gigabyte GA-945GCMX-S2 - PC dziala ale nie ma obrazu po odłączeniu od zasilania fota4.JPG (23.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gigabyte GA-945GCMX-S2 - PC dziala ale nie ma obrazu po odłączeniu od zasilania fota3.JPG (27.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gigabyte GA-945GCMX-S2 - PC dziala ale nie ma obrazu po odłączeniu od zasilania fota2.JPG (23.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Gigabyte GA-945GCMX-S2 - PC dziala ale nie ma obrazu po odłączeniu od zasilania fota1.JPG (25.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 12712484
    Januszf777
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Witaj.
    nie jest to chyba laptop , więc po to robisz?
    arekkwiatek1 napisał:
    Juz ktorys raz mi sie to zdarzylo i zawsze sie powtarza jak tylko wylacze mu zasilanie z gniazdka

Sprawdź napięcie zasilające (sieciowe).
  • #11 12712491
    arekkwiatek1
    Poziom 8  
    no czlowieku są dni przykladowo burzowe jest burza wylaczam z pradu komputer..i potem juz nie wlacze, ostatnio lampka zrobila mi zwarcie wywalilo korki znow problem, przeciez normalne ze odlacza sie z kontaktu komputer wiec nie wiem po co tak pisac..
  • #12 12712495
    Januszf777
    Poziom 27  
    To musisz pogadać z dostawcą prądu! Są zabezpieczenia różnicowe i przepięciowe a to dostawca energii odpowiada za "jej jakość"
    Jak masz takie kłopoty z prądem to tylko dobry UPS.
  • #13 12712497
    arekkwiatek1
    Poziom 8  
    no ale skoro juz go odpale to on chodzi co nie ? wiec jak mozna mowic ze cos z pradem...? niech odpisuja ludzie ktorzy sie znaja prosze was... nie wiem moze cos z biosem ze bateria go nic nie trzyma itp.
  • #14 12712501
    Januszf777
    Poziom 27  
    arekkwiatek1 napisał:
    nie wiem moze cos z biosem ze bateria go nic nie trzyma itp.

No to ją wymień!
  • #15 12712559
    kokapetyl
    Poziom 43  
    arekkwiatek1 napisał:
    moze cos z biosem ze bateria go nic nie trzyma

Co masz na myśli?- po odłączeniu od prądu bios nie trzyma ustawień (daty itp.)?
  • #16 12712674
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Dokładnie tak...
  • REKLAMA
  • #17 12714448
    arekkwiatek1
    Poziom 8  
    bateria jest juz trzecia, no tak sie wydaje jakby ta bateria nie byla podlaczona... wyjmujesz z kontaktu i odrazu wszystkie ustawienia padaja jakby nic nie trzymala nawet sekundy, nie wiem co jest
  • #18 12714548
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Bateria wkładana prawidłowo "+" na zewnątrz?
    Sprawdź czystość styków i czy dokładnie dociskają, bo to może być powodem Twoich kłopotów.
  • #19 12714814
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Napięcia zasilacz daje prawidłowe. Skoro komp raz na x prób wstaje, proponowałbym jakby była taka mozliwość u kogoś innego sprawdzić czy ruszy. Być może faktycznie "pływa" napięcie na instalacji elektrycznej i tu jest problem...
  • #20 12714856
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    Sprawdź ten komputer na innym markowym zasilaczu.
    Jakie napięcie masz w sieci elektrycznej?
  • #21 12715404
    arekkwiatek1
    Poziom 8  
    Baterie wkladam prawidlowo itd. styki raczej trzymaja baterie bo nie wylatuje tylko siedzi mocno, sprawdzalem u braciaka ''z jego prądem'' i to samo jest a zasilacz akurat uzywam do drugiego komputera z którego teraz wlasnie pisze wiec musi byc dobry :P przeciez chodzi czy tamta plyta glowna ma jakies odmienne wymagania prądowe czy jak.. napiecie w gniazdku to : 237
  • #22 12736723
    arekkwiatek1
    Poziom 8  
    Witam , temat do zamknięcia oddalem kompa do naprawy i powiedzieli ze bios walnięty.. :/ sprobóją z innej plytki wziac :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem na płycie głównej GA-945GCMX-S2, który po odłączeniu od zasilania nie wyświetla obrazu, mimo że komputer się uruchamia. Po wielu próbach resetowania BIOS-u, wymiany zasilacza, procesora i pamięci RAM, problem nadal występuje. Użytkownik zauważa, że po wyjęciu pamięci RAM głośnik BIOS-u wydaje dźwięki, co sugeruje, że płyta główna może być sprawna. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia kondensatorów, napięć zasilacza oraz możliwości uszkodzenia płyty głównej. Ostatecznie użytkownik oddaje komputer do naprawy, gdzie stwierdzono uszkodzenie BIOS-u.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA