logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się po wymianie zasilacza, brak obrazu na monitorze

Turbo812 17 Lut 2012 14:29 2114 19
REKLAMA
  • #1 10558519
    Turbo812
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich
    Sprawa wyglada nastempujaco ostatnio u mojej kobiety wymienilem zasilacz na nowy poniewaz komputer sie zacinał , myszka sie zacinala i basta komputer trzeba bylo zresetowac a po restarcie w ogole nie bylo widac obrazu dioda na monitorze zamiast zielona robila sie pomaranczowa, raz sie wlaczyl po wyjeciu zworki od biosa raz po wyjeciu bateri raz po poluzowaniu radiatora i poruszaniu procesorem, jest to bardzo dziwne znam sie troche na tym ale moje pomysly sie juz skonczyly niestety

Konfiguracje komputera (nie jest dosc szczegołowa bo nie pamietam dokladnych nazw)

Procesor - 1,7 GHz Celeron(R) CPU
    Pamiec RAM - 2x 256 mb
    płyta głowna - gigabyte ale dokładnego modelu teraz nie pamietam
    karta graficzna - GeForce - 5200 FX 128mb

komputer jest podpiety do listwy antynapieciowej, zasilacz odpada bo byl kupiony nowy.

Dodam ze komputer byl formatowany po podlaczeniu zasilacza poniewaz dzialo sie to samo i po formacie przez jakies 2-3 tygodnie byl spokoj

Bardzo prosze o pomoc bo moje pomysly sie juz skonczyly
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10558559
    Dragas
    Poziom 26  
    Ocena: 197
    A jak kondensatorki na płycie głównej? Bo miałem podobne problemy i wymiana spuchniętych i wylanych kondensatorków pomogła.
  • Pomocny post
    #3 10558566
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10558592
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Na jaki zasilacz wymieniłeś - model i moc ? Sprawdź to o czym piszą wyżej.

Cytat:
    komputer jest podpiety do listwy antynapieciowej

to jest dziwne, jak on działa w takim razie ?
  • #5 10558668
    Turbo812
    Poziom 10  
    kondestatory sa troche spuchniete macie racje to sam juz kiedys widzialem ale nie moglem tego wymienic bo w moim miescie nie ma tego typu niestety moze jutro ponownie odwiedze sklep elektroniczny i zapytam
    wariato dlaczego mialby nie dzialac ? prad dochodzi przeciez z listwy nie rozumiem cie

Dodano po 1 [minuty]:

moc to wiem ze na pewno 400W ale model podam dopiero wieczorem bo niedlugo sie bede zbierac do swojej kobiety i wtedy zobacze. A jeszcze jakies inne moga byc mozliwosci ?
    Bo juz wysiadam hehe
  • Pomocny post
    #6 10558695
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    W takim wypadku kondensatory do wymiany na 100%. Aha i wymienia się wszystkie w całej linii a nie tylko te które są spuchnięte.

Stary zapewne niemarkowy zasilacz wysadził ci te kondensatory - bo same z siebie raczej nie puchną.

P.S. Chodziło ci zapewne o listę przeciwprzepięciową.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 10558696
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3532
    Turbo812 napisał:
    A jeszcze jakies inne moga byc mozliwosci ?

Na razie zacznij od usunięcia tej usterki:

Turbo812 napisał:
    kondestatory sa troche spuchniete

Podaj także markę i model zasilacza?

Turbo812 napisał:
    wariato dlaczego mialby nie dzialac ?

Bo coś takiego jak listwa antynapięciowa nie istnieje - za to istnieje listwa przeciwprzepięciowa.
  • Pomocny post
    #8 10558742
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 10570762
    Turbo812
    Poziom 10  
    Witam wszystkich wymieniłem sie z dziewczyna płytami głownymi , rano jade do sklepu po czesci i wlutuje do plyty nowiutkie , ale zwracam sie do was z kolejną prośbą , gdy podłaczyłem do jej komputera swoja płyte główną wszystki cacy i malina nic sie nie zawiesza , ale problem jest w tym ze nie ma dzwieku wgrałem sterowniki i nadal dzwieku nie ma , w biosie wszystko zrobilem do Load optimize default i tez nic nie pomoglo , u mnie dzwiek dziala karta jest zintegrowana.
    Płyta głowna to MSI K8 mm-v
    wgralem jej sterowniki te ktore ja mialem na swoim komputerze bo to były odpowiednie a tutaj nadal nic , dziwne rzeczy spotykaja mnie ostatnio z komputerami heh
  • #10 10570771
    Kasek21
    Poziom 43  
    Czy na tym złączu masz zworki (na zdj. są 2 zielone) bądź jest podpięty przedni panel z wej/wyj. audio?

Komputer zawiesza się po wymianie zasilacza, brak obrazu na monitorze
  • #11 10570778
    neophyte
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Prawdopodobnie nie masz założonych zworek na złącze front-panel audio.
    Zaglądnij do instrukcji płyty głownej - strona 10.
  • #13 10573186
    Kasek21
    Poziom 43  
    Przy twojej obudowie nie miałeś podpiętego panelu przedniego z wyj./wej?

W Menadżerze urządzeń są jakieś nierozpoznane urządzenia?
    Co pokazuje Panel sterowania -> Dźwięki urządzenia audio?
  • #14 10573287
    Turbo812
    Poziom 10  
    przy mojej obudowie sa wyjscia na mikrofon i sluchawki + 2x USB z przodu. W menadzerze urzadzen wszystko jest dobrze mam mozliwosc wejscia do menu dzwieku itd wykrywa karte ale dzwieku kur.... nie ma , instalowalem sterowniki i tak nadal nic , glupio bylo by robic formata ze wzgledu na dzwiek skoro u mnie chodził
  • #15 10573309
    Kasek21
    Poziom 43  
    Turbo812 napisał:
    przy mojej obudowie sa wyjscia na mikrofon i sluchawki + 2x USB z przodu.

Jeżeli przy Twojej obudowie są i były podpięte, a u dziewczyny nie ma to musisz założyć zworki jak na zdjęciu.

Jeżeli u dziewczyny w obudowie także jest panel z wyj./wej. dźwiękowym to go po prostu podłącz.
  • #16 10573341
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Sprawdzałeś czy dźwięk jest na panelu przednim / tylnym?

Jest może HDMI Audio ?

Sprawdź, czy Karta dźwiękowa z płyty głównej jest domyślnym urządzeniem odtwarzającym dźwięk
  • #18 10574518
    neophyte
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    neophyte napisał:
    ...
    Zaglądnij do instrukcji płyty głownej - strona 10.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który zawiesza się po wymianie zasilacza, a monitor nie wyświetla obrazu. Po wymianie zasilacza na nowy, komputer działał przez krótki czas, ale pojawiły się problemy z zawieszaniem się oraz brakiem obrazu. Użytkownik podejrzewał uszkodzone kondensatory na płycie głównej, co potwierdzili inni uczestnicy dyskusji. Po wymianie kondensatorów komputer zaczął działać poprawnie. Dodatkowo, po wymianie płyty głównej na inną, użytkownik napotkał problem z dźwiękiem, który został rozwiązany przez poprawne podłączenie zworki na złączu audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA