logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GA-G31M-ES2L, E5400, GT220 – brak obrazu, wiatraki działają, komputer nie startuje

macias77 30 Sie 2014 10:16 1182 10
REKLAMA
  • #1 13919617
    macias77
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Płyta: GA-G31M-ES2L
    Procesor: Intel Dual Core E5400
    Zasilacz: Chieftec 500W
    Pamięć: Goodram 2 GB DDR2
    Dysk: Seagate Barracuda 7200.12 500GB
    Grafika: Zotac GT220 1GB
    Jak w temacie. Pod nieobecność córki mój 2 letni synek bawił się jej komputerem wciskając kilkakrotnie przycisk włączający komputer. Po powrocie córki chciała odpalić komp a tu czarny ekran tzn. komputer się załącza wiatrak na procku i zasilaczu kręci się powoli ale nie daje sygnału na monitor. Próbowałem więc po swojemu ale bez rezultatu tzn.:
    1. Sprawdziłem napięcia na zasilaczu i wszystkie OK
    2. Sprawdziłem monitor na moim PC i działa
    3. Podłączyłem kabel od monitora pod zintegrowaną grafikę i nic
    4. Zamieniłem RAM (pożyczyłem od kolegi 512MB) bez efektów
    5. Zrobiłem reset BIOS (wyjąłem baterie) i lipa
    6. Kupiłem drugą MOBO (taką samą używkę na gwarancji) i cały czas to samo
    7. Zwątpiłem w zasilacz i zamieniłem na swój Amacrocx 500W dalej tylko kręcą się wiatraki
    8. Pożyczyłem procesor Intel Pentium D 940 2x3.2 GB i tu zaczęło się coś dziać tj. Wiatrak od procesora uruchamia się na wysokich obrotach, słychać pracę dysku (ale w dalszym ciągu monitor czarny) i po około 10 sekundach różnych cichych "świergotów" wyłącza się komputer. Na pierwszym procesorze wiatraki kręcą się wolno ale nie wyłącza się komp. Dla jasności próbowałem odpalać w rożnych kombinacjach ( odpinałem wszystkie podzespoły po kolei) i przy opcji sama płyta + procesor objawy były takie same. Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 13919731
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    Coś takiego jak głośniczek systemowy wydaje dźwięki?
    Wyciągnąć płytę i na stole uruchomić z samym procesorem.
    Trzeba najpierw doprowadzić do sytuacji,że jedna z dwu płyt głównych z jednym z dwu procesorów uruchomi się i głośnikczkiem systemowym zgłosi brak pamięci RAM. Wtedy można iść dalej i dołożyć pamięci i tak krok po kroku do przodu. Ale najpierw podstawowa rzecz to uruchomienie samej płyty z procesorem połączonej jedynie z zasilaczem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 13919882
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    macias77 napisał:
    Pożyczyłem procesor Intel Pentium D 940 2x3.2 GB i tu zaczęło się coś dziać tj. Wiatrak od procesora uruchamia się na wysokich obrotach

Dzieje się tak dlatego, że płyta GA-G31M-ES2L nie obsługuje tego procesora
    http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2889

Musisz pożyczyć procesor kompatybilny z płytą, co więcej musisz mieć pewność, że w drugiej identycznej płycie jaką zakupiłeś jest aktualny bios - jeśli jest nieaktualny płyta z procesorem którego niższa wersja bios nie obsługuje nie uruchomi się.

Użyj "starej" pierwotnej płyty i procesora e5400.
    Wyjmij grafikę zotac, pozostaw 1 kość ram i wykonaj reset CMOS.
    Jeśli w takiej konfiguracji nie będzie obrazu na monitorze z karty zintegrowanej trzeba liczyć się z uszkodzeniem procesora lub płyty.

Masz możliwość dowiedzieć się od poprzedniego właściciela nowej płyty GA-G31M-ES2L jaki miał w niej procesor lub jaki ma nr bios?

ps. Na sygnał dźwiękowy nie masz co liczyć, bo płyty nie posiadają buzzera.
  • #4 13920053
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    safbot1st napisał:
    Na sygnał dźwiękowy nie masz co liczyć, bo płyty nie posiadają buzzera
    No ale jest złącze na głośniczek systemowy.
  • #5 13921937
    macias77
    Poziom 9  
    [quote="safbot1st"]
    macias77 napisał:

Użyj "starej" pierwotnej płyty i procesora e5400.
    Wyjmij grafikę zotac, pozostaw 1 kość ram i wykonaj reset CMOS.
    Jeśli w takiej konfiguracji nie będzie obrazu na monitorze z karty zintegrowanej trzeba liczyć się z uszkodzeniem procesora lub płyty.

ps. Na sygnał dźwiękowy nie masz co liczyć, bo płyty nie posiadają buzzera.

Taką opcję sprawdzałem zanim kupiłem drugą płytę główną bez efektu. Moim zdaniem to procesor. Nie wiedziałem, że ten drugi procesor jest niekompatybilny. Tylko po zamianie procesora były jakieś zmiany i skoro ten był niekompatybilny to skołuje odpowiedni i zobaczymy. Dzięki i napisze co będzie dalej z innym dobrym procesorem.
  • REKLAMA
  • #6 13928432
    macias77
    Poziom 9  
    Wsadziłem procesor Core™ 2 Duo E7500 odpaliłem i dalej ciemny obraz. Po odpaleniu wszystko uruchamia się jakby normalnie tzn.: dysk pracuje (czerwona dioda na przednim panelu się załącza jak dysk pracuje), wiatraki przyspieszają jakby normalnie, mysz i klawiatura pracują (są podświetlone) tylko obrazu ani na zintegrowanej ani na GT220 nie ma. Na pierwotnej mojej płycie po odpaleniu tylko lekko szumi wiatrak na procesorze i nic poza tym. Pomożecie?

Dodano po 37 [minuty]:

Postanowiłem podmienić jeszcze raz monitory i komputer działa. Nawet system się uruchomił normalnie (jest niestabilny ale to już pierdoły). Najdziwniejsze jest to, że ten niby zły u mnie działa a u córki na tych samych gniazdach i przewodach mój działa a ten drugi nie. Jak to się dzieje? :)
  • REKLAMA
  • #7 13928564
    safbot1st
    Poziom 43  
    Wielka szkoda, że nie udało Ci się pożyczyć procesora działającego z podstawową wersją BIOS - FA.
    http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=3485
    np. E3500 E3400 E5700 E5800 E6500 E6600 E6700,
    bo tak nie wiadomo ciągle jaki jest bios w tej nowej płycie i może on blokować start tego E7500.
    Inna opcja jest taka, że obie płyty są niesprawne... :(
  • #8 13928634
    macias77
    Poziom 9  
    Źle mnie zrozumiałeś. Właśnie odpaliłem na E7500 a E5400 jest na pewno walnięty bo nie wstaje. Płyta odpala ta nowa na tą pierwszą już mi się nie chce przekładać i sprawdzać (może później jak wyprostuję wszystko do końca). Jeżeli chodzi o BIOS to
    jest FC. Tylko teraz na moim pececie działają obydwa monitory i obie myszki a u córki tylko mój monitor i moja myszka. Mam nadzieję, że po reinstalacji systemu to ustąpi (Windows 7 ultimate 64 bit).
  • Pomocny post
    #9 13928696
    safbot1st
    Poziom 43  
    Aha, czyli nowa płyta odpala z 7500 - czyli temat rozwiązany - pogratulować.
    Napisz dokładnie o co chodzi z tym monitorem i myszką - wklej screena z managera urządeń po podłączeniu niedziałającej myszy, podaj parametry monitorów i myszek.
  • #10 13929002
    macias77
    Poziom 9  
    Po reinstalacji systemu myszka zaczęła działać normalnie. Monitor działa ale tylko na wejściu DVI-D, na D-SUB nie chce ale trudno mam i taki i taki kabel także nie ma problemu. Wielkie dzięki za pomoc. Temat zostawię jeszcze trochę otwarty w razie pytań. Pozdrawiam.
  • #11 13932964
    macias77
    Poziom 9  
    Podsumowując na koniec tematu: posprawdzałem wszystkie konfiguracje i okazało się że i płyta i procesor uległy uszkodzeniu. Cieszę się że udało się rozwiązać problem. Wielkie dzięki za pomoc. Gdyby nie podpowiedź , że Pentium D 940 nie współgra z płytą pewnie dalej bym błądził. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nie uruchamia się po tym, jak jego syn bawił się przyciskami. Po wielu próbach, w tym sprawdzeniu zasilacza, RAM-u, resetowaniu BIOS-u oraz wymianie płyty głównej, problem nie został rozwiązany. Ostatecznie, po wymianie procesora na Intel Core 2 Duo E7500, komputer uruchomił się, ale wystąpiły problemy z monitorami. Po reinstalacji systemu, monitor działał tylko na złączu DVI-D, a myszka zaczęła działać normalnie. Użytkownik podsumował, że zarówno płyta główna, jak i procesor uległy uszkodzeniu, a pomoc w identyfikacji niekompatybilnych komponentów była kluczowa w rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA