logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Na jaką satelitę ustawić antenę na wschód od Astry i Hot Birda?

hki 22 Lis 2004 02:07 8611 11
REKLAMA
  • #1 1003412
    hki
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    mam problem... nie moge ustawic antety na hb albo astre bo mi blok zaslania... na co jeszcze warto ustawic antene.. moge ja przekrecic tylko bardziej w lewo (na wschod) od astry i hb.

co polecacie.. jakie tam sa kanaly??
  • REKLAMA
  • #2 1004007
    Bonifacy
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    >>>TU<<< masz spis sateli poukładany pozycyjnie. Po kliknięciu na satelitę ukaże się lista kanałów na niej dostępna.

Ja na twoim miejscu kombinowałbym aby jakoś tą Astrę i HB mieć (ale nie wiem jaka jest dokładnie twoja sytuacja) z dachu od ciebie bu nie dało rady ? Mieszkasz w prywatnym czy w bloku ?
  • #3 1004061
    Marek-B
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    [quote="Bonifacy"]>>>TU<<< masz spis sateli poukładany pozycyjnie. Po kliknięciu na satelitę ukaże się lista kanałów na niej dostępna.

<TU> to jest tu :) http://www.satcodx.com/pol/
  • REKLAMA
  • #4 1006267
    Bonifacy
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    No w moim poprzednim poście była "kaczka" ale już to poprawiłem.

Twoja stronka też jest dobra ale KingOfSat wydaje mi się bardziej przejrzysty (kwestia gustu)
  • REKLAMA
  • #5 1009184
    dbator
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    No właśnie. Najlepsza jest astra (19.2). Sprobuj na dachu moze czaszę umieścic. Nie ma innych satelit mających coś tak wartościowego jak astra. Ewentualnie hot bird. Ale wolę Astre. Wg mnie jest najlepsza ale każdy ma inne potrzeby. Jak chcesz duzo arabskiego czy francuskiego to sa jakies intelsaty czy jakoś tak. Daj znać jak Ci poszło. Powodzenia.

A tu jest troche o Grupie SES Astra <www.ses-astra.com>

Pozdrawiam.

Scaliłem. H(k).
  • #6 1009748
    hki
    Poziom 20  
    no niestety to jest blok 15 pietrowy a ja chce satke zalozyc na 7 i okno nie z tej strony wiec musze zlapac cos innego.

pzdr.

jak mi sie uda to dam znac ;]

jeszcze jedno pytanko jak np ustawie hipsat 30W to jaka wpisac czestotliwosc kanalu podstawowego?? bo na tej stronce jakos nie widze

http://www.kingofsat.net/en/freqs.php?pos=30.0W
  • #7 1011516
    dbator
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    jest taki miesięcznik (niezły) nazywa się TV-SAT Magazyn kosztuje cos koło 4 zł. Polecam zakup. Tam jest lista wszystkich stacji kodowanych i niekodowanych radiowych i telewizyjych z wszystkich satelitów dostępnych z przynajmniej niskim poziomem sygnalu w Polsce (Częstotliwości, podnośne, polaryzacje - poprostu wszystko).
    Sprawx jak chcesz ich stronke to wejdz na poniższy adres:
    <www.tvsat.pl>
    Pozdrawiam i żuczę powodzenia :))
  • REKLAMA
  • #8 1012565
    Kedarz
    Poziom 13  
    Ja polecam www.lyngsat.com
  • #9 1049916
    hki
    Poziom 20  
    1. no to mam kolejny probelm.. chce ustawic na thora 1W no i jak to zrobic.. gdzie jest 1W???? mam kompas i to ma byc 1stopien od polnocy na zachod???? od kad sie liczy stopnie ??? od polnocy w prawo sa stopnie E a w lewo stopnie W???

2. i jeszcze jedno . wczesniej mialem ustawiona antene na astra hotbird i czy jak przestawiam na thora to musze zmienic kat pionowy czy tylko przekrecic na 1W. A jak zmienic kat pionowy to w gore czy w dol???

thx
  • #10 1049997
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1059
    Kąt liczy się od południa na wschód (E) i zachód (W). Jest to jednak nie takie proste bo te kąty to są stopnie na równiku i jeśli my mieszkamy na wschód od południka "zero" ta na satelitę umieszczoną na "zero", będziemy patrzeć dość znacznie na zachód. Thor jest czternaście stopni na zachód od HB i 20,2 od "Astry". Kąt pionowy jest też bardzo ważny i wszystkie satelity oglądane przez obserwatora, znajdujące się na innej niż długość, na której on się znajduje, będą widziane niżej, tym bardziej niżej im dalej się znajdują. Nie jest to zależnośc liniowa a widziana linia, na której te satelity się znajdują jest częścią elipsy. Anteny z tzw. zamocowaniem typu "polarmont" obracają się wokół osi równoległej do osi Ziemi i wtedy jednym siłownikiem zmienia się oba kąty patrzenia (poziomy i pionowy). Przy antenach "azymut - elewacja" trzeba je zmieniać oddzielnie. Dla każdej miejscowości, te kąty są inne (przynajmniej jeden z nich) i nie da się podać gotowegych wartości tych kątów. Zresztą do tego jeszcze dochodzą różne kąty pochylenia anteny (ofsetowej) , które dodaje się do kąta elewacji (lub odejmuje - zależy to od sposobu pomiaru).
  • #11 1050025
    hki
    Poziom 20  
    o matko ;p

to moze jakas drobna instrukcji?? czyli na thora mam przekrecic antene w lewo i podniesc do gory? chodzi mi gdzie mam mniej wiecej szukac tej satelity...

Dodano po 2 [godziny] 36 [minuty]:

Dobra juz wiem co moge zlapac, to sa te satelity.. i teraz jak sutawic dekoder zeby mi w menu wyskoczyla sila sygnalu satelity?? trzeba pewnie zmienic czestotliwosc kanalu podstawowego tylko hmm... na jaka?

http://www.kingofsat.net/en/freqs.php?pos=28.2E
    http://www.kingofsat.net/en/freqs.php?pos=28.5E
    http://www.kingofsat.net/en/freqs.php?pos=39.0E
    http://www.kingofsat.net/en/freqs.php?pos=42.0E

juz wiem o co w tym chodzi... niestety thora nie zlapie bo nie mam z tej strony okna.. teraz tylko jak ustawic dekoder bo nie mam przyzadu do sprawdzania sily sygnalu a przy standardowych ustawieniach mi nie wykrywa.

pzdr i z gory dzieki
  • #12 1051377
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1059
    Przepraszam, że dopiero dzisiaj... ale z mojego "grajdołu" nie mogłem wczoraj "wejść" na "Elektrodę" (nie mówiąc już o wysłaniu posta).
    Na temat szukania satelit i ustawiania anteny była już dyskusja na tym forum i jak poszukasz to znajdziesz kilka sposobów. Najlepiej jest ustawiać antenę przy użyciu tunera analogowego. Tuner cyfrowy nie nadaję się do tego bo działa z opóżnieniem! Analogowy można kupić (lub nawet dostać w prezencie) za podobną cenę jak przyrząd do ustawiania anten (taki najprostszy). Jak jednak nabywać przyrząd to taki profesjonalny (ale jest dość drogi - 700 do 1200 zł). Ustawianie na przyrząd jest wygodne wtedy gdy nie widzimy ekranu TV podczas kręcenia anteną, jednak dużo taniej jest kupić mały, przenośny TV i wziąć go koło anteny, podłączonego do tunera analogowego. Ten prosty przyrząd nie jest dobry (sygnalizuje poziom sygnału puiskiem) bo wskazuje często istnienie sygnału przy dużych szumach i wprowadza skutecznie w błąd. Ja stosuję analog a w przypadku braku możliwości obserwowania ekranu, podciągam do anteny słuchawkę i prawie tak dokładnie jak na obraz, ustawiam na dobry dżwięk. Oczywiście, na podstawie danych o częstotliwościach, polaryzacji i częstotliwości fonii, należy zaprogramować ten analog na stacje nadające z danej satelity. Dane te można znależć w miesięczniku "TV-Sat". Ustawiać antenę trzeba bardzo precyzyjnie i powoli (szybkie "przelecenie" przez satelitę nie da zmiany na ekranie i w słuchawce). Jeśli w tej chwili masz ustawioną na HB to, żeby ustawić ją na 26E (bo tylko wg. mojego wykazu na "Arabsacie" jest jeden jedyny progran nadający analogowo - 11,075 V fonia 6,60), należy antenę przekręcić na wschód (w lewo patrząc na orbitę) o 13 stopni. Zamocować śrubę azymutu i po jednym stopniu, powoli obniżać elewację (wysokość patrzenia) aż złapie się stację. dokręcić śrubę elewacji i ponownie odkręcić azymut, skręcając jeszcze na wschód o te 2,2 stopnie, żeby złapać 28,2E. To już musimy zrobić "na ślepo" i podłączyć tuner cyfrowy z zaprogramowaną listą z tej satelity. Precyzyjne ustawienie trzeba zrobić patrząc na linijkę poziomu ale tylko w zakresie 1-go stopnia i zdając sobie sprawę z opóżnienia działania tego wskażnika. Regulacja dotyczy tak azymutu jak i elewacji. Nie jest to proste ale wykonalne! Mając dostateczną motywację i upór (pozytywny) można to śmiało wykonać!
    Życzę sukcesu!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z ustawieniem anteny satelitarnej na satelity Astra (19,2°E) i Hot Bird (13°E) z powodu przeszkody blokującej sygnał od strony okna w bloku mieszkalnym. Poszukuje alternatywnych satelitów na wschód od Astry i Hot Birda, które mógłby odbierać, oraz informacji o dostępnych na nich kanałach. W dyskusji wskazano, że Astra i Hot Bird oferują najcenniejsze pakiety kanałów, ale jeśli nie ma możliwości ich odbioru, można rozważyć satelity takie jak Thor (1°W) lub inne pozycje orbitalne na wschód (np. 28,2°E, 28,5°E, 39°E, 42°E). Omówiono zasady wyznaczania azymutu i elewacji anteny, podkreślając, że kąt azymutu liczy się względem południa, a kąt elewacji zależy od lokalizacji geograficznej i pozycji satelity. Zalecane jest użycie tunera analogowego lub profesjonalnego miernika sygnału do precyzyjnego ustawienia anteny, gdyż tunery cyfrowe mają opóźnienia utrudniające kalibrację. Podano także źródła internetowe z listami satelitów i częstotliwościami (np. satcodx.com, kingofsat.net, lyngsat.com) oraz magazyn TV-SAT jako pomocne w doborze kanałów i częstotliwości. Wskazano, że zmiana satelity wymaga dostosowania zarówno azymutu, jak i elewacji anteny oraz odpowiedniego ustawienia częstotliwości w dekoderze, aby uzyskać sygnał i wyświetlić jego siłę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA