Przepraszam, że dopiero dzisiaj... ale z mojego "grajdołu" nie mogłem wczoraj "wejść" na "Elektrodę" (nie mówiąc już o wysłaniu posta).
Na temat szukania satelit i ustawiania anteny była już dyskusja na tym forum i jak poszukasz to znajdziesz kilka sposobów. Najlepiej jest ustawiać antenę przy użyciu tunera analogowego. Tuner cyfrowy nie nadaję się do tego bo działa z opóżnieniem! Analogowy można kupić (lub nawet dostać w prezencie) za podobną cenę jak przyrząd do ustawiania anten (taki najprostszy). Jak jednak nabywać przyrząd to taki profesjonalny (ale jest dość drogi - 700 do 1200 zł). Ustawianie na przyrząd jest wygodne wtedy gdy nie widzimy ekranu TV podczas kręcenia anteną, jednak dużo taniej jest kupić mały, przenośny TV i wziąć go koło anteny, podłączonego do tunera analogowego. Ten prosty przyrząd nie jest dobry (sygnalizuje poziom sygnału puiskiem) bo wskazuje często istnienie sygnału przy dużych szumach i wprowadza skutecznie w błąd. Ja stosuję analog a w przypadku braku możliwości obserwowania ekranu, podciągam do anteny słuchawkę i prawie tak dokładnie jak na obraz, ustawiam na dobry dżwięk. Oczywiście, na podstawie danych o częstotliwościach, polaryzacji i częstotliwości fonii, należy zaprogramować ten analog na stacje nadające z danej satelity. Dane te można znależć w miesięczniku "TV-Sat". Ustawiać antenę trzeba bardzo precyzyjnie i powoli (szybkie "przelecenie" przez satelitę nie da zmiany na ekranie i w słuchawce). Jeśli w tej chwili masz ustawioną na HB to, żeby ustawić ją na 26E (bo tylko wg. mojego wykazu na "Arabsacie" jest jeden jedyny progran nadający analogowo - 11,075 V fonia 6,60), należy antenę przekręcić na wschód (w lewo patrząc na orbitę) o 13 stopni. Zamocować śrubę azymutu i po jednym stopniu, powoli obniżać elewację (wysokość patrzenia) aż złapie się stację. dokręcić śrubę elewacji i ponownie odkręcić azymut, skręcając jeszcze na wschód o te 2,2 stopnie, żeby złapać 28,2E. To już musimy zrobić "na ślepo" i podłączyć tuner cyfrowy z zaprogramowaną listą z tej satelity. Precyzyjne ustawienie trzeba zrobić patrząc na linijkę poziomu ale tylko w zakresie 1-go stopnia i zdając sobie sprawę z opóżnienia działania tego wskażnika. Regulacja dotyczy tak azymutu jak i elewacji. Nie jest to proste ale wykonalne! Mając dostateczną motywację i upór (pozytywny) można to śmiało wykonać!
Życzę sukcesu!