logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Trier RCR126 – radio z kartą, nadal żąda kodu po włączeniu

leonov 22 Lis 2004 07:20 2878 13
REKLAMA
  • #1 1003487
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2246
    Witam wszystkich rayjko jak w temacie (dostałem w prezencie) jest z kartą ale pomomo to prosi o kod. Przepraszam jeżeli to "lamerskie" pytanie ale na caraudio to nie za bardzo się znam.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1003577
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Najprawdopodobniej radio jest po "przejciach" i nie jest kompletem z kartą. Można spróbować przyuczyć radio tej karty ale jeśli karta jest od innego to radio może ją odrzucić. Do tego potrzebny jest właśnie kod który znajdziesz w dokunentacji radia a dokładnie na karteczce RADIO PASS. Trochę to wydaje mi się dziwne bo takie radia z inną kartę po włączeniu pokazują że karta jest zła a nie proszą od razu o kod. Chyba że już używasz magicznej kombinacji klawiszy do przyuczenia karty. A karta musi być od tego radia lub musi to być tzw Ersatz Kartte czyli sprecjalnie sformatowana karta zamienna.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 1004535
    leonov
    Poziom 43  
    Witam ponownie - i na początku małe sprostowanie - radyjko dzisiaj dostałem do rąk a wcześniejszy post był napisany na podstawie opisu "darczyńcy" ale okazało się że radyjko NIE MA KARTY : (( to co miało być kartą jest - SZUFLADKĄ na karte wię całkowicie zmienia to postać rzeczy przepraszam za wprowadzenie w błąd. Będe szukał na forum podobnych przypadków może coś dopasuje.
    Pozdrawiam.
  • #4 1004730
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Więc pozostaje dokupić kartę i przyuczyć ją kodem lub przeprogramować procesor...

SławeK
  • #5 1006150
    binis
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    można też zrobić ERSATZ KARTE
  • REKLAMA
  • #7 1006256
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    KEINE RADIO DATA :D.
    A ja myślę, że w tym przypadku bez programowania procka nie da rady. Bo prosi o kod a powinno wypisać KEYCARD. Czyli soft jest nie fabryczny (nicht werke :) ) i kod też pewnie cudzy.
  • REKLAMA
  • #8 1010342
    leonov
    Poziom 43  
    Dziękuję wszystkim za zainteresownie tematem - a co sądzicie o tym ?
    Załączniki:
    • cardb2.pdf (57.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1010453
    leonov
    Poziom 43  
    Czy przy zastosowaniu tego emulatora postępowanie jest takie samo jak z kartą tzn. trzeba go jakoś przyuczać ? czy tylko kod trzeba podać ? i bedzie śmigało ? dodam że mam wsad do AT89C2051 {3 pliki .bin .asm i jeden plik smd.~CB czy to rozszerzenie takie ma być ? Jeszcze jedno czym zaprogramować tego AT mam Universal Flash Programmer z Epsilona ale nie ma takiego adaptera jest tylko do AT90S8515.
    Dużo tych pytań co ?
  • #12 1010713
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Czytanie procka to sztuka. Ale czytanie dokumentacji to dopiero sztuka. Znam takie krzaczki, ludzie nie doczytają co u mnie na stronie jest a potem głowę suszą wysyłając listy w w html, niedoczytawszy, że u mnie html do kosza leci.
  • #13 1010732
    leonov
    Poziom 43  
    Faktycznie to z pośpiechu robię 4 rzeczy na raz.
    Dzięki Wszystkim będę się bawił dalej.
    POzdrawiam.
  • #14 1011013
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 327
    Najpierw procesor w radiu - 68hc05; - odczytaj i sprawdź na danym kodzie. Można tak zmienić zawartość, by nie prosiło o kod i kartę.
    Jeśli uruchomisz, a zachodzi prawdopodobiństwo podstawionego pliku, sprawdź poprawność działania wszystkich funkcji radia.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Blaupunkt Trier RCR126, które mimo posiadania szufladki na kartę, nadal wymaga podania kodu zabezpieczającego przy włączeniu. Radio prawdopodobnie nie jest kompletem z oryginalną kartą, co powoduje konieczność wprowadzenia kodu z dokumentacji (karta RADIO PASS). W rzeczywistości urządzenie nie posiada karty, a jedynie szufladkę na kartę, co wyklucza prostą obsługę kartą. Rozwiązania obejmują dokupienie oryginalnej karty i jej przyuczenie do radia za pomocą kodu lub przeprogramowanie procesora (mikrokontrolera 68hc05) w radiu, aby wyłączyć żądanie kodu i karty. Alternatywnie można zastosować tzw. Ersatz Karte – specjalnie sformatowaną kartę zamienną lub emulator karty z ETL-u, który wymaga podania kodu i ewentualnego przyuczenia. Wymaga to znajomości programowania mikrokontrolera AT89C2051 oraz użycia odpowiedniego programatora. Wskazano, że oprogramowanie radia może być nieoryginalne, co komplikuje proces odblokowania. Kluczowe jest odczytanie i modyfikacja zawartości procesora, aby radio działało bez konieczności podawania kodu i karty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA