logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skrzynia biegów, wywalone pół trybu Vectra B 2.0B skrzynia F18...

Adrian_19902 30 Lip 2011 19:41 12280 7
REKLAMA
  • #1 9775914
    Adrian_19902
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam. Mam pytanie odnośnie skrzyni biegów Vectra B 2.0B skrzynia manual F18. Wczoraj usłyszałem trzask, postawiłem auto na parkingu wyszedłem i zobaczyłem plamę oleju, bardzo specyficzny zapach przyciągnął moją uwagę, dzisiaj na warsztacie auto na podnośnik i dziura w misce zakrywająca tryby itp pomiędzy półosiami, po odkręceniu pokrywy(miski) ułamane części trybu górnego wszystko pokazane na zdjęciach. Ale o dziwo wszystkie biegi wchodzą tak jak przedtem... I teraz moje pytanie brzmi czy można wymienić ów tryb??? czy lepiej używke skrzynie włożyć?? Oraz pi razy drzwi koszt skrzyni z robocizną, czekam na rady, wolałbym wymiane trybu-mniejsze koszta raczej... pozdrawiam

Zdjęcia:

• REKLAMA
  • #2 9778775
    kamilczubacki
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    Lepiej zmienic skrzynie biegi beda wchodzily ale nie pojedziesz zmienialem roznicowy na samochodzie bez wyjmowania skrzyni klijent sie uparl no coz moje zastrzezenia co do glosnej pracy sie sprawdzily bo trzeba ustawiac luzy niby operacja tania alre nie polecam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 9778859
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6373
    kamilczubacki napisał:
    Lepiej zmienic skrzynie biegi beda wchodzily ale nie pojedziesz zmienialem roznicowy na samochodzie bez wyjmowania skrzyni klijent sie uparl no coz moje zastrzezenia co do glosnej pracy sie sprawdzily bo trzeba ustawiac luzy niby operacja tania alre nie polecam.

A smok w tej bajce też był?

Skrzynia na złom, ewentualnie na części zamienne. Przy obecnych cenach i podaży używek, naprawa nieopłacalna.
  • REKLAMA
  • #5 9778865
    przem27
    Poziom 30  
    Ocena: 496
    Nie musiał palić gumy, w tych Vectrach to częsta przypadłość, jak przedmówca napisał wymiana samego mechanizmu różnicowego może skutkować głośną jego pracą, poza tym że ciężko będzie sam takowy kupić ( bo kto rozkompletuje sprawną skrzynie?) A nowy w serwisie to o ile sprzedają to pewnie jakieś krocie przewyższające wartość auta. Tak więc raczej wymiana na drugą.
    pozdr.
    edit

Robercie, nie napisał że w Vectrze wymieniał, może Omega na przykład:):) a Ty go smokiem od razu:)
    pozdr
  • #6 9780806
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 9784319
    BRYS_
    Poziom 22  
    Ocena: 270
    Adrian_19902 napisał:
    Oraz pi razy drzwi koszt skrzyni z robocizną,

Skrzynia w granicach 400-600 PLN robocizna "po znajomości" 200 PLN.
    W tych skrzyniach-taki ich urok-pękają na pół satelity.Jedna połówka przebija miskę/pokrywę dolną skrzyni,druga uszkadza obudowę skrzyni biegów obok łożyska podpierającego koło talerzowe.
    Tylko wymiana na inną skrzynie.
  • #8 9789785
    przem27
    Poziom 30  
    Ocena: 496
    Skrzynia w Vectrze za dwie stówy... hmm nie wiem czy to off top ale w WARSZTACIE raczej nikt się nie podejmie.
    pozdr

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z manualną skrzynią biegów F18 w Oplu Vectra B 2.0B, gdzie doszło do uszkodzenia trybu, co skutkowało wyciekiem oleju. Pomimo uszkodzenia, wszystkie biegi wchodzą normalnie. Uczestnicy dyskusji sugerują, że naprawa skrzyni biegów może być nieopłacalna, a wymiana na używaną skrzynię będzie szybszym i tańszym rozwiązaniem. Wskazują również na częste problemy z pękającymi satelitami w tych skrzyniach. Koszt wymiany skrzyni szacowany jest na 400-600 PLN, z robocizną wynoszącą około 200 PLN "po znajomości".
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA