logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wypada lewy przegub wewnętrzny

daniel356 08 Lis 2017 02:34 9552 7
REKLAMA
  • #1 16808661
    daniel356
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, nie wiem czy znajdzie się tu ktoś, kto mi doradzi, ale sprawa wygląda następująco. Posiadam Vectrę B 1.8 16v x18xe. Niedawno rozleciała się jedną z satelit w mechanizmie różnicowym, więc najrozsądniej było wymienić skrzynię. Po całej wymianie mam problem bo podczas normalnej jazdy, bez pełnych skrętów, na prostej drodze przy stałej prędkości około 60km/h wypada ze skrzyni lewy przegub wewnętrzny, wyciągałem całą półoś zmieniałem zabezpieczenie na końcu przegubu (oczywiście nie taki jaki ma być oryginalny, po prostu, w warsztacie samochodowym dobrali jakieś inne w miarę podobne do tego co miałem). Samego zabezpieczenia nie da się kupić. Gdy wkładałem w skrzynie przegub ze starym zabezpieczeniem, to nie wyczuwałem oporu podczas wkładania jej ani wyciagania, po wymianie zabezpieczenia trzeba było dość energicznie pchnąć, a wyciągana już nie mogłem chodź starałem się parę razy dobrze szarpnąć . Liczyłem że znalazłem problem. A jednak okazało się że nie. Przegub wypadł spowrotem w takich samych okolicznościach jak opisałem wcześniej. Bardzo proszę o jakąś poradę
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16809112
    daniel356
    Poziom 10  
    Skrzynie dobierałem osobiście według oznaczeń więc jestem pewien na 99% że skrzynie są identyczne. A co do całej wymiany to zajmował się tym "mechanik" wiec nie wiem, możliwe że czegoś nie dokręcił. Za chwilkę wszystko wysprawdzam. A jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to proszę o pomoc. Nie wiem czy to ważne czy nie, ale wiem że ten samochód był po wypadku, stuknięty był przód. No ale wcześniej takich problemów nie było, dopiero po wymianie skrzyni.
  • #4 16809147
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6707
    Wypada bo jest za krótki, albo skrzynia na poduszkach odsunięta. Być może ktoś zastosował jakiś patent i przy wymianie zostało to pominięte.
  • REKLAMA
  • #5 16809217
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6430
    daniel356 napisał:
    A jednak okazało się że nie.

Przy włożonej w piaste i skrzynię półosi przegub choćbyś słoniem szarpał nie wyjdzie bo po prostu nie ma miejsca na to.

Czyli porównaj skrzynie czy są takie same, i zobacz czy możesz wyszarpać półoś ze skrzyni .
    Skoro na starej nie wyskakiwała to dlaczego na nowej wyskakuje?
  • #6 16809306
    daniel356
    Poziom 10  
    Właśnie wyskakuje tak delikatnie że nie ciągnie na jedną półoś. Delikatnie pchnę spowrotem i jest ok
  • REKLAMA
  • #7 16809313
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4883
    Takie coś może się wydarzyć tylko w przypadku:
    - Inna skrzynia biegów,
    - za krótka półoś,
    - luzy (wielkie) w zawieszeniu,
    - Złe mocowanie łap silnika/skrzyni.
    - krzywe podłużnice.

Zmierz odległość między skrzynią a piastą koła, porównaj z długością półosi. Może mechanik przy wymianie podmienił półośkę? Na odległość nic więcej nie wymyślimy.

PS. Podaj oznaczenia starej i nowej skrzyni biegów, rocznik też, jeśli znasz. Może były jakieś zmiany produkcyjne i stosowano inne półosie.
  • #8 16809611
    daniel356
    Poziom 10  
    Ciężko jest teraz w samochodzie przeczytać oznaczenia bo od góry słabo widać jedynie te co po lewej stronie są jak się ściągnie koło.

P.S. ma ktoś może jakiegoś linka do strony gdzie są rozpisane modele skrzyni do silnika x18xe? Czy są różnice między nimi nie tylko te jeśli chodzi o przełożenie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z lewym przegubem wewnętrznym w Oplu Vectra B 1.8 16v (silnik x18xe) po wymianie skrzyni biegów. Po rozpadzie satelity w mechanizmie różnicowym zdecydował się na wymianę skrzyni, jednak po jej zamontowaniu przegub wypada podczas jazdy przy stałej prędkości. Użytkownik wymienił zabezpieczenie przegubu na inne, co mogło wpłynąć na jego działanie. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące możliwych przyczyn problemu, takich jak różnice w skrzyniach biegów, długości półosi, luzy w zawieszeniu oraz niewłaściwe mocowanie silnika. Użytkownik poszukuje również informacji na temat oznaczeń skrzyń biegów do silnika x18xe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA