logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Philips MC-50/22 - jak ustawić windę na wszystkie płyty CD?

eprom 22 Lis 2004 15:35 3855 14
REKLAMA
  • #1 1004354
    eprom
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Witam problem polega na tym że nie moge ustawić windy na płytki poniewaz wybiera tylko dwie a jedną omija.Czy wie jak ustawić kolejność tych szufladek.prosze o pomoc w tym temacie.
  • REKLAMA
  • #2 1011864
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 373
    Przy wysuniętej szufladzie: tacka 1 i 2 są w szufladzie jedna pod drugą ,tacka 3 jest przy czytniku CD.Poznanie tego mechanizmu wymaga cierpliwości ,posłuż się intuicją.Mogą być wyłamane ząbki po prawej stronie tacki.
  • #3 1022556
    eprom
    Poziom 25  
    Nareszcie doszłem do łądu z tymi tackami,jest już oki ładnie bez zaciecia wybiera płytki.Dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #4 3690167
    Esiaczek
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam. Czy ma ktoś serwisówke do tej wieży ? Mam grzebany mechaznim CD i niema szans złożyć to jak klocki lego. Zdaje sie, że pasuje też MC45.

Pozdrawiam.
  • #5 3695088
    eprom
    Poziom 25  
    Jeśli chodzi o mechanizm,to tacki są ponumerowane.Nie powinienes mieć z tym problemu,ja tez niestety w ciemno to naprawiałem
  • #6 3700610
    Esiaczek
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Problem polega jeszcze w tym, że jest tam uszkodzony pewien podwójny switch. Występuje w dwóch egzemplarzach, jeden jest cały a drugi rozwalony. Jedno koło zębate odpadło, bo było na plastykowym mocowaniu, ale to zamontowałem ładnie. Niewiem gdzie szukać takiego switcha.
  • REKLAMA
  • #7 3702694
    eprom
    Poziom 25  
    No to będzie jedynie giełda w Katowicech na Żelaznej albo Milowice
  • #8 15077036
    Elmo_pf
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Odgrzewam temat.
    Mój problem z tym CD polega na tym że mechanizm się zacina. Bez wyraźnej przyczyny przestała działać zmieniarka. Rozebrałem mechanizm, sprawdziłem wszystkie switche i działają bezbłędnie, poskładałem mechanizm i z drobną moją pomocą działa jak należy. Aha, jeszcze nie wiem czy czyta płyty bo z płytami nie testowałem.

3 pytania?
    Czemu się zacina, skoro nic nie jest połamane, tylko tak jakby stwarzała za duże opory, czy to zużycie?
    Czy jest szansa że pomoże smarowanie, jeśli tak to czym? Wazelina?
    Czy problemem mogą być stare juz i pewnie zużyte paski napędowe?

Każda pomoc na wagę złota (działającej zmieniarki)
  • #9 15077120
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9337
    Elmo_pf napisał:
    Czemu się zacina

Ta zmieniarka jest bardzo wrażliwa na paski niewłaściwego wymiaru i elastyczności.
    Poza tym łatwo jest uszkodzić tacki przy zbyt "niecierpliwym" zamykaniu szuflady (nie pomagaj!).
    Elmo_pf napisał:
    Wazelina?

Smarowaniu można poddać jedynie te miejsca, które były smarowane fabrycznie - przekładnie wewnątrz boków szuflady, a i to bez przesady. Samych tacek i ząbków zabieraków windy smarować nie wolno.
    Jak pisał w ty temacie wyżej jeden z Kolegów - to bardzo wymagająca zmieniarka - jeżeli nie musisz - nie kombinuj - mówię w znaczeniu "Jeżeli wymiana pasków (NA ODPOWIEDNIE!!!) nie pomoże - nie grzeb i nie kombinuj".
  • #10 15079614
    Elmo_pf
    Poziom 15  
    Hej
    Mam do niej wiele cierpliwości, rozłożyłem ją na drobiazgi bo przestała działać sama z siebie jakiś czas temu, a ostatnio znalazłem chwilę by się jej bliżej przyjrzeć.
    Moja pomoc ograniczała się jedynie do tego aby unieść windę (tą metalową) od zamykania płyty na napędzie dysku.

Wiesz może jaki powinien być rozmiar paska, bo chciałem je wymienić na nowe, pasuje mi 17x1.5 lub 19x1.5 ale nie jestem pewien.

Odpowiedź na sugestię "jeżeli nie musisz - nie kombinuj", ano muszę bo przydałoby się żeby CD działał albo chociaż żeby te silniczki nie pracowały na darmo, co ma miejsce w tym momencie.
    Nadmienię jedynie że cała zmieniarka napędzana "ręcznie za paski" działa jak należy, zwyczajnie zachowuje się jakby nie miała siły, stąd pytania o smarowanie żeby jej ulżyć i zmiana pasków żeby energię silniki przekazały dalej zamiast wycierać paski.
  • #11 15079949
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Elmo_pf napisał:
    rozłożyłem ją na drobiazgi
    Boczne szyny też rozkręcałeś?
    Mechanizm w nich zawarty musi być złożony idealnie. Ośka która przenosi napęd z jednej szyny na drugą musi być idealnie prosta (ta z zębatkami na końcach - jak rozkręcałeś - wiesz o czym mówię.
    Największe zacięcia powstają właśnie przy krzywej ośce, i źle złożonej mechanice w tych listwach bocznych. Szczególnie gdy jedna część (np. lewy mechanizm listwy) jest niedokładnie zsynchronizowana z drugą - np. prawą.
    Wystarczy, że przeskoczy jeden ząbek i ... Jak masz cierpliwość - poszukaj - w jakiejś serwisówce z takim samym mechanizmem była rozrysowana cała mechanika (włącznie z tą zamkniętą w bocznych listwach) - niestety, nie pamiętam w której serwisówce - znalazłem ją, gdy już się uporałem z mechaniką - miałem taki sam problem.
    Paski dobierałem według wymiaru "z natury" - zauważ, że jedno z kółek napędzających mechanizm jest zainstalowane na uchylnym ramieniu i podczas zmian trybu pasek się musi mieć możliwość rozciągnąć (niewiele, ale jednak) - Dlatego też pisałem o konieczności dobrania pasków idealnie. Gdy pasek ma zbyt małą sprężystość (jest sztywny) nie ma możliwości rozciągnięcia się i blokuje silnik.
    W każdym razie - poszukaj tej serwisówki, pomoże w ustawieniu wszystkich kółek (są w nich otwory serwisowe, w które można włożyć "przyrząd" serwisowy (a raczej dwa, bo trzeba blokować wszystkie zębatki w szynach bocznych - o ile je będziesz składać). Ja zrobiłem takie przyrządy ze spinaczy biurowych - drut ma akurat odpowiednią średnicę, (by w miarę sztywno go włożyć w otworki) to bardzo ułatwia składanie.
    Powodzenia.
  • #12 15081359
    Elmo_pf
    Poziom 15  
    Tak, rozkręcałem i doskonale wiem o czym mówisz. Ponad pół godziny spędziłem na ustawianiu kółek w synchronicznym położeniu, tak aby podnosiły i opuszczały tacki synchronicznie po obu stronach. A kolejny rollercoaster to ustalenie w którym położeniu należy :wystartować pierwszy ząbek tacki".
    U mnie ośka jest prosta bo przedemną nikt się tego mechanizmu nie dotykał a ja raczej delikatnie podchodzę do sprawy.
    Serwisówkę mam, jednak nie opisali w niej dokładnej metody synchronizacji tacek z windą i musiałem sam to rozgryźć.
    Ten pasek na ruchomym ramieniu dziwi mnie dość mocno, co to za koncept, ale jeśli działa...
    Co do otworów to się na nich bazowałem ale bez przyrządów.
    Czy możliwe że się zacina bo kiedyś płyta się zablokowała i coś przeskoczyło? Mało prawdopobne ale kto wie.

Dzięki za poradę.
    PS. Gdzie szukać pasków, masz jakiś zaufany sklep?
  • REKLAMA
  • #13 15082105
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Nie mam podstaw by podważać Twoje umiejętności, ale muszę zaakcentować to, co napisałem wyżej "Wystarczy, że jeden ząbek przeskoczy" - przy składaniu bez "przyrządu" łatwo nawet nie zauważyć, że coś się źle ustawi - wiem co mówię, bo kilka godzin szukałem co zrobiłem źle, a po zablokowaniu kółek - ruszyło "od kopa"...
    Paski kupowałem w Impelu - ale musisz mieć wymiar. Ja byłem w tej korzystnej sytuacji, że kupowałem "hurtem" po kilka w różnych wielkościach i po prostu dobrałem na "żywym organizmie".
    Tacki nie są "zwichrowane"? W tym Philipsie, który mi się trafił właściciel usiłował pomóc szufladzie przy zamknięciu.... Tacka do wymiany; całe szczęście, że udało mi się znaleźć taką mechanikę z "odzysku". (tacki są różne i muszą być ustawione w mechanice podczas składania w odpowiedniej kolejności - Ty na pewno o tym wiesz; uwaga dotyczy ewentualnych użytkowników, którzy staną przed podobnym problemem.
    Pozdrawiam.
  • #14 15083806
    Elmo_pf
    Poziom 15  
    Nie poczytuj mi poprzedniej wypowiedzi za zarozumiałość, nie to miałem na celu, zwłaszcza że poświęciłeś swój czas i podzieliłeś się wiedzą aby naprowadzić mnie jak naprawić zmieniarkę. Jestem Ci ogromnie wdzięczny i siadając ponownie do zmieniarki na pewno użyję przyrządów, bo jeśli mówisz że tak łatwiej to nie będę wyważał otwartych drzwi.
    W sprzęcie który wziąłem na warsztat nikt nie próbował mu pomóc siłowo więc tacki wyglądają OK i cały czas się pilnuję żeby ich nie zamienić ze sobą przypadkiem.
  • #15 15084601
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Nie chciałem ani Cię urazić, ani tym bardziej uważać, że się wywyższasz w jakikolwiek sposób- chciałem Ci tylko podsunąć wszystkie możliwe opcje. Czasem jest przecież tak, że można coś przeoczyć; mimo, ze sprawdzało się to kilka razy i wydawało się, że jest OK. A jak ktoś spojrzy z boku - okazuje się, ze rozwiązanie jest "pod nosem".
    Ja też kilkakrotnie składałem tę cholerną mechanikę i też za każdym razem wydawało mi się, ze wszystko jest ok, a dopiero za kolejnym razem - okazało się, ze nie - bo źle ustawiła się jedna zębatka, a ja tego przy składaniu (jeszcze bez przyrządów) nie zauważyłem. Nie upieram się, ze i u Ciebie wystąpił ten sam problem - to naprawdę dość upierdliwa mechanika - zwłaszcza gdy jest konieczność jej regulacji po kimś (ja tak właśnie miałem), ale złożona prawidłowo i z dobranymi paskami - chodzi jak złoto.
    Sprawdź czy na tych czteroskrzydełkowych motylkach podnoszących tacki nie ma jakiegoś zadzioru. No i czy idealnie w tym samym czasie zaczynają podnosić/opuszczać tackę.

Nic więcej mi nie przychodzi do głowy... paski, zabieraki, ustawienia... Powinno być ok, chyba że i ja o czymś zapomniałem (ostatecznie robiłem tą zmieniarkę jakiś czas temu)...?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z mechanizmem windy w wieży Philips MC-50/22, która wybiera tylko dwie płyty CD, pomijając jedną. Mechanizm składa się z trzech tacek: dwie (1 i 2) znajdują się w szufladzie jedna pod drugą, a trzecia jest przy czytniku CD. Użytkownicy podkreślają konieczność cierpliwości i intuicji przy rozpoznawaniu i ustawianiu kolejności tacek oraz zwracają uwagę na możliwość uszkodzenia ząbków i podwójnego switcha, który może wymagać wymiany. Wskazano, że mechanizm jest bardzo wrażliwy na odpowiedni dobór pasków napędowych pod względem wymiarów i elastyczności, a także na precyzyjne złożenie bocznych szyn i synchronizację osi zębatych. Zaleca się smarowanie jedynie fabrycznie nasmarowanych przekładni, unikając smarowania tacek i ząbków windy. Problemy z zacinaniem mogą wynikać z zużycia pasków, niewłaściwego ustawienia zębatek lub uszkodzeń mechanicznych, np. przeskoczenia ząbka. Wymiana pasków na odpowiednie rozmiary (np. 17x1.5 lub 19x1.5 mm) oraz dokładne ustawienie mechanizmu może przywrócić prawidłowe działanie zmieniarki. Wskazano również na możliwość poszukiwania części zamiennych na giełdach elektronicznych. Serwisówka do modelu MC-50/22 jest poszukiwana, a mechanizm jest podobny do tego w modelu MC-45.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA