logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips MC50 - Problemy z wysuwaniem i odczytem płyt CD, co robić?

bogi 26 Kwi 2005 14:05 3027 6
REKLAMA
  • #1 1438796
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Witam.

Mam wieżę Philips MC50 i problemy z CD.
    1. Nie mogę wysunąć szuflady jeśli wewnątrz jest jakikolwiek krążek.
    Po kilkukrotnym wyłączaniu kabla zasilającego udaje mi się go z tamtąd wydobyś.
    2. Nie może znaleść krążka i go przeczytać. Wyświetla READING i nic sie nie dzieje.

Czy może jakiś czujnik sie zakużył czy jak inna zaraza tam siedzi?
    Proszę o pomoc

Pozdrawiam
    Bogi
  • REKLAMA
  • #2 1438813
    Rafał20
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Witam bogi!!!A laser wyczyściłeś, może być zabrudzony.

Dodano po 23 [sekundy]:

Witam bogi!!!A laser wyczyściłeś, może być zabrudzony.to moze byc przyczyna,że nie czyta płyt.
  • REKLAMA
  • #3 1440578
    serwis_sat
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Ja bym sie zajął paskami w zmieniarce.
  • #4 1441087
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2339
    Paski jak najbardziej ale zmieniarka w tych wieżach Philipsa jak i innych np.MC70 nie należą do łatwych w naprawach,trzeba ją rozebrać na czynniki pierwsze i obejrzeć stan kółeczek zębatych po obu stronach mechanizmu zabierania tależyków,jak i samych tacek czy nie są odkształcone,a co do nie czytania to moze byc po prostu czytnik zabrudzony lub już się skonczył,acha przy rozbieraniu uważaj na switch przy jednym z kółeczek żebyś go nie uszkodził,po rozebraniu potraktuj wszystkie switche kontaktem60.
  • REKLAMA
  • #5 1517989
    mesko
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Też mam problem ze zmieniarką w MC-70.Czy ktoś może wie,czy są dostępne części zamienne do tego mechanizmu,czy występuje tylko w całości i ile ewentualnie kosztuje?
  • REKLAMA
  • #6 1689169
    Kris35
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Witam !! Mam problem tego rodzaju ze zmieniarka j.w. caly czas zmienia plyty czasami udaje sie by wyjechala czasami zaskoczy i wtedy gra ale generalnie caly czas zmienia i zmienia.Czy to jakas typowa usterka ? Mechanizm rozkladalem ale jakos udalo sie poskladac.
  • #7 1978634
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Skończyło się na gruntownym czyszczeniu optyki i wymianie paska napędzającego tacki.

Dzięki admin za przypomnienie

Zamykam temat

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W wieży Philips MC50 występują problemy z wysuwaniem szuflady, gdy w środku znajduje się płyta CD, oraz z odczytem płyt – urządzenie wyświetla komunikat "READING" bez dalszej reakcji. Przyczyną mogą być zabrudzenia lasera optycznego lub zużycie elementów mechanizmu zmieniarki, w tym pasków napędowych i kół zębatych. Naprawa wymaga rozebrania mechanizmu, sprawdzenia stanu pasków i kółek oraz oczyszczenia lub wymiany lasera. Zaleca się także użycie preparatu Kontakt 60 do czyszczenia styków przełączników (switchy) w mechanizmie. W efekcie rozwiązaniem okazało się gruntowne czyszczenie optyki oraz wymiana paska napędzającego tacki, co przywróciło prawidłowe działanie urządzenia. Podobne problemy i konstrukcje występują w modelu Philips MC70, gdzie naprawa zmieniarki jest skomplikowana i wymaga dokładnego demontażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA