logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez 89 z instalacją gazową Eksa gaśnie po nagrzaniu - co może być przyczyną?

Fantomen 22 Lis 2004 19:19 3687 16
REKLAMA
  • #1 1004890
    Fantomen
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Instalacja gazowa Eksa. Polonez rocznik 89. Polonez po nagrzaniu na gazie gasnie. Proby odpalenia na gazie koncza sie pozniej niepowodzeniem. Zapala na sekunde i gasnie. Mieszalnik czy jak to sie zwie zamaraza. Po odpaleniu na benzynie i odmrozeniu miszalnika po przelaczeniu na gaz chodzi ok. Dziwne to troszke. Bylem w serwisie ale powiedziano mi ze to przez plyn w chlodnicy byl nalany borygo. Niby przeczyscili jakies przewody i nalali dobry plyn ale usterka nadal sie powtarza. Pomocy...
  • REKLAMA
  • #2 1004906
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Jeśli zamarza reduktor to nie ma dobrego obiegu cieczy chłodzącej. Może to termostat bo dlaczego po nagrzaniu ? Lub reduktor jest źle podpięty do układu chłodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 1004916
    Fantomen
    Poziom 20  
    Termostat byl wymieniany przy czyszczeniu przewodow, czyli 2 dni temu niby przez fachowca, nagrzewnica czyszczona, zawor nagrzewnicy tez, pompa plynu chlodzacego tez chodzi bo widac w chlodnicy przplyw cieczy i niby wszystko z obwodem plynu jest ok. A podpiety jest dobrze, nic nie bylo grzebane i przez 3 lata wszystko bylo ok.
  • #4 1005405
    zbigniewtronic
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Zapowietszony układ cgłodzenia.
  • #5 1005566
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Dokładnie jak piszą koledzy. Zapowietrzony układ i nie ma grzania reduktora. Jak wiesz który to reduktor to jak zgaśnie otwórz maskę i zobacz, ze jest cały oszroniony. Jak go polejesz dzbankiem ciepłej wody znowu odpali (bo go rozgrzałeś). Proponuje wrócić do warsztatu gdzie dokonywałeś naprawy i niech odpowietrzą układ, tak jak powinni to zrobić.
  • #6 1005957
    coach
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    odkręc sobie górny wąz od parwnika i sprawdz czy przy rozgrzanym silniku bedzie wypływac płyn , tylko uwaga na wysoką temp.Ja wten sposób odpowietrzam parownik
  • #7 1006565
    Fantomen
    Poziom 20  
    Ale dlaczego gasnie dopiero jak sie nagrzeje?
  • #8 1006578
    coach
    Poziom 13  
    Mieszalnik czy jak to się zwie zamaraza

i to raczej jest przyczyna.A tak na marginesie to co to za fachowcy od gazu że z poldkiem sobie nie radzą, pewnie kase umią tylko brac
  • REKLAMA
  • #9 1011935
    Haruś
    Poziom 17  
    Ocena: 89
    J.W. - zapowietrzony układ chłodzenia. Dolać płynu i odpowietrzyć.
  • #10 1023068
    krzysztof 7
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Miałem te same objawy ,nie było dobrej masy na obudowie reduktora.
  • #11 1023556
    staszekk7
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Ja sądze że układ jest nie drożny bo nawet przy zapowietrzonym układzie jakieś szczątkowe ogrzewanie by było i parownik by nie zamarzał , przecież pompa wymusza cyrkulacje płynu
  • #12 1023592
    Fantomen
    Poziom 20  
    Samochod oddany do serwisu. Dalem sobie z nim spokoj. Powiedzieli ze to uszczelka pod glowica.
  • REKLAMA
  • #13 1023927
    coach
    Poziom 13  
    A jak to sie ma do parownika
  • #14 1026836
    Fantomen
    Poziom 20  
    Nie zauwazylem ze ubywa z znacznym stopniu plynu chlodniczego, poprostu dolewalem. Jak to mi powiedzieli to gdzies tam przy tej uszczelce wypluwalo plyn, zmniejszal sie poziom plynu, ze bylo za malo by ogrzac parownik no i zamarzniecie gotowe. Przynajmniej tak mowili, ja sie na tym nie znam jak nie naprawia to beda sie znim tyle bawic az zrobia.

A co zrobili mnie w "bambuko"?
  • #15 1041256
    Zdanekmexico
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    no niestety ja tez myslalem nad tym u mamuski w carusie 1,6gle z 92. no i tak dochodzilem do wszystkiego, wymienilem termostat bo np. jak sie zatnie to ma duzy obieg i jak jest zimny silnik to w malym obiegu jest tak niski przeplyw plynu i op niskiej temperaturze ze gaz go zamraza, choc pozniej sie okazalo ze to uszczelka pod glowica poniewaz silniki te a zwlaszcza uszczelki niebyly przystosowane do benzyny bezolowiowej jak i do gazu przez co je wypalalo, i kiedy juz wydmuchalo uszczelke to w malym obiegu tworzyl sie balon powietrzny ktory blokowal przeplyw plynu :D , wiec sie wziolem za te autko zmieniajac uszczeleczke i planujac glowice i odrazu inny samochod :D
  • #16 1041262
    Zdanekmexico
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    jak mozesz to napisz jaki byl koszt tej naprawy, byl bym wdzieczny
  • #17 1042235
    Fantomen
    Poziom 20  
    Niestety nie odpowiem Ci, bo robiłem w koncu u znajomego mechanika, co mial u mnie dług wdzieczności...

Podsumowanie tematu

✨ Polonez z 1989 roku wyposażony w instalację gazową Eksa gaśnie po nagrzaniu silnika podczas pracy na gazie. Objawem jest zapalanie się na sekundę i zgaśnięcie, co sugeruje zamarzanie mieszalnika (reduktora gazowego). Przyczyną problemu może być zapowietrzony układ chłodzenia, co uniemożliwia prawidłowe ogrzewanie reduktora i prowadzi do jego zamarzania. Pomimo wymiany termostatu, czyszczenia przewodów i sprawdzenia pompy cieczy chłodzącej, problem się powtarzał. Dodatkowo wskazywano na możliwą nieszczelność układu chłodzenia spowodowaną uszczelką pod głowicą, co powodowało ubytek płynu chłodzącego i niewystarczające ogrzewanie parownika. W efekcie powstawał balon powietrzny blokujący cyrkulację płynu. Rozwiązaniem okazała się wymiana uszczelki pod głowicą oraz odpowietrzenie układu chłodzenia, co przywróciło prawidłową pracę instalacji gazowej i eliminowało zamarzanie mieszalnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA