logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo Lanos 99, 1,6 dohc, instalacja BRC - na gazie nie działa

galass 03 Sie 2011 15:45 2455 6
REKLAMA
  • #1 9788094
    galass
    Poziom 2  
    Witam. Od niedawna pojawił mi się taki problem, że jak przełączam na gaz (w trakcie jazdy przy 2500 obr/min) samochód gaśnie. Wygląda tak, jakby gaz nie był podawany do silnika. Gdy zaraz przełączam na benzynę samochód jedzie dalej bez problemu. Początkowo problem pojawiał się co kilka dni, obecnie praktycznie nie jeżdżę na gazie. Co może być przyczyną? Czy można posprawdzać coś samemu, czy trzeba będzie do gazownika...
  • REKLAMA
  • #2 9788227
    oktawian89
    Poziom 27  
    Ocena: 443
    Nad czym się tutaj zastanawiać ?! Jedź do gazownika i tyle ...
  • REKLAMA
  • #3 9790701
    galass
    Poziom 2  
    Dzięki oktawian, oto mi właśnie chodziło...
  • REKLAMA
  • #4 9790966
    gralar
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Sprawdź filtr fazy ciekłej, jeśli jest o.k (puszcza gaz dalej) to trzeba sprawdzić reduktor.
  • #5 9815169
    galass
    Poziom 2  
    No więc tak, rozkręciłem ten element, gdzie jest filtr. Strasznie się umordowałem, bo ciężko dotrzeć do przewodów doprowadzających i odprowadzających gaz. Ale sie udało. Potem przy pomocy klucza i francuza rozkęciłem tenże element i wyciągnąłem filterek z magnesem. Filterek zasadniczo czysty, na magnesie sporo jakby opiłków. Magnesik oczysciłem i wszystko skręciłem spowrotem - droga przez mękę, żeby to dobrze dokręcić i żeby było jeszcze szczelnie. Narobiłem się jak cholera i blada dupa jak nie dzialał tak nie działa.
    Pojechałem do gaziarza - sprawdził - okazalo się, że jakaś cewka się przepaliła. Zapłaciłem 50 pln i po bulu;)))
  • #6 9815331
    oktawian89
    Poziom 27  
    Ocena: 443
    Chyba bólu ... to raz.
    A dwa, że przy gazie nie ma co grzebać zbytnio jak się człowiek kompletnie nie zna...
    Tak jak pisałem na początku.
  • REKLAMA
  • #7 9816294
    gralar
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    oktawian 89, każdy kiedyś zaczynał :-) Kto nic nie robi to nic nie zepsuje, tylko nic nie będzie umiał :-(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z samochodem Daewoo Lanos 99, który gaśnie podczas przełączania na gaz przy 2500 obr/min, co sugeruje, że gaz nie jest podawany do silnika. Początkowo problem występował sporadycznie, ale z czasem stał się na tyle uciążliwy, że użytkownik rzadko korzystał z gazu. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie filtra fazy ciekłej oraz reduktora. Po samodzielnym czyszczeniu filtra, problem nie ustąpił, a wizyta u specjalisty ujawniła, że przyczyną była przepalona cewka, co zostało naprawione za 50 PLN.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA