logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Daewoo Lanos - Nie przełącza na gaz po "zmoknięciu"

Xantix 24 Cze 2018 23:40 1371 10
REKLAMA
  • #1 17295097
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1657
    Witam. Posiadam Lanosa z instalacją drugiej generacji BRC Just. Od jakiegoś czasu mam następujący problem. Otóż, gdy samochód zmoknie tzn. przejadę się nim w trakcie deszczu, bądź nawet porządnie umyję go myjką ciśnieniową, to zaczynają się problemy z przełączeniem na gaz. Gdy ustawię centralkę w tryb automatyczny silnik cyklicznie przełącza się z gazu na benzynę (po przegazowaniu się przełącza na gaz, a gdy obroty spadną wraca na benzynę). W trybie pracy wymuszonej na gazie także nie włącza gazu - tzn. dioda mruga a nie świeci stale jak powinna i nie słychać włączania zaworu w butli.
    Co może być przyczyną takich problemów? Domyślam się, że wilgoć musi zalewać jakiś przewód kostkę bądź czujnik. Tylko jak ustalić co to takiego?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17295843
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 988
    Lanosy też gniją, czasem zaczynają od instalacji elektrycznej silnika.
    Na benzynie dobrze jeździ ?
    Xantix napisał:
    Gdy ustawię centralkę w tryb automatyczny silnik cyklicznie przełącza się z gazu na benzynę (po przegazowaniu się przełącza na gaz, a gdy obroty spadną wraca na benzynę).
    Jeden z warunków przejścia na gaz, to obroty ?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2424478.html > https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2333190.html
    Szary przewód ?
    Xantix napisał:
    W trybie pracy wymuszonej na gazie także nie włącza gazu
    W ogóle ?
    "Także" ? Przygazówka nie pomaga ?
  • REKLAMA
  • #4 17296165
    Xantix
    Poziom 41  
    g107r napisał:
    Na benzynie dobrze jeździ ?

Jak najbardziej - na benzynie żadnych problemów nie ma.

g107r napisał:
    Jeden z warunków przejścia na gaz, to obroty ?

Tak, w zasadzie to jedyny - centralka nie ma czujnika temperatury.

g107r napisał:
    W ogóle ?

Czasem przełączy, ale zazwyczaj nie.

g107r napisał:
    Przygazówka nie pomaga ?

Nie pomaga - nawet jak się przełączy, to jeśli obroty spadną to znowu zamyka dopływ gazu.
  • Pomocny post
    #5 17296269
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    A co jest zalane po myciu myjką w silniku? Bo coś gdzieś musi być. ECU gazu w środku na płytce jest suchy? Złacze jest suche od niego?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17301430
    patgaw
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Ja mialem taki problem I winna okazala sie cewka elektrozaworu.
  • #9 17302537
    Xantix
    Poziom 41  
    patgaw napisał:
    Ja mialem taki problem I winna okazala sie cewka elektrozaworu.

Możesz rozwinąć?
  • Pomocny post
    #10 17302944
    patgaw
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Za bardzo nie mam co rozwijac. Podczas mocniejszych opadow deszczu auto przestawalo jezdzic na gazie. Nie moglem zlokalizowac problemu, owijalem nawet sterownik reklamowka. Po jakims czasie cewka na reduktorze lovato kompletnie podla I robila zwarcie. po wymianie problemy w deszczu ustaly.
  • #11 17342982
    Xantix
    Poziom 41  
    Panowie prawdopodobnie ustaliłem i zlikwidowałem przyczynę problemu. Otóż mimo przykręcenia sterownika wysoko (w teoretycznie suchym miejscu), bo na przedniej grodzi tuż pod maską, problem stanowiło to, że sterownik był przykręcony dokładnie pod jednym z wkrętów mocujących tą plastikową maskownicę między maską a przednią szybą. I tenże wkręt przepuszczał wodę poprzez otwór montażowy. Co powodowało, że woda spływająca z góry auta dostawała się pod maskę i kapała wprost na sterownik, co powodowało zalanie wtyczek (a właściwie wsuwek) od emulatora benzyny i wtedy właśnie działy się wariacje. Problem rozwiązałem wkręcając owy wkręt na silikon samochodowy, żeby uszczelnić otwór i dodatkowo dorobiłem taką "uszczelkę" z gumy, żeby osłonić sterownik od ewentualnych bryzgów wody od spodu. I jak na razie problem zniknął. Od paru tygodni mimo kilkunastu przejażdżek w dość ulewnym deszczu nie miałem kłopotów z jazdą na gazie (wcześniej wystarczyło, że była lekka mżawka a auto już odmawiało posłuszeństwa). Wszystkim kolegom dziękuje za pomoc. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przełączaniem instalacji gazowej w Daewoo Lanos z instalacją BRC Just po kontakcie z wodą. Po myciu lub jeździe w deszczu, silnik cyklicznie przełącza się z gazu na benzynę, a w trybie wymuszonym nie włącza gazu. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzenia w instalacji elektrycznej, wilgoć w sterowniku lub cewce elektrozaworu. Ostatecznie, autor ustalił, że problem wynikał z nieszczelności w montażu sterownika, co powodowało zalewanie wtyczek. Po uszczelnieniu otworu montażowego problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA