logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymiana diod w Nokia 5210 mogła uszkodzić płytę główną?

Czyki 23 Lis 2004 19:43 836 7
REKLAMA
  • #1 1007579
    Czyki
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Robiłem ostatnio 5210 - wymiana diód. Wszystko poszło bez komplikacji, telefon działał bez problemu.
    Po paru dniach gościo oznajmia, że diody spaliły mu płytę główną i trzeba wgrać virgin eeproma. Nie wiem kto mu to powiedział, ale wydaje mi się to trochę śmieszne - co o tym myślicie?
  • REKLAMA
  • #2 1007911
    Czyki
    Poziom 15  
    Był podobno w kilku komisach i za glowę sie łapali jak to chodziło, bo podobno bylo zwarcie na metalowej ramce.
    Czy to możliwe co on mówi?
  • REKLAMA
  • #3 1008166
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Zwarcie diody do ramki jest bardzo możliwe, ale nie powinno być przyczyną uwalenia całego telefonu. Albo mogły się diody popalić, albo poleciała ścieżka od plusa do przywartej diody. Musisz to sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #4 1008471
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    mogł sie spalic NMP , przy okazji dzwonkow mogło by niebyc www.decoder.wz.cz pod 2 masz solucje na 5210 led
  • REKLAMA
  • #5 1008977
    Czyki
    Poziom 15  
    Dlaczego mu powiedzieli w serwisie o Virgin eepromie?
  • #6 1008985
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Ocena: 114
    bo nie wiedzieli co powiedziec zeby zedrzec z niego forse
  • #7 1009095
    Neostar
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    przy zwarciu plusa do ramki telefon raczej poprostu by sie nie włączyła ale zeby spalił odrazu?? raczej nie. a ten serwis to dobry jest :D
  • #8 1009304
    Czyki
    Poziom 15  
    Tak też myslałem, ale wolałem sie upewnić. Zwarcia nie było wcześniej - telefon działał bez problemu, dopiero po tygodniu...
    Dziękuje wszystkim za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana diod w telefonie Nokia 5210 przebiegła bez komplikacji, a urządzenie działało poprawnie przez kilka dni. Pojawiła się jednak opinia, że spalone diody mogły uszkodzić płytę główną i wymagać wgrania "virgin eeproma". Dyskusja wskazuje, że zwarcie diody do metalowej ramki jest możliwe, ale raczej nie powinno prowadzić do całkowitego uszkodzenia telefonu. Możliwe jest uszkodzenie diod lub ścieżki zasilania (plus) do diody, co wymaga weryfikacji. W serwisach często sugeruje się wgranie virgin eeproma bez pełnej diagnozy, co może być próbą wyłudzenia pieniędzy. Zwarcie plusa do ramki zwykle skutkuje jedynie brakiem włączenia telefonu, a nie natychmiastowym spaleniem płyty. Ostatecznie brak wcześniejszego zwarcia i poprawne działanie telefonu po wymianie diod wskazuje, że uszkodzenie płyty głównej przez wymianę diod jest mało prawdopodobne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA