logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie w Polsce szybko wykonać prototypy PCB dwustronne i jednostronne?

PJimi 09 Sie 2011 09:09 3674 8
REKLAMA
  • #1 9806149
    PJimi
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam,

Nie wiem czy to dobry dział na taki temat, ale wydaje mi się, że odwiedzajacy go fachowcy będa rozeznani w temacie o jaki chce zapytać.

Czy istnieją w polsce firmy oferujące szybkie wykonawstwo prototypów PCB? (zarówno dwustronnych z metalizacją otworów jak i jednostronnych).

Czy oferują one jednynie wykonawstwo metodą tradycyjną (fotochemiczną) czy róznież tańszą i szybszą - np. frezowanie mozaiki (i tu pytanie - czy taka technologia jest dobra/oplacalna?)

Interesuję mnie gdzie tanio i szybko można wykonać dosłownie sztukę bądź dwie.

UWAGA-nie jestem zainteresowany informacjami o tym jak łatwo i szybko i bezboleśnie można wytrawić sobie płytkę w domu.
  • REKLAMA
  • #2 9806253
    Zbych_
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    Ostatnio czytałem, że ferryster wykonuje prototypy na frezarce, ale cena i czas realizacji była podobna jak przy fotochemii, ale nie robili metalizacji.

http://elektronikab2b.pl/biznes/13471-feryster-oferuje-prototypowe-plytki-pcb

Co do tanio i szybko, to wypadałoby podać co to dla ciebie znaczy. Czy 3 dni to szybko, czy wolno? A 24h? A może 5h?

http://www.prototypy.com/kalk/kalk.php
    http://www.drukowane.pl/ (taniej, ale gorzej z jakością)
  • REKLAMA
  • #3 9806304
    PJimi
    Poziom 13  
    Szybko to dla mnie 24h (możliwie z dostawą). Nie wiem, czy ktos robi w fotochemie tak szybko. Wydaje mi się, że frezowanie byłoby szybsze. I chyba tańsze od całego procesu fotochemicznego, w którym trzeba jeszcze doliczyć koszt dokumantacji technicznej - klisze.

Zastanawia mnie dlaczego nie ma firm, które frezują płytki. Czy może jest to jednak kwestia braku popytu... ?
    W każdym razie dziękuję za info. Gdyby ktoś miał jeszcze coś do dodania to zapraszam.
  • #4 9806339
    Zbych_
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    PJimi napisał:
    Szybko to dla mnie 24h (możliwie z dostawą). Nie wiem, czy ktos robi w fotochemie tak szybko.

A zajrzałeś na stronę, którą podałem?
  • REKLAMA
  • #5 9806376
    PJimi
    Poziom 13  
    A faktycznie - przepraszam.
  • #6 9806612
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Również mogę polecić prototypy.com.pl . Zrobiłem u nich kilkadziesiąt różnych projektów i zawsze byłem zadowolony. Przed wyprodukowaniem sprawdzają dokładnie płytki i dwa razy uratowali mnie przed głupim błędem (ścieżka puszczona w poprzek innych). Do tego przy częstszym korzystaniu można dogadać się na lepszą cenę przy krótkich terminach produkcji, co dla mnie jest bardzo przydatne. Jedyny minus to wysoka cena gdyby ktoś chciał robić u nich większe serie, no ale specjalizują się w prototypach i krótkich seriach - taki urok.

Wcześniej robiłem w drukowane.pl , ale jakość kiepska, a cenowo nie ma dużej różnicy. Może coś się zmieniło w przeciągu ostatnich 2 lat, ale szczerze wątpię.
  • #7 9806945
    H0miczek
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    MirekCz napisał:
    Również mogę polecić prototypy.com.pl . Zrobiłem u nich kilkadziesiąt różnych projektów i zawsze byłem zadowolony. Przed wyprodukowaniem sprawdzają dokładnie płytki i dwa razy uratowali mnie przed głupim błędem (ścieżka puszczona w poprzek innych).

Nam raz zrobili bez polygona masy (fakt, błąd był w gerberach, ale gdyby sprawdzili to byloby widac ze przelotki sa nie podłączone), efekt: 20 drucikow zeby odpalic prototyp. No, ale grzecznie przeprosili, że powinni byli sprawdzić itd itp i zrobili poprawione za darmo..

Ogólnie polecam, raczej solidnie robią. Ceny może niespecjalnie, ale warto.
    Nawiasem mówiąc, strasznie lubią przeciągać te swoje krótkie terminy albo to my mamy pecha..
  • REKLAMA
  • #8 9807207
    PJimi
    Poziom 13  
    Witam,

Sam pracowałem kiedyś dość długo jako projektant produkcji w firmie zajmującej się produkcją PCB i faktycznie - sprawdzaliśmy zawsze poprawność druku przed puszczeniem do trawienia pod względem jakichś błędów typu zwarcia, brakujące polygony, pady, odmaskowania.

Teraz często mam konieczność zamówienia wykonania prototypu płytki w bardzo krótkim czasie - max 1-2 dni z dostawą. Zastanawia mnie poprostu fakt, czy Wy też macie czasem taką konieczność.

Korci mnie puszczenie czegoś do produkcji w ramach prototypu w technologii frezowania pcb, ale nie wiem czy to się opłaca (wydaje mi się, że może być taniej) i czy oprócz Ferystra są inne firmy, które się tym trudnią...
  • #9 9811776
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    H0miczek napisał:
    Nam raz zrobili bez polygona masy (fakt, błąd był w gerberach, ale gdyby sprawdzili to byloby widac ze przelotki sa nie podłączone)

Polecam ściągnąć gerbv - http://gerbv.sourceforge.net/
    Można obejrzeć gerbery i pliki wierceń przed wysłaniem (nałożone na siebie dowolne maski). Bardzo mi się przydaje, bo łatwiej wtedy zauważyć opis nachodzący na pad do lutowania i takie poważne błędy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat szybkiego wykonawstwa prototypów PCB w Polsce, zarówno jednostronnych, jak i dwustronnych. Użytkownicy wymieniają kilka firm, które oferują takie usługi, w tym prototypy.com.pl, która cieszy się dobrą opinią za jakość i dokładność, oraz drukowane.pl, która jest tańsza, ale z niższą jakością. Zauważono, że frezowanie może być szybszą i tańszą alternatywą dla tradycyjnej metody fotochemicznej, jednak brakuje firm specjalizujących się w tej technologii. Użytkownicy podkreślają znaczenie sprawdzania poprawności projektów przed produkcją, aby uniknąć błędów. Wskazano również na narzędzie gerbv do przeglądania plików gerber przed wysłaniem do produkcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA