logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada 128 - częste zrywanie połączenia, jak to naprawić?

RobinXP 23 Lis 2004 22:55 1545 8
REKLAMA
  • #1 1008187
    RobinXP
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    mój kumpel posiada neostrade 128 i co jakiś czas zrywa mu połonczenie z internetem i chciałbym się dwiedzieć z jakiej przyczyny mu zrywa neta i czy idzie to jakos naprawić
  • REKLAMA
  • #2 1008353
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    Wg. mnie przyczyny mogą być dwie : albo błąd sterowników (ewentualnie konfiguracji) albo to tepsa ma problemy z tym łączem. Jaki to jest modem, na USB? Najlepiej jest zainstalować nowe stery i koniecznie nie łączyć się programem z tepsy który jest "taki sobie" tylko normalnie skonfiguraować połączenie telefoniczne (podobnie jak na modemie 56Kb) jak nie pomoże to wypada wykonać telefon do tepsy i powiedzieć pare zdań...
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1009162
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    Chyba tepsa nie informuje o tym zrywaniu, ale temat jest dość popularny.
    Też mam neo od 1,5 roku. To zrywanie zawsze będzie. Tepsa co ok. 24 godziny przelogowuje nasz modem (rozłącza na chwilę). Można to zauważyć po zmienionym IP po rozłączeniu i ponownym połączeniu do sieci.
    Być może wyjściem jest wyłączenie na chwilę (wyciągnięcie wtyczki zasilającej z modemu/routera) w nocy, kiedy nikt nie korzysta z neta. Następne rozłączenie powinno być ok. 24 godziny później.
    Ja rozłączam czasami neta (przelogowuję) by celowo zmienić IP wtedy, gdy bramka sms już nie wysyła wiadomości z powodu przekroczenia limitu.
    NOWE IP = ZNOWU MOŻNA WYSYŁAĆ SMS-y :sm30:
  • REKLAMA
  • #4 1009201
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Częściowo TPSA informuje o problemach:

grupa: pl.internet.komunikaty
  • REKLAMA
  • #5 1009237
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1010555
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    PICIA jeśli możesz, to opisz, jak wygląda zestawienie neo na centrali (krosowanie, półka), bo interesuje mnie to. Niestety już nie pamietam, jaki typ centrali jest u mnie.
  • #7 1014961
    Borowima
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Zajmuje się serwisem usług ADSL w tym i NEO.
    Bardzo ważną sprawą jest zerowanie komputera jest to co czwarta przyczyna nie działania lub zwalniania i zawieszania transmisji i kompa.
    Włącz kompa i do obudowy przytknij neonówkę jeśli świeci na obudowie masz 119 Volt napięcia.
    W ciągu roku prowadzenia serwisu zdarzało się często że brak zerowania prowadził do uszkodzenia modemów z portem USB.
    Krosowanie NEO polega na włączeniu między centralę a abonenta Splitera i Modemu DSL znajdujących się na półce DSL.
    Fizycznie 2 kawałki kabelka TDY 1x2x0,5c.
    Jeśli masz nową aplikacę dostępową (w załączeni masz skrena) przejdź do opcji konfiguracja dalej tryb dostępu i klawisz TEST (tylko przy rozłączonym połączeniu).
    Jeśli tłumienność będzie mniejsza niż 50db a odstęp sygnał szum większy od 10 db to łącze jest OK.
  • #8 1016113
    kulasss
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Poprostu neostrada Ma zasłabe serwery zeby trzymac wszystkich i takie zdarzenia maja miejsce a ty myslisz poco jest dynamiczne ip na neo odp.maja za słabe serwery!!!!!!
  • #9 1072807
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Częste zrywanie połączenia w Neostradzie 128 może mieć kilka przyczyn: błędy sterowników lub konfiguracji modemu, problemy z linią telefoniczną lub portem Neostrada na centrali TPSA. Operator co około 24 godziny wymusza przelogowanie modemu, co skutkuje chwilowym rozłączeniem i zmianą IP. Zaleca się aktualizację sterowników, konfigurację połączenia telefonicznego bez użycia dedykowanego programu TPSA oraz zgłoszenie linii do sprawdzenia, w tym odłączenie aparatów telefonicznych i filtrów DSL. Ważne jest również prawidłowe zerowanie komputera, aby uniknąć zakłóceń i uszkodzeń modemu, szczególnie przy portach USB. Parametry łącza można zweryfikować testem tłumienności i odstępu sygnał-szum (tłumienność < 50 dB, odstęp > 10 dB). W systemie Windows XP warto wyłączyć zarządzanie energią koncentratorów USB, co może zapobiec rozłączaniu. Fizyczne połączenie obejmuje krosowanie z użyciem splitera i modemu DSL na półce DSL, z kablami TDY 1x2x0,5c. Problemy mogą wynikać także z przeciążenia serwerów TPSA i dynamicznego przydzielania adresów IP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA