logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada - częste rozłączanie połączenia, jak to naprawić?

Mariusz_M1986 14 Gru 2006 15:34 1536 11
  • #1 3330535
    Mariusz_M1986
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam !

Posiadam Neostradę wszystko jest OK łączy sie do internetu wszystko działa ładnie pięknie ale często rozłącza połączenie nie wiem co jest grane możę ktoś wiem PROSZĘ O POMOC !!!!
  • #2 3330548
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Jakie są objawy rozłączenia ?

Gaśnie lub miga wtedy dioda ADSL.

Jeśli tak to zgłaszaj problem w TP.
  • #3 3330575
    Mariusz_M1986
    Poziom 14  
    czasem gaśnie i odnowa sie zapala.

a czasem się nie wyłącza dioda ADSL i przerywa połączenie ! Modem (SAGEM)
  • #4 3331580
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    Najwidoczniej jest problem z odległością linii do centrali.. za długa lub problem z modemem z sagemami tak już bywa. Spróbuj od kogoś pożyczyć modem thomsona i sprawdź czy na nim będzie tak samo.
  • #5 3334839
    R.K
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    I przy próbie ponownego połączenia jaki błąd się wyświetla? Jak długim kablem masz podłączony modem z gniazdem telefonicznym? Jak podłączyłeś mikrofiltry?

Dlaczego od razu polecacie kontakt z TP? :roll:
  • #6 3335506
    mcoola
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    W opcjach w managerze yrzadzen ustaw opcje klikajac na modem zeby niewyłączało użądzenia aby pobierało mniej prądu. Pierwsza opcja to chuba jest. 2 możliwość to ze mozesz miec wirusy
  • #7 3337242
    mateobell
    Poziom 11  
    lub zainstaluj sam modem bez aplikacji Neo ja tez tak miałem a teraz jest wszystko cacy pozdrawiam
  • #8 3351139
    Lestat
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    A przypadkiem kabla nie masz uszkodzonego? Podłącz telefon tym kablem, zadzwoń do kogoś i poruszaj trochę kablem w okolicach wtyczek, jak będzie trzeszczeć sprawa będzie jasna. Ja ostatnio tak miałem i już chciałem dzwonić do tp, ale stosuję zasadę sprawdzania sprzętu przed robieniem awantury :P
  • #9 3353162
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3353541
    Elninio
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Tak jak powiedział mateobell nie używaj programu od TP ona zazwyczaj rozłącza jeśli modem nie jest uszkodzony, mnie często rozłanczało. Zrezygnowałem z Neo Plus i od tej pory czyli od 2 lat już nie mam z tym problemu.
  • #11 3354300
    xionc
    Poziom 15  
    raf871: to, co powiedziałeś przeczy samo sobie - wskazuje raczej na problem po Twojej stronie :)
    A w kwestii rozłączania SF800, warto spróbować jeszcze w opcjach sterownika modemu zmienić tryb pracy z BULK/ISO na BULK. I oczywiście jak już wcześniej wspomniano wyłączyć zarządzanie energią dla gł. koncentratora USB.
  • #12 3354490
    Lestat
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    raf871 napisał:
    Jak sie zrobi formata to smiga ładnie przez ok 2 tyg. wogole nie rozlancza ale jak sie dysk zapcha plikami cache itp to zaraz wywala. Takze nie ma na to rady. po prostu czekac jak sie skonczy umowa.

Bzdury gadasz. Wynikiem rozłączania po 2 tygodnie po formacie są na ogół trojany i programy spyware. Tak to jest jak ktoś nie ma antywirusa, i problem ten dotyczy nie tylko neostrady, lecz każdej innej usługi internetowej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada Neostradę z modemem SAGEM, który często rozłącza połączenie internetowe. Objawy to gaśnięcie lub miganie diody ADSL, czasem dioda pozostaje zapalona, a połączenie przerywa. Możliwe przyczyny to zbyt długa linia do centrali, uszkodzony kabel telefoniczny, problemy z modemem SAGEM lub zakłócenia wynikające z oprogramowania TP. Zalecane jest sprawdzenie kabla, mikrofiltrów oraz wyłączenie zarządzania energią w ustawieniach modemu, co może zapobiec wyłączaniu urządzenia. Niektórzy sugerują test z modemem innej marki, np. Thomson, aby wykluczyć awarię sprzętową. Problemy mogą też wynikać z obecności wirusów lub spyware na komputerze, które destabilizują połączenie. Użytkownicy wskazują, że oprogramowanie TP często powoduje rozłączanie i zalecają korzystanie z modemu bez aplikacji Neo Plus. W przypadku problemów sprzętowych lub linii, kontakt z TP jest rekomendowany. Niektórzy zauważają, że po formacie system działa stabilnie przez około dwa tygodnie, co sugeruje wpływ oprogramowania na stabilność połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA