logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicja 1.3 - Za wysokie napięcie, gotowanie akumulatora

trandus 11 Sie 2011 01:33 905 1
REKLAMA
  • #1 9813340
    trandus
    Poziom 2  
    Witam,

Mam problem z wadliwą praca alternatora - około 1,5 tygodnia wstecz zauważyłem, że po dodaniu gazu wszystkie światła bardzo mocno się rozświetlają, zmierzyłem napięcie i:
    - na jałowych obrotach, jest 12-13V
    - po dodaniu gazu (nawet lekko) bardzo szybko wzrasta do 16V i z czasem rośnie, nawet do 19V
    Niestety problem zauważyłem na tyle późno, że ugotowałem akumulator (choć nadal kręci).

Po przeczytaniu innego wątku na elektrodzie dotyczącego podobnego problemu wymieniłem regulator napięcia - było lepiej, ale napięcia były podejrzanie niskie: powyżej wolnych obrotów napięcie utrzymywało się w okolicach 13V.
    Tak było przez kilka dni i niestety wcześniejszy problem znów powrócił, znowu napięcie dochodzi do 19V (i akumulator też się nieco ugotował).

Mam zatem pytania:
    1. Co może być przyczyną takiego wadliwego działania?
    2. Czy wymiana alternatora na pewno rozwiąże problem? - chodzi mi o to czy problem na pewno leży w alternatorze - wolałbym nie wydawać pieniędzy jeżeli najpierw trzeba naprawić coś innego. Jednocześnie wolałbym tego alternatora nie naprawiać w serwisie, gdyż koszt takiej naprawy wynosi mniej więcej tyle co cała nowa część. :(

Z góry dziękuję za wszelką pomoc
    Pozdrawiam,
    Michał
  • REKLAMA
  • #2 9813354
    kislo6
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam.wina tkwi w regulatorze napięcia który znajduje się w alternatorze zazwyczaj zespolony ze szczotkotrzymaczem i szczotkami,ja bym zaczał od tego około 30 zł ale jak chcesz to wymień cały alternator+ok 100 zł
REKLAMA