logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica 7130 – nadmiar toneru z lewej strony bębna, ślimak nie odbiera toneru

as-bud 11 Sie 2011 13:02 2032 12
REKLAMA
  • #1 9814276
    as-bud
    Poziom 9  
    Konica 7130 sypie tonerem z lewej strony bębna. Myślałem, że wymiana listwy załatwi sprawę - wymieniłem i przeczyściłem pojemnik z zbieranym tonerem bo był zapełniony, lecz problem znowu się pojawił. Wygląda jakby ślimak nie nadążył wybierać toneru z pojemnika bo bardzo się w nim ubija. Czy ktoś już spotkał się z takim problemem?
    Konica 7130 – nadmiar toneru z lewej strony bębna, ślimak nie odbiera toneru
  • REKLAMA
  • #2 9818000
    RamDoctor
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Z tego co pamiętam to te kopiarki mają zamknięty obieg toneru,
    możesz mieć zapchany powrót zużytego toneru.
  • REKLAMA
  • #3 9818475
    Nightwing
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Zobacz najpierw czy to jest toner czy toner z developerem (najłatwiej magnesem)

Jak to jest sam toner sypie ci bo masz zapchany powrót. Jakby się okazało że jest to developer to znaczy że sypie ci z developera (pewnie dystansy wałka), bęben to ponosi i potem wygląda jakby się sypało z listwy zbierającej (mówię o tym dlatego że raz się z czymś takim spotkałem i niepotrzebnie szukałem problemu z góry gdzie go nie było)
  • #4 9829506
    as-bud
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedzi. Magnes nie wykazuje przyczepności więc jest to sam toner. Podczas wymiany listwy czyściłem moduł powrotu - chyba, że w dalszej części gdzieś tam się coś zapchało- będę musiał jeszcze raz rozebrać wszystko i sprawdzić. Ja jednak myślałem, że maszyna pobiera za dużo toneru z butli lub, że zbyt wolno chodzi ślimak do odzysku toneru. Do tej pory przez dwa lata działało to dobrze. Ale najpierw w wolnej chwili przeczyszczę cały powrót i wtedy napiszę czy coś to dało.
  • #5 9829559
    okiec
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Sprawdź uszczelki z obu stron bębna.Jak są wytarte a czasami się wycierają maszyna wtedy sypie.
    Pozdrawiam.
  • #6 9834137
    as-bud
    Poziom 9  
    mogę potwierdzić, że nic nie jest zatkane. Pod listwą w pojemniku ze ślimakiem toner jest bardzo zbity-ściśnięty - tak by wyglądało, że nie może dalej się przedostać, ale wszystko jest drożne. W pojemniku z deweloperem też wszystko drożne i jest dosyć dużo toneru. Uszczelki boczne przy wałku nie puszczają. Jak można sprawdzić czy silniczek napędzający ślimak pod listwą bębna działa? Może trzeba go pośpieszyć albo zmniejszyć ilość pobieranego toneru z butli? Nie wiem co o tym sądzić.
  • #7 9834149
    Nightwing
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Zobacz jeszcze zębatki napędzające ślimak. Może jest już zjechana i przeskakuje przez co nie kreci się odpowiednio
  • REKLAMA
  • #8 9834282
    RamDoctor
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Toner z butelki i toner zużyty spotykają się w jednym miejscu, w module dozowania toneru który znajduje się z tyłu kopiarki.Musisz zdjąć płytę główną i wykręcić ten moduł.Wysyp z niego cały toner wyczyść sensor poziomu toneru w tym module.(czujnik piezo-elektryczny).
  • #9 9836172
    as-bud
    Poziom 9  
    zębatki są w pięknym stanie i pracują elegancko. W wolnej chwili sprawdzę jeszcze moduł dozowania toneru. Tylko jak się tam dostać - od tyłu? będę próbował.
  • REKLAMA
  • #10 9837453
    as-bud
    Poziom 9  
    dostałem się do czujnika przy ślimaku pod butlą, ale nie wiem jak go sprawdzić, czy jest dobry. Jest trzy przewody , krańcowe wskazują 5 kiloomów a środkowy nic z pozostałymi. Poza tym w pojemniku z dużym ślimakiem toneru jest ok 50% - to chyba w normie. Zaczynam się zastanawiać czy problem nie leży w tym, że może zasuwka z recyclingtonera nie otwierała się i toner nie miał gdzie wracać, ale to raczej mało prawdopodobne bo powinno być wszystko dopasowane.
  • #11 10224517
    as-bud
    Poziom 9  
    nic nie pomogło czyszczenie. Chciałbym wymienić listwę uszczelniającą toner na bębnie ale nie znam numeru katalogowego i nie mogę go nigdzie znaleźć. Ani w necie ani na listwie nie ma tego numeru. Czy ktoś może mi ten numer sprawdzić? Poza tym na innym poście czytałem, że może pomóc zmiana dozowania toneru. Co o tym myślicie.
  • #12 10250668
    as-bud
    Poziom 9  
    stwierdziłem, że w komorze toner-recycling unit odzyskany toner jest bardzo sprasowany więc jest go za dużo. Skoro odprowadzenie nie jest zatkane więc jest przedozowana maszyna (chyba). Pytanie tylko jak zmniejszyć dozowanie? Czy w mode 36 regulacja WN zmniejszyć napięcie ładowania siatki (w tej chwili jest 105) lub bias wywołania (jest 100). Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
  • #13 10257747
    as-bud
    Poziom 9  
    nikogo temat nie interesuje więc zamykam go

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kopiarką Konica 7130, która sypie tonerem z lewej strony bębna. Po wymianie listwy zbierającej i czyszczeniu pojemnika z tonerem problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być zapchany powrót zużytego toneru, uszkodzone uszczelki bębna, lub zbyt wolno działający ślimak do odzysku toneru. Wskazano również na możliwość przedozowania toneru oraz konieczność sprawdzenia modułu dozowania toneru. Użytkownik planuje dalsze czyszczenie i sprawdzenie komponentów, w tym czujnika poziomu toneru oraz zębatek napędzających ślimak. Ostatecznie, użytkownik poszukuje numeru katalogowego listwy uszczelniającej toner oraz rozważa regulację dozowania toneru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA