logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scantronik KP600F i EKP1L w jaki sposób komunikują się z centralą

xixin 12 Sie 2011 23:06 1054 2
  • #1 9819888
    xixin
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    Kupiłem okazjonalnie nowe leżaki manipulatory alarmowe:
    1. Scantronic KP600F
    2. Scantronic EKP1L
    Buduję centralkę alarmową i chciałbym wykorzystać powyższe do sterowania centralką i tu pojawia się problem, ponieważ nie wiem w jaki sposób manipulator komunikuje się z centralką.

KP600P Posiada 4 przewody niebieski, czerwony , czarny i żółty. Domyślam się, że czerwony i czarny to zasilanie a dwa pozostałe to za pewne DATA i CLK. No dobrze ale jak tym sterować?

Drugi manipulator EKP1L posiada 3 zaciski I/O, -com, +V. Dwa drugie to zasilanie po podłączeniu wyświetla się coś na lcd i podświetla klawiatura i tu tez problem jak sterować?
  • #2 9820408
    yvv
    Poziom 21  
    Ocena: 62
    Rozumiem, ze BUDUJESZ centralkę, czyli sam chcesz sobie ja zlutować z części???
  • #3 9821106
    xixin
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    Tak, chcę do budowy wykorzystać jakiś procesor, myślałem np. o ATMEGA8 bo mam ich jeszcze kilka szt.
    Początkowo kupiłem te manipulatory z myślą wykorzystania z ich obudów ale teraz rozbierając je stwierdzam, że trochę szkoda wywalać te płytki.

Po sygnałach sterujących rozumiem, że jest to szyna I²C, no i co dalej jaka prędkość jakie komendy?
REKLAMA