logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę zainstalować podgrzewacz 18 kW przy mocy przyłączeniowej 13 kW?

studencki-damian 13 Sie 2011 14:10 9044 6
REKLAMA
  • #1 9821075
    studencki-damian
    Poziom 2  
    Planuję w domku letniskowym zainstalować podgrzewacz przypływowy 18 kW do prysznica (bo podobno tylko taka moc zapewni gorącą wodę).
    Jeszcze nie mam prądu, ale uzyskałem z elektrowni "Warunki Przyłączenia" i grupa przyłączeniowa V oraz moc przyłączeniową 13 kW (zwiększenie o 2 kW).
    Pewni ludzie mówią mi teraz, że skoro mam tylko taką moc przyłączeniowa, to nie mogę instalować podgrzewacza przepływowego, który ma napisane 18 kW na 400V.

Czy to prawda?
    Pytam, bo kiedy wnioskowałem o moc przyłączeniową, to mówiono mi w elektrowni, że 15 kW to "fura" i mogę sobie betoniary podłączać.
    Jak to jest?
  • REKLAMA
  • #2 9821082
    mrst
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    To chyba logiczne że jak moc przyłączeniową masz 13kW to tego podgrzewacza nie podłączysz.
  • REKLAMA
  • #3 9821156
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6677
    studencki-damian napisał:
    Planuję w domku letniskowy zainstalować podgrzewacz przypływowy 18 kW do prysznica (bo podobno tylko taka moc zapewni gorącą wodę).

Jak lubisz brać prysznic we wrzątku to Twoja sprawa. Ale zapewne będziesz wodę ogrzaną do 80 lub więcej stopni mieszał z wodą zimną. Zatem po jakie licho wstawiać takiego potwora? Daj ogrzewacz mniejszej mocy i też wykąpiesz się komfortowo. :-)
  • REKLAMA
  • #4 9821781
    studencki-damian
    Poziom 2  
    mrst! to wcale nie jest logiczne, skoro taką moc przyłączeniową doradzono mi w elektrowni przy składaniu wniosku.

Dodano po 3 [minuty]:

Drogi Zbich, to też nie jest tak jak Ty piszesz, że podgrzewacz 18 kW. Mam w domu w mieście piec gazowy 18kW i wcale z niego nie leci wrzątek. Wszystko jest na maksa, a woda pod prysznicem akurat do mycia bez mieszania z zimną. No więc jak to jest z tymi 18kW?
  • #5 9821818
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3545
    Witam.
    No więc jak to jest z tymi 18kW?

Ano tak, że jest to podgrzewacz 3-fazowy, gdzie 6kW przypada na każdą fazę.
    W zależności od wielkości strumienia wody włączają się kolejne grzałki. Ciśnienie/ilość wody uruchamia następne 6kW.
    Może być tak, że załączona jest tylko jedna lub dwie grzałki, i wtedy mamy 6 lub 12 kW obciążenia.
  • #6 9822370
    matekogon
    Poziom 22  
    Ocena: 279
    Kolego a nie lepiej jakiś bojler ze zbiornikiem 20-30 litrów w danych piszą że ok 40minut się nagrzewa taka ilość wody czy by ci to nie wystarczyło a moc masz 1,5kW
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 9827695
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6677
    Drogi Zbich, to też nie jest tak jak Ty piszesz, że podgrzewacz 18 kW. Mam w domu w mieście piec gazowy 18kW i wcale z niego nie leci wrzątek. Wszystko jest na maksa, a woda pod prysznicem akurat do mycia bez mieszania z zimną. No więc jak to jest z tymi 18kW?

Po pierwsze jest to forum elektryczne, zatem o piecach gazowych nie będziemy tu dyskutować. Jedynie mogę pokusić się o stwierdzenie, że te 18kW to teoretyczna moc maksymalna samego pieca, którą należy pomniejszyć o sprawność pieca, straty, jakość gazu itp...

W kwestii ogrzewaczy elektrycznych, zwłaszcza przepływowych, z pewnym uproszczeniem można przyjąć, że ilość energii pobranej z sieci zamieniana jest na użyteczne ciepło. Z praw fizyki jednoznacznie wynika ile energii potrzeba na ogrzanie X litrów wody z temperatury Tmin do Tmax.

I w tym momencie mamy trzy parametry, których wartości mogą być rozmaite:

1. Przepływ. Czyli X litrów na jednostkę czasu. Kwestia gustu - jedni lubią delikatny deszcz, inni uwielbiają jak ich "wciska" w brodzik.
    2. Tmax. Temperatura wody w prysznicu to nie tylko indywidualne upodobania ale też zależność od pogody. W zimne dni lubimy gorącą kąpiel, w upały raczej chłodną. Choć znam osoby, które wychodzą z pod prysznica czerwone jak raki i w otoczeniu kłębów pary, również w upalne dni ;-)
    3. Tmin. Czyli temperatura wody "wejściowej". Parametr, na który nie mamy żadnego wpływu, ale bardzo znaczący w kwestii zużycia energii. W okresie zimowym woda może mieć kilka °C, natomiat latem ponad 20. Nie jest to bagatelna różnica. Ale gdy chodzi o domek letniskowy, można to z czystym sumieniem pominać.

Koledze studencki-damian doradzam, żebyś pozostał przy obecnej mocy przyłączeniowej i zainstalował ogrzewacz w ramach tej mocy. Przy niekoniecznie minimalnych wymaganiach, w sezonie letnim, nawet 12kW wystarczy na całkiem przyjemną kąpiel ;-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zainstalować podgrzewacz przepływowy o mocy 18 kW w domku letniskowym, jednak posiada moc przyłączeniową 13 kW. W odpowiedziach podkreślono, że przy takiej mocy przyłączeniowej nie można podłączyć podgrzewacza o wyższej mocy, ponieważ przekroczy to dostępne zasoby energii. Zasugerowano również rozważenie mniejszych podgrzewaczy lub bojlerów, które mogą być bardziej odpowiednie do jego potrzeb. Wskazano, że podgrzewacze przepływowe działają na zasadzie aktywacji grzałek w zależności od przepływu wody, co może wpływać na efektywność ich działania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA