logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston MBA3832V CM01XE - agregat nie włącza się, sygnalizacja LED i buzer

Maniekd 24 Lis 2004 21:23 2127 6
REKLAMA
  • #1 1010615
    Maniekd
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Mam problem z lodówko-zamrażarką Ariston mod.MBA3832V typ CM01XE rzecz w tym że nie chce załączyć się agregat , po podaniu napięcia i przetestowaniu się w momencie gdy ma załączyć się agregat przychodzi awaria sygnalizacja diody led i buzer. Bardzo proszę o pomoc !!!!!
  • REKLAMA
  • #2 1011066
    TFX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Czołem! Sprawdz spręzarke na "krótko" ,jak dobra to padła elektronika
    pozdrawiam TFX
  • REKLAMA
  • #3 1011286
    Maniekd
    Poziom 13  
    Witam ponownie dzięki za podpowiedź ale niestety sprężarka dobra ja też stawiam na elektronike ale może ktoś ma pomysł lub naprawiał ową elektronikę czy ktoś coś poradzi ?
  • #4 1011386
    TFX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Czołem! Podobno padają rezystory.Wyjmij panel i obacz ,może da "rade"
    pozdrawiam TFX
  • REKLAMA
  • #5 1012509
    Maniekd
    Poziom 13  
    Witam !
    Niestety po wstępnych oględzinach nie widać nic spalonego , podobno siadają epromy o symbolu 93C86 tak ktoś mi podpowiedział nie wiem co o tym sądzić ? z tego co się orientowałem jest on do kupienia .
  • REKLAMA
  • #6 1013495
    stach19
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Witam.
    Przypadkiem ta maszyna nie jest na gwarancji? Była możliwość kupienia paszportu przedłuzającego czas gwarancji. Sprawdź! Jeżeli padł eprom to można go kupić tylko poco skoro nie masz do nigo danych programowych, a z uszkodzonego nie szczytasz.Jeżeli po gwarancji to będzie trochę kosztować.
    Pozdrawiam.
  • #7 1013568
    stach19
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Witam.
    Przypadkiem ta maszyna nie jest na gwarancji? Była możliwość kupienia paszportu przedłuzającego czas gwarancji. Sprawdź! Jeżeli padł eprom to można go kupić tylko poco skoro nie masz do nigo danych programowych, a z uszkodzonego nie szczytasz.Jeżeli po gwarancji to będzie trochę kosztować.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy lodówko-zamrażarki Ariston model MBA3832V typ CM01XE, której agregat nie uruchamia się. Po podaniu napięcia i próbie załączenia agregatu pojawia się awaria sygnalizowana diodą LED i buzerem. Wstępne testy wykazały, że sprężarka jest sprawna, co wskazuje na uszkodzenie elektroniki sterującej. Wskazano możliwość uszkodzenia rezystorów na panelu sterowania oraz potencjalne problemy z pamięcią EPROM o symbolu 93C86, która może być dostępna do zakupu, jednak bez danych programowych jej wymiana jest problematyczna. Zwrócono uwagę na ewentualną gwarancję urządzenia oraz możliwość przedłużenia jej paszportem gwarancyjnym. Po gwarancji naprawa elektroniki może być kosztowna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA