logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston MBA 3832V. Brak jakichkolwiek objawów działania.

Krzychu_wroc 10 Mar 2007 22:50 9093 9
REKLAMA
  • #1 3665144
    Krzychu_wroc
    Poziom 11  
    Witam, to mój pierwszy post tutaj więc prosze worozumiałość. pRzeszuakłe mforum ale nie znalzłem odpowiedzi na moje pytania. Mam lodówkę jak w temacie i niestety dziś rano odmówiła posłuszeństwa, calkowita cisza. Brak oświetlenia wnętrza, chłodzenia .... jakichkolwiek objawów życia :cry:. Niezam się na tym sprzęcie ale postanowiłęm zaglądnąc do niej w nadzieji ze to może jakiś drobiazg. Znalazłem coś takiego
    czy to normalne że płytka jest tak "przysmazona" i śmierdzi spalenizną ? może to być przyczyna usterki ? tak wygląda w całości

Jaki może być koszt naprawy ?

Dodam że wspomniana lodówka juz raz była naprawiana. Zaraz po gwarancji uszkodzeniu uległ układ w którym jest gaz i po prostu zwial sobie:|, w układzie było pusto ... po kilku telefonach i mailach w ostrym tonie merloni postanowiło " w ramach dobrego imienia firmy" naprawić mi lodówkę za darmo. Została "wypruta" i połatano jakieś rurki w srodku szafki i na nowo napełniono pianką. Z tego co wyczytałen na forum to jest to dośc częsty przypadek wśród tych lodówek. Było to około 3 lat temu. Przyznam że jestem trochę zdegustowany firmą Ariston i tym typem lodówki. Warto ją naprawiac jeszcze ? Czy podarować sobie i kupić nową ? Tylko jaką ? Jakie marki są godne polecenia ? Z gory dziękuję za wszelkie informacje.[/url]
  • REKLAMA
  • #2 3665169
    mirofalcon
    Poziom 25  
    Ocena: 360
    Witam
    to przyciemnione miejsce jest od zbyt nagrzewających się rezystorów, sprawdz te rezystory czy sa dobre, przelutuj wszystkie luty bo od dużej temperatury mogło się coś wylutować i jeszcze sprawdź ten zielony dławik L1 bo na foto widze że go coś nadpaliło
  • #3 3665185
    nokia 3650
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Witam.1-Sprawdzales czy w gniazdku jest napiecie gdzie masz podlaczona lodowke 2-sprawdz zarowka lub miernikiem 3-zrob zdjecie plytki od strony druku.
  • REKLAMA
  • #5 3665966
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 757
    Sprawdziłeś ten dławik?
    Grzeje się chyba stabilizator napięcia. Wygląda na to że był przeciążony zasilacz.
  • REKLAMA
  • #6 3666373
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    zayzayer napisał:
    Sprawdziłeś ten dławik?
    Grzeje się chyba stabilizator napięcia. Wygląda na to że był przeciążony zasilacz.

kłopot ze zdobyciem tej cześci :cry: sama wymiana tego elementu może nie pomóc >>ale zacznij od tego
  • #7 3666428
    Krzychu_wroc
    Poziom 11  
    Właśnie wróciłem z giełdy elektronicznej i kupiłem takie coś zamiennie za ten element z pęknięciem. Gośc który sprzedawał powiedział że mozna ten element zamiennie włozyć choć ma inny kolor. Wiem że te paski kolorowe onaczają element ale nie potrafię ich czytać. Czy to będzie dobre ?
  • REKLAMA
  • #8 3667186
    Comach
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    To jest rezystor, tego nie wstawiaj. Musisz kupić dławik. Udaj się do najbliższego serwisu rtv coś znajdą.
  • #9 3673175
    3bit
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    wiec tak wymien rezystok ok 10 om o mocy 1 wata wymien dławik 4,4 mili henra jakniebeda mieli w sklepie to kup 3,8 terz działa i wymien kondensator
    niepametam jedgo pojemnosci ale tego na 400 V i bedzie działac :)

Moderowany przez skryn:

więc
    A więc bęc! Bo od "więc" nie rozpoczynamy zdania, w dodatku z małej litery. W szkole chodziło się na wagary?
    Na Forum masz przycisk "pisownia" do sprawdzenia napisanego tekstu.
    Ostrzeżenie za niechlujną pisownię (pomijam brak polskich czcionek):
    rezystok
    jakniebeda
    terz (napisane przez "rz" -autokorekta)
    jedgo

• #10 4616667
    szarpi
    Poziom 1  
    Witam,

Miałem wczoraj identyczną przygodę z MBA 3831V (moduł jest chyba taki sam). Miesiąc po wygaśnięciu 5-letniej gwarancji :D. Najpierw chwilę powarczała jak wiertarka a potem strzał i martwa cisza.

Dzięki za poradę. Po wymianie:
    - L1 (dławik, sprzedawca twierdzi, że 1 mH, w każdym razie oznaczenie paskowe sie zgadza)
    - R13 rezystora 10 Ohm (dla spokoju 2W)
    - kondensatora 3,3 µF / 400V
    wszystko działa jak nowe.

Zobaczymy jak długo - na razie najważniejsze, że karpik znów chłodzi się przed Świętami.

Wszystkie części są dostępne od ręki na "wolumenie".

P.S.
    Widzę, że więcej osób przerabiało już ten sam temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic753238.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic388172.html

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Ariston MBA 3832V przestała działać całkowicie – brak oświetlenia i chłodzenia. Na płytce sterującej zauważono przypalenia i zapach spalenizny, co wskazuje na przegrzanie elementów. Zalecane jest sprawdzenie i przelutowanie rezystorów oraz dławika L1, który jest nadpalony. Napięcie do agregatu dochodzi prawidłowo, co wyklucza problem z zasilaniem sieciowym. Wymiana dławika (około 4,4 mH lub 3,8 mH) oraz rezystora 10 Ω (1 W lub 2 W) i kondensatora elektrolitycznego 3,3 µF/400 V powinna przywrócić działanie urządzenia. Wymiana tych elementów jest kluczowa, gdyż przeciążony stabilizator napięcia i uszkodzony dławik powodują awarię zasilacza. Części są dostępne w serwisach RTV i na giełdach elektronicznych. Podobne problemy i rozwiązania opisane są na forach elektroda.pl, gdzie użytkownicy potwierdzają skuteczność wymiany tych komponentów w modelach MBA 3832V i MBA 3831V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA