logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston MBA 23832V - Po wymianie R13, L1, RV8, C5, migają diody

Kielekg123 11 Mar 2014 10:51 1641 3
REKLAMA
  • #1 13392025
    Kielekg123
    Poziom 9  
    Jak w temacie, umarła. Po wyjęciu modułu sterującego C5 bez nogi, R13, L1, RV8 spalone. Wymienione wszystkie (na RV8 zamiast 05 K275 wsadziłem 07 K275). Diody zdają się być OK.
    Po włączeniu słychać dwa kliknięcia przekaźnika przy sprężarce, uruchomienie zgodnie z procedurą (zamrażalnik na zero), potem przestawienie na inną wartość. Po 8 minutach sprężarka nie rusza. Przyciski i diody od szybkiego zamrażania/schładzania działają.
    Po dłuższym oczekiwaniu migają wszystkie diody.
    Zakładam więc, że sprężarka nadal nie ruszyła (niestety lodówka w mieszkaniu, które wynajmuję i mam do niej dostęp tylko wieczorem przy najemcy).

Gdzie szukać:
    1. problemu, na co zwrócić uwagę
    2. ewentualnie dobrego serwisanta (nie wymieniacza) w Warszawie (najlepiej na Białołęce)

Agregat NLY6F, z uwagi na braki wiedzy i znajomość własnych ograniczeń (przelutować mogę niemal wszystko) wolę nie próbować sprawdzać na krótko bez instrukcji dla osłów (czyli który kabel z czym połączyć).

Z góry dzięki za sugestie!

P.S.
    niestety nie mam sensownego zdjęcia płyty. Wersja z R13=10ohm.
  • REKLAMA
  • #2 13392053
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1169
    Można by jeszcze odczytać eeprom i zobaczyć jak wygląda, czy przy skoku napięcia nie posypała się zawartość.
  • REKLAMA
  • #3 13392117
    Kielekg123
    Poziom 9  
    Tolo, słuszna uwaga, niestety poza moim zasięgiem.
    Jak jeszcze studiowałem (dawno temu), miałem dostęp do programatorów, teraz już nie.
    Oryginalnego/poprawnego oprogramowania też nie mam :(

Tolo, forumowicze, znacie kogoś ze stolicy, kto jest w stanie zweryfikować poprawność wsadu do tego sterownika?

Może coś jeszcze padło na płytce? No i ten cholerny agregat nie daje mi spokoju, choć dziewczyna twierdzi, że od czasu do czasu lodówka "warczy", i temperatura powoli spada, więc może...
  • #4 13394589
    Kielekg123
    Poziom 9  
    Mały update.

Agregat działa, rurka z agregatu do "chłodnicy" gorąca. Część "chłodziarkowa" zimna, zamrażalnik słabiej. Być może to kwestia jednak niezgodnego z instrukcją uruchomienia. Temat poruszany na forum, wracam do lektury.
REKLAMA