logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5412 - jeden kanał gra z maksymalnymi wysokimi tonami, co sprawdzić?

Grzybek23 24 Lis 2004 22:34 2765 16
REKLAMA
  • #1 1010837
    Grzybek23
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam serdecznie! mam problem z Radmorem 5412, tzn, wzm. chodzi, jednak jeden kanał jest cos walnięty,tzn. mimo iż potencjometry od basu i wysokich tonów są na zero to jeden kanał gra tak jakby potencjometr od wysokich tonów był na maxa a druki kanał jest oki! W chwili obecenej jestem pewien, ze problem tkwi w przedwzmacniaczu, jedank nie mam zielonego pojęcia, gdzie. posprawdzałem wysztkie tranzystory na przedwzmcniaczu i są oki, a kondziory wszystkie wymieniłem{}
    (elektrolity), ale dalej jest nie tak jak trzeba, potencjometry są oki, czy ktoś moze spotakał sie z taka usetrką?????
    prosze o pomoc bo nie mam juz siły do tego sprzętu, z góry serdecznie dziękuje,
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1010981
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Nie potrzebnie wymieniałeś tranzystory, przyczyna raczej tkwi w samej barwie tonu, za basy odpowiada C464, C465, R4149, R4150, R4152, za soprany, R4153, R4154, C467, C468, C466, posprawdzaj te elementy.
    Pozdrawiam
  • #3 1038918
    Grzybek23
    Poziom 16  
    Witam serdecznie! Wszystki te elementy, które pan wymienił sprawdziłem je i sa wporządku. Nie mam juz zadnych pomysłów, praktycznie wszystko juz było sparwdzane, moge jeszcze jedynie dodac, ze wciskając przycis filtr niski, robi sie cisza na obydwóch kanałach! dziwne! Zastanawiam się czy czasmi gdzieś nie jest wlutowany odwrotnie jakiś konden. elektrolityczny? czy ma ktos moze jakiś czytelny schemat tego bloku, ja mam, ale niestety nie wszystko da się odczytac,
    dziękuje za wszelka pomoc,
    pozdrawiam,
    grzybek23
  • #4 1038991
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! W twoim przypadku najprościej było by, bo zakładam, że generatora i oscyloskopu nie posiadasz, wziąć słuchawki, przez jakiś elektrolit i obsłuchać poszczególne stopnie i porównać ten sygnał, pomiędzy kanałami, w tedy będziesz słyszał różnicę miedzy kanałami, co pozwoli znaleźć konkretnie, w którym to stopniu następuje ta różnica sygnału. Albo jeszcze prościej, wykorzystaj jedną z końcówek, rozepnij się ze sygnału, z punktu 3 końcówki i podepnij się z przewodem ekranowanym, ekran podłącz do masy, a do gorącej żyły przylutuj zwykłą igłę, to pozwoli Ci na przykładanie w poszczególne stopnie, to jest bardzo dobry i szybki sposób na lokalizacje wszelkich przerw itd.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 1039577
    BC107
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Sprawdz potencjometr od wysokich tonow , w tych podwójnych potencjometrach zdaża się czasami że pęka plastik na ośce i ruch gałką nie powoduje obrotu. najlepiej go wyjmij i przemierz omomierzem w trakcie obracania
  • REKLAMA
  • #6 1039674
    tomasy
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam
    W moim 5412 szwankował przełącznik typu isostat od filtru wysokich tonów i objawiało się to podobnie jak opisuje Autor tematu ale nie zawsze, raz grało dobrze a raz źle może to ten przełącznik?
    Pozdrawiam
  • #7 1042126
    Grzybek23
    Poziom 16  
    Witam ponownie! po moich nocnych analizach nad tym sprzetem stweirdzam, że problem tkwi gdzieś pomiedzy filtrem niskim a wysokim, przełączniki od filtrów sa oki, potemcjometry tez sa oki. Robiac tak jak kolega wyżej mówił, analizowałem po kolei tory i do resystorów R4148 i 4048(obydwa kanały) sygnał dochodzi wporzadku, ale dalej coś się psuje? praktycznie wszystko było juz sparwdzane, i niby wszystko jest si! dziwne ! a przedwzmacniacz dalej nie chodzi tak jak trzeba ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1042159
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! No widzisz jak to łatwo z grubsza zlokalizować miejsce. Doszłeś do barwy tonu i chyba tak jak kolega pisał, zacznij od stwierdzenia czy czasem w środku potencjometr nie uległ uszkodzeniu, jeżeli nie to sprawdź w tej barwie te rezystory i kondensatory, trochę to mozolne, ale nie ma innego wyjścia.
    Pozdrawiam
  • #9 1044467
    Grzybek23
    Poziom 16  
    Witam! A więc co najwazniejsze przedwzacniacz juz działa! hura! przyczyną, był potencjometr od niskich i wysokich tonów, aż sam byłem w szoku, ze obydwa są walnięte, tzn, ja na poczatku sprawdzałem tylko skarjne położenia tych potencjometrów i wszystko, było oki, ale jedank w srodkowym położeniu nie jest oki! ale teraz juz zamiata sprzęt!

Mam tylko jeszcze jedno drobny problem, chodzi o zabezpiecznie przy włączaniu sprzetu, tzn. wszystko się włącza, ale przy włączaniu sprzętu bez kolumn, to zabezpiecznie sie leciutko swieci, a gdy podłącze jedna z kolumn i włącze, tez się lekko swieci, a gdy podłączę druga świeci sie normalnie? a wiem, że tak nie powinno byc, nie ważne, którą kolumnę podłącze, czy lewa czy prawa dioda powinna świecić się z ta sama jasnością, czy ktoś juz może taki probelm juz przerabiał? z góry dzięki za pomoc,
    pozdrawiam wszystkich,
    grzybek23
  • #10 1045951
    olo-eu

Poziom 26  
    Ocena: 159
    ja to u siebie zauwazylem i to w kilku modelach - nie przejmuj sie tym ;)
    Konto firmowe:
    OL-NET Olgierd Wiemann
    Kasprowicza 1/51, Iława, 14-200 | Tel.: +48 XXXXXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #11 1048994
    Grzybek23
    Poziom 16  
    W sumie bym się tym nie przejmował, ale po tym całym zamieszniu z przedwzacniaczem teraz coś jeszcze palą mi się końcówki mocy na jednym kanale, i nie wiem co jest przyczyną!? mam tylko jedno drobne pytanko czy zamiast tranz. BC 413 mozna wstawić BC 414, po cos takiego zrobiłem w przedwazmacniaczu i może to jest przyczyną?
  • #12 1066579
    Grzybek23
    Poziom 16  
    Czy ktos moze odpowiedzieć mi na to pytanko, czy zamiast tran. BC413 mozna wstawic BC414 w przedwzacniaczu w Radmorze,
    z góry dzieki za pomoc,
    pozdrawiam,
    grzybek23
  • #13 1066950
    elektronikk
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Witam
    wegług katalogu nie można , BC414 ma inne patrametry, za bc 413 mozesz wstawić BC... - 147A lub B, 148, 149 ,167, 207 ,169
    pozdrawiam
  • #14 1067315
    olo-eu

Poziom 26  
    Ocena: 159
    jak pali ci tranzysotory koncowe to proponuje zbadac bd140 (oba na plytce sterujacej i bf459 - tez na tej plytce) a co do bc413 - nie radze ich zmieniac bo zacznie bardziej szumic ten wzmak
    pozdro
    Konto firmowe:
    OL-NET Olgierd Wiemann
    Kasprowicza 1/51, Iława, 14-200 | Tel.: +48 XXXXXXXXX (Pokaż)
  • #15 1067330
    elektronikk
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    witam
    właśnie bd 414 ma 3 db szunów a 413 ma dwie
    pozdro
  • #16 1623783
    Macias+-
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam
    przepraszam ze odswiezam taki stary temat no ale mam problem
    minowicie wymienilem w przedwzmacniaczu wszystkie elektrolity i tranzystory na bc550
    wszystko jest dobrze oprocz filtra niskich
    jak go wlacze to przestaje grac lewy kanal , tzn gra tylko bardzo cicho wzgledem prawego
    niestety jestem troche zielony z elektroniki i gapienie sie w schemat przez caly dzien nie przynioslo rezultatow ... :P
    w miare moich mozliwosci sprawdzilem czy zwarc nie ma czy styki wszedzie sa no i wszystko pozornie wyglada dobrze

prosze o pomoc ...
    pozdrawiam Macias
  • #17 1639877
    Griegorij
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    Skoro wątek już się rozwija to i ja powiem o swoim problemie.
    Niechcący podłączyłem źle złączki pomiędzy płytami w Radmorze 5412.
    Poleciało zasilanie i programator.
    Zasilanie przywróciłem. Niestety w głosnikach jest intensywne buczenie z tendencją do narastania o opadania amplitury (falowanie). Czy to przedwzmacniacz? Zasilacze sprawdzałem i wydają się być ok. pozatym generują prawie prawidłowe napięcia +/- kilka V. Jak odłączam przedwzmacniacz to nie wyłącza się zabezpieczenie ale zakładam że koncówka jest ok. Błąd jest napewno wczesniej, bo jak korzystam z wyjścia słuchawkowego to też buczy, a więc przedwzmacniacz? A i jeszcze jedno. Jak włączam amplituner i jeszcze nie puszcza zabezpieczenie to dziwne rzeczy się dzieją. Wskaxniki mocy z jednego kanału są na MAX a z drugiego żadna dioda się nie świeci. Czasami zdarza się że w obydwuch się nie świeci. Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
    ps. Od czego jest R3117? bo na schemacie go nie ma??? Spalił mi się.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył wzmacniacza Radmor 5412, w którym jeden kanał grał z maksymalnym podbiciem wysokich tonów niezależnie od ustawienia potencjometrów. Przyczyną okazały się uszkodzone potencjometry od niskich i wysokich tonów, które w skrajnych pozycjach działały poprawnie, ale w położeniu środkowym powodowały nieprawidłową pracę. Wcześniejsze kontrole tranzystorów i kondensatorów elektrolitycznych w przedwzmacniaczu nie wykazały usterek. Dodatkowo wskazano na konieczność sprawdzenia elementów odpowiedzialnych za barwę tonu, takich jak kondensatory C464, C465, C466, C467, C468 oraz rezystory R4148, R4149, R4150, R4152, R4153, R4154. Sugerowano także kontrolę przełącznika filtru wysokich tonów typu isostat oraz pomiary sygnału na poszczególnych stopniach przedwzmacniacza za pomocą słuchawek i omomierza. Po naprawie przedwzmacniacza pojawił się problem z nierównomiernym świeceniem zabezpieczeń przy podłączaniu kolumn, co jednak nie budziło większych obaw. W dalszej części dyskusji poruszono temat wymiany tranzystorów BC413 na BC414, co nie jest zalecane ze względu na różne parametry i większy szum BC414. Wskazano alternatywne tranzystory kompatybilne z BC413, takie jak BC147A/B, BC148, BC149, BC167, BC207, BC169. W starszych postach pojawiły się także problemy z filtrem niskich tonów powodującym cichy dźwięk w lewym kanale oraz zakłócenia i buczenie po nieprawidłowym podłączeniu złączek między płytami, co sugerowało uszkodzenie przedwzmacniacza lub programatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA