logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rolety- Silnik Selve nie działa wyłączanie sie rolet

mazda313 18 Sie 2011 16:17 9045 9
REKLAMA
  • #1 9837430
    mazda313
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    kiedyś kupiłem rolety z silnikiem selve, dziś po próbie podłączenia i ustawienia ich okazał się problem, nie działa ustawienie wyłączania sie rolet tzn. kiedy mają się wyłączyć w odpowiednim punkcie, Czy jest możliwość kupna jakiegoś pilotu albo coś w tym rodzaju by wyłączał rolety w odpowiednim punkcie?
  • REKLAMA
  • #2 9837515
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 263
    Silnik radiowy jak rozumem ??

Czy standard z krańcówkami mechanicznymi ?
  • REKLAMA
  • #3 9837551
    mazda313
    Poziom 11  
    Standardowy, z kablami które podłącza się do gniazdka/ przełącznika

Wyczytałem coś o ustawieniu w pilocie, ale zbytnio się na tym nie znam, pasowało by to do mojego silnika? : http://vertico.pl/instrukcje/Altus_RTS.pdf
  • REKLAMA
  • #4 9837584
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    To w końcu kolega posiada silnik radiowy ?

Przydatny był by model.

Jeżeli standard to powinien mieć mechaniczne krańcówki góra dół jak na obrazku.

Nimi ustalamy górne i dolne położenie.

Jeżeli roleta już złożona to trzeba otworzyć klapę rewizyjna, wyczepić pancerz, dać silnik w kierunku dól i trzymać aż do samoczynnego zatrzymania, podczepić pancerz, dać kierunek góra i zmniejszać położenie krańcówki górnej tak aby pancerz nie został wciągnięty do skrzynki.
  • #5 9837623
    mazda313
    Poziom 11  
    Mleczyk89 napisał:
    To w końcu kolega posiada silnik radiowy ?

Przydatny był by model.

Jeżeli standard to powinien mieć mechaniczne krańcówki góra dół jak na obrazku.

Nimi ustalamy górne i dolne położenie.

Jeżeli roleta już złożona to trzeba otworzyć klapę rewizyjna, wyczepić pancerz, dać silnik w kierunku dól i trzymać aż do samoczynnego zatrzymania, podczepić pancerz, dać kierunek góra i zmniejszać położenie krańcówki górnej tak aby pancerz nie został wciągnięty do skrzynki.

Mam dokładnie ten sam model, ale to do ustawiania jest zepsute, wgl. nie działa, kilka godzin kręcenia w różne strony i nie zatrzymywało się :|
  • REKLAMA
  • #6 9837650
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Jak wyżej, być może przekręciłeś krańcówki i objawem będzie działanie górnej jako dolnej. Zapodaj sygnał w jednym kierunku i zobacz czy kiedyś silnik się zatrzyma.

Sterowanie pilotem też Cie raczej nie ratuje , bo albo również silnik posiada mechaniczne krańcówki, lub wbudowane radio w za pomocą którego ustawia się pozycje krańcowe.
  • #7 9838374
    mazda313
    Poziom 11  
    Robiłem tak jak pisałeś ale to nic nie zmienia ;/
  • #8 9838429
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Silnik zatrzymuje się w którejś z krańcowych pozycji ?

Czy kręci się non stop ?

Myślę ze 3 minuty pracy powinny wystarczyć do osiągnięcia pozycji krańcowej.

Jeżeli niestety nie zatrzymuje się , to albo próba naprawy krańcówek, albo silnik do wymiany.
  • #9 9839107
    mazda313
    Poziom 11  
    Tak, wgl się nie zatrzymuje chyba że sam go zatrzyma odłączając prąd.
  • #10 10260991
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 947
    Po próbie podłączenia?
    Czy silnik zamontowano w wałku rolety czy na sucho na stole?
    Jeżeli nie w rolecie to nie miał prawa reagować na krańcówki gdyż pierścień silnika (ten po przeciwnej stronie regulatorów) musi obracać się razem z pierścieniem krańcówek ( tym przy regulatorach).
    Pozdrawiam - Marek J.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z roletami wyposażonymi w silnik Selve, który nie zatrzymuje się w odpowiednich pozycjach. Po podłączeniu silnika, nie udało się ustawić krańcówek, co skutkuje brakiem możliwości wyłączenia rolet w określonym punkcie. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia do rozwiązania problemu, w tym sprawdzenie, czy silnik jest poprawnie zamontowany oraz czy krańcówki mechaniczne działają prawidłowo. Wskazano również na możliwość zakupu pilota, ale podkreślono, że może to nie rozwiązać problemu, jeśli silnik nie ma wbudowanych funkcji do ustawiania pozycji krańcowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA