logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KSS 213D w wieży Aiwa Jax T-8 - czy wymienić optykę czy mechanizm?

Mik99 22 Sie 2011 11:59 3645 8
REKLAMA
  • #1 9849986
    Mik99
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Witam
    W mojej wieży Aiva Jax T-8 od jakiegoś czasu zaczął szwankować laser. Raz czytał płyty raz nie. Postanowiłem wyczyścić soczewkę. Po zabiegu wszystko było ok. Za jakiś czas problem wrócił, ale tym razem czyszczenie soczewki nic nie dało. Rozebrałem wieże, wymontowałem optykę i patrzyłem co się dzieje. Wygląda to tak jakby soczewka lasera cały czas się odbijała co prezentuje poniższy filmik:

Efektem tego jest napis no cd na wyświetlaczu. Czy uszkodzeniu uległa cała optyka lasera czy może to wina mechanizmu?. Kupię oryginał tylko nie wiem czy brać ten sam model z końcówką D czy inny (ponoć wszystkie są kompatybilne). Nie wiem czy kupować samą optykę czy też kupować optykę wraz z mechanizmem.
  • REKLAMA
  • #2 9850763
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 414
    Mik99 napisał:
    Efektem tego jest napis no cd na wyświetlaczu.

Masz jakieś pojęcie o pracy odtwarzacza CD? Co ma pokazać wyświetlacz, jak nie ma płyty?
    Na filmie widać jak próbuje ogniskować i dopasować się do płyty której nie ma. Przerzuca talerz na inny krążek i tam też płyty nie ma to pisze "No Disc". Zachownie jak najbardziej prawidłowe.
  • REKLAMA
  • #3 9851008
    Mik99
    Poziom 13  
    Olek II napisał:
    Mik99 napisał:
    Efektem tego jest napis no cd na wyświetlaczu.

Masz jakieś pojęcie o pracy odtwarzacza CD? Co ma pokazać wyświetlacz, jak nie ma płyty?
    Na filmie widać jak próbuje ogniskować i dopasować się do płyty której nie ma. Przerzuca talerz na inny krążek i tam też płyty nie ma to pisze "No Disc". Zachownie jak najbardziej prawidłowe.

Mój błąd. Mam pojęcie jak to działa bo z włożoną płytą cd jest identycznie :( a nagranie zrobiłem bez cd, żeby lepiej było widać problem.
  • #4 9852282
    djivo
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Na Twoim filmie widać jak pokrywa lasera zasuwa się nad laser podczas drugiego podniesienia się soczewki , w kierunku płyty .
    Czy czasem blaszka nie blokuje poprawnego skupienia promienia ?

To nie jest blaszka, a plastik.
    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)

Przepraszam mam nadzieję że jest już poprawnie .
    Proszę administratora o oczyszczenie posta z koloru czerwonego .
    I raz jeszcze przepraszam za błąd.
    Przy okazji nie widać dokładnie co to jest myślałem że jest to wykonane z metalu.
  • #5 9852805
    Mik99
    Poziom 13  
    Tego sam nie wiem. Też myślałem o tej przesłonie, ale nie idzie tego chyba w żaden sposób wyregulować?.
  • REKLAMA
  • #6 9853678
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 9853829
    Mik99
    Poziom 13  
    dj-MatyAS napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1620437.html
    Jak się nie da? Wszystko się da.
    Ale jeśli mimo ewidentnego braku zaangażowania i jakichkolwiek innych działań nadal Kolega chce coś z tym zrobić - wywal tą przesłonkę (czytaj link), lub doklej coś na ramieniu przesłony, odpowiadającym za odchylanie tejże.
    Jeśli mimo usunięcia (lub doprowadzeniu do porządku w zaproponowany sposób) przesłonki nadal nie będzie widzieć płyt - wymień laser. Oczywiście na początek umyj optykę.

Dziękuję za odpowiedź. Tak zrobię tzn usunę przesłonę i zobaczę czy da to jakiś efekt. Jeśli nie to kupię optykę. Czy do kss213d mogę zastosować model niższy tzn kss213c lub wyższy kss213f?.
  • #8 9855706
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 9855982
    Mik99
    Poziom 13  
    dj-MatyAS napisał:
    Jak napisałem w podesłanym linku?

Pasować może, ale nie musi, kupię chyba jednak taki sam laser jaki mam u siebie czyli KSS213D. Kupię jednak KS213C wraz z mechaniką i mam nadzieję, że problem zniknie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z odtwarzaczem CD w wieży Aiwa Jax T-8, gdzie laser sporadycznie odczytuje płyty, a po czyszczeniu soczewki problem powraca. Po rozebraniu urządzenia zauważa, że soczewka lasera nie skupia się prawidłowo, co skutkuje komunikatem "No Disc". Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w przesłonie blokującej laser lub w samej optyce. Rekomendują usunięcie przesłony oraz rozważenie wymiany lasera na model KSS213D, z możliwością zastosowania modeli KSS213C lub KSS213F, jednak z zastrzeżeniem, że nie zawsze będą one kompatybilne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA