logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Ikea FROSTIG BCF162/ 65 - bardzo głośno pracuje

Joyula 23 Sie 2011 21:30 9433 4
REKLAMA
  • #1 9855658
    Joyula
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    w marcu tego roku kupiłam lodówkę do zabudowy Ikea FROSTIG BCF162/ 65

Na stronie Ikea jest następ info:
    "Klasa energetyczna: A+
    Zużycie energii: 256 kWh/rok.
    Lodówka: 65 L
    Zamrażarka 4-gwiazdkowa; do zamrażania świeżej żywności w min. temp. -18°C.
    Poziom hałasu: 36 dB (A)
    Czynnik chłodzący: R600a.
    Czas przechowywania w przypadku przerwy w dopływie energii elektrycznej: 19 godzin.
    System odmrażania: Automatyczny(lodówka)/ Ręczny (zamrażarka).
    Napięcie: 220-240V."

I teraz mój problem: TA LODÓWKA JEST NIESAMOWICIE GŁOŚNIA!!! -
    Warkot wydobywa się z zamrażarki, jest to odgłos podobny to bulgotania, kiedy dmucha się w rurkę z wodą - następuje to średnio co 40min i trwa kolejne tyle. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie słyszałam, a już miałam do czynienia z różnymi lodówkami, nawet te stare typu Minsk nie działały tak głośno.

2 miesiące temu wezwałam Pana z serwisu gwarancyjnego, który bez obejrzenia lodówki, powiedział, że to normalne.

Mieszkam w kawalerce, w dodatku mam otwartą kuchnię na pokój i hałas tej lodówki doprowadza mnie do szewskiej pasji. W nocy się przez nią budzę, więc poddałam się i zaczęłam ją wyłączać na noc. Ale nie wyobrażam sobie, że będę to robić przez następne kilka lat - zresztą żywność mi się przez to szybciej psuje.

Dziś wystawiłam lodówkę z zabudowy, bo myślałam, że może jest nieprawidłowo ustawiona. Stoi teraz na podłodze i pracuje jeszcze głośniej, bo odgłosy nie są tłumione przez zabudowę.

Czy mogę jakoś wyeliminować ten warkot?
    Zastanawiam się, czy jeszcze raz nie wezwać serwisu i domagać się zdiagnozowania problemu, czy może zacząć batalię z Ikeą o wymianę lodówki na inny model?
    Pozdrawiam, Ula
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9856197
    garbol95
    Poziom 11  
    Spróbuj ją dobrze rozmrozić i poczekać z 12 godzin i włączyć ponownie.
    Można też spróbować zmniejszyć moc chłodzenia no chyba że jest na minimum i warto zobaczyć czy lodówka jest dobrze wypoziomowana.

Jak nic nie pomoże to tylko serwis.
  • REKLAMA
  • #3 9856443
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1260
    Wybierz się do znajomych którzy mają podobną lodówkę (na R600) i posłuchaj :) Ten typ jest głośny, ale jeśli przekracza deklarację to należy Ci się nowy egzemplarz.
  • REKLAMA
  • #4 9859664
    Joyula
    Poziom 2  
    @garbol95
    Próbowałam już ustawić moc chłodzenia na 1, 2 i 3 - bez zmian dla poziomu hałasu.
    Lodówka jest dobrze wypoziomowana - to sprawdziłam na początku, gdyż wszyscy od tego radzą zaczać :)
    Spróbuję jeszcze ją rozmrozić pożądnie...

@movzx
    Kurczę, ja do momentu kupienia tej lodówki nie wiedziałam, że lodówka może być głośna, a jak wyczytałam - czynnik r600 jest coraz powszechniej stosowany i zalecany jako ekologiczny i energooszczędny. Czy to oznacza, że niedługo wszystkie lodówki będą tak rzęzić?
    Przyznaję, że sprawdzenie, czy lodówka mieści się w 36 decybelach gwarantowanych przez producenta, przyszło mi do głowy. Tylko jak mam to zrobić? Czy Pan z serwisu będzie wyposażony w taki miernik? Nie za bardzo mi się uśmiecha kupno własnego...
    Dzięki za podpowiedzi!
  • Pomocny post
    #5 9860015
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1260
    Nie masz możliwości sprawdzić tego liczbowo i miarodajnie tak jak się to robi u producenta.
    Po prostu musisz na słuch ocenić czy warto się kłócić z serwisem że chcesz nowy sprzęt bo ten jest za głośny.
    Aha, z tego co pamiętam to jeśli lodówka np. na zmianę 8 godzin stoi i 20 minut rzęzi na 49 decybeli to dalej jest w zakresie deklaracji 36dB (20min / 500 min = 0,04 = -14dB, czyli 49-14 = 35dB). Inaczej mówiąc uśrednia się hałas w całym czasie pracy.
REKLAMA