logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] IKEA 702.455.51 RAKALL - Lodówka zaczyna chłodzić po czym pracuje i się rozmraża

foszmat 30 Sty 2020 19:55 3147 10
REKLAMA
  • #1 18438312
    foszmat
    Poziom 5  
    Dzień dobry,

chciałbym doświadczonych forumowiczów prosić o poradę w sprawie poniższego problemu:

od jakiegoś czasu zauważyłem, że lodówka IKEA 702.455.51 RAKALL pracuje non stop (problem w zasadzie znalazłem po zdecydowanie wyższym rachunku za prąd). Pomimo jej ciągłej pracy temperatura w lodówce była moim zdaniem ok. PO kilku dniach na tylnej ściance chłodziarki pojawił się dość spory kawałek lodu ale tylko na lewej jej części na szerokości ok 10 cm i na całej wysokości chłodziarki. Po wezwaniu serwisanta Pan stwierdził, że prawdopodobnie jest za mało gazu. Zgodziłem się na uzupełnienie i na moje oko było to bardzo fachowo zrobione. Odpowiedni sprzęt, waga do małej butli itp, wszystko odciągnięte i nabite tyle ile było na tabliczce. Lodówka ruszyła ponownie zaczęła chłodzić i mrozić, fachowiec czekał i podłączył w środku termometr na tylnej ściance aby sprawdzić temperatury aż do momentu wyłączenia przez termostat. Lodówka działała poprawnie przez 24 h po czym rozłączyłem ją w celu ustawienia w zabudowie i przy okazji wymycia jej w środku. Po ponownym uruchomieniu zaczęła chłodzić ale tylko przez około godzinę. Cały czas pracowała (działała sprężarka) a temperatura w zasadzie wyrównała się z tą w mieszkaniu. Kolejny przyjazd fachowca po 24h od wyłączenia lodówki i ponowne uruchomienie i to samo... działała około godziny poprawnie następnie z tyłu na "drabince" spadła temperatura do pokojowej i w lodówce też, sprężarka pracuje non stop. Pan z serwisu stwierdził, że gdzieś musi w obiegu być jakiś brud lub woda i blokuje przepływ czynnika i lodówka na śmieci. Proszę o wyrażenie ew. opinii i czy rzeczywiście to może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 18438409
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 893
    Wię przyczynę podał prawidlowo a skoro nie usunął nieszczelności to po co było ją napełniać ?
    Tak sie skończyło, jak musialo.
    Pisałeś coś o "fachowości', że miał jakąś wagę ......etc.
    Niech "fachowiec"zwróci kasę za "usługę" skoro nic nie dała a Ty znajdź fachowca ,ktory ustali czy sprzet nadaje się do naprawy to znaczy ustali gdzie jest nieszczelnośći czy jest do usuniecia a jeśli tak to niech ją USUNIE,zajmuję to trochę czasu ( min 24 h) a nie jest do wykonania "na kolanie".
    Być może lodówka nadaje się na złom bo jest nienaprawialna gdyż niemozliwe jest usunięcie nieszczelności.
    Te sprzety tanie a rownież i droższe teraz "tak mają"
  • REKLAMA
  • #3 18438451
    foszmat
    Poziom 5  
    Wszystko ok, ale dlaczego nawet jak dwie godziny temu ją uruchomiłem to zaczęła mrozić i chłodzić i po godzinie znowu nic a pracuje ciągle? No pracuje bo termostat nie pozwala jej wyłączyć, z drugiej strony czynnik jest bo zaczyna mrozić i chłodzić i nagle gdzieś jest blokada... Pracuje a przestaje być słyszalne rozprężanie gazu w zamrażalniku (charakterystyczne syczenie). Woda w układzie, która zamarza?
  • #4 18438568
    kecajk49
    Poziom 38  
    Zawilgocony uklad, trzeba było wymienić osuszacz i usunąć wilgoć.
    Temat nie na godzinę( poza wymianą filtra), usunięcie wilgoci jest możliwe ale wymaga czasu.
    Jeszcze jedno pytanie: jakim gazem był napełniony fabrycznie układ , a jakim został NAPEŁNIONY?
  • #5 18438584
    foszmat
    Poziom 5  
    Według tabliczki R600a i takim był napełniony, osobiście się przyglądałem butli i była akurat nowa otwarta przy mnie...
  • REKLAMA
  • #6 18438676
    kecajk49
    Poziom 38  
    Jeśli był ubytek czynnika ,jak napisałeś to czy nieszczelność została usunieta bo nic o tym nie wiadomo.
    Jeśli w ukladzie jest wilgoć to mogla się dostac z czynnikiem, wszak nigdy czynnik nie jest jej pozbawiony.
    Czy po zatrzymaniu chłodzenie ,przy pracującej sprężarce skraplacz robi się chłodny?
    Czy był wymieniany filtr-osuszacz?
    Zawsze należy go wymienić !
    Ale najwazniejsze jest pierwsze pytanie o nieszczenlość i to o skraplacz, czyli chłodnicę z tylu lodowki.
  • #7 18439045
    foszmat
    Poziom 5  
    Na początku skraplacz jest ciepły, później robi się chłodny. Filtr-osuszacz nie był wymieniony.
  • REKLAMA
  • #8 18439048
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 538
    Z R600 tak jest osuszacz do wymiany i będzie ok z objawów to wynika.
  • #9 18439676
    foszmat
    Poziom 5  
    Dziś lub jutro rano będzie nowy, zobaczymy jak będzie...
  • #10 18439776
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2832
    foszmat napisał:
    Zgodziłem się na uzupełnienie i na moje oko było to bardzo fachowo zrobione. Odpowiedni sprzęt, waga do małej butli itp, wszystko odciągnięte i nabite

Masz złe oko, bo po prostu się nie znasz na robocie chłodniarza. Gościu odwalił manianę i tyle, ale marketingowo wypadł super, bo dałeś się przekonać do jego "fachowości".
    Powinien założyć wampirka. Odessać resztki czynnika i napełnić azotem(!) do kilku barów w celu sprawdzenia szczelności.
    Jeżeli nie wyszła by nieszczelność, to dopiero wtedy powinien wlutować szredera (zaworek) i próżnia, a dopiero na końcu napełnianie na wagę. To ostanie proste nie jest, bo w układach lodówek jest od ok 40 do 100 gr czynika R600a (nie gazu!).
    Taka uwaga. Ja przychodzi szpec do lodówki z objawami ubytku czynnika i nie ma ze sobą butli z azotem, to spokojnie można go ... WYGONIĆ i szukać następnego!
    Lodówka najprawdopodobniej na złom, bo parownik za tylną ścianą w piance jest pewnie dziurawy i praktycznie nie do naprawy.
    W tej chwili dość, że jest dziura to sprężarka zassała do układu powietrze z wilgocią. Dlatego dzieją się takie dziwne rzeczy.
  • #11 18453494
    foszmat
    Poziom 5  
    Po wymianie osuszacza wszystko wróciło do normy, Dziękuję za pomoc, lodówka działa jak należy już kilka dni.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z lodówką IKEA 702.455.51 RAKALL, która pracuje non stop, mimo że temperatura w środku wydaje się odpowiednia. Po pojawieniu się lodu na tylnej ściance, serwisant zasugerował ubytek czynnika chłodniczego i uzupełnił go. Po 24 godzinach lodówka ponownie zaczęła mieć problemy. Forumowicze wskazali na możliwość nieszczelności układu oraz konieczność wymiany filtra-osuszacza, co może prowadzić do wilgoci w systemie. Po wymianie osuszacza, użytkownik potwierdził, że lodówka działa prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA