logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowniki przemysłowe wiedza i sprzęt jak zgromadzić?

marcus73 26 Lis 2004 09:28 3322 20
  • #1 1014227
    marcus73
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Hej!

Mamy w zakładzie sporo a nawet dużo maszyn pracujących pod kontrolą sterowników S5, S7, GeFanuc, Allen Bradley.

Dyrektor chce wysłać parę osób na szkolenia ( mamy oferty) i zakupić soft, lecz na początek chce abym zebrał wszystko to co jest za darmo lub półlegalnie :D niezły gość co???

Wiem że jest to pitolenie po raz kolejny na tym forum,
    ale jak komus się chce to niech da namiary na literaturę,
    soft i kabelki

aha! mam zablokowany ftp, więc jest kiszka ze ściąganiem z tychże serwerów :(

pozdrawiam i
    będę wdzięczny
    :sm11:
    Marcus
  • #5 1024835
    Trapp
    Poziom 15  
    Kabel - orginalny Siemens lub IBH-Softec
    Można też spróbować metody DIY

Pzdr.
    Trapp
  • #6 1024880
    marcus73
    Poziom 12  
    Czym się różnią te kable i co to za metoda DIY???
    Znalazłem kabel w firmie www.tme.pl za 164 PLN netto.

Czy mozna podpiąć się tym kablem także pod inne sterowniki?
  • #7 1026798
    Trapp
    Poziom 15  
    Metoda DIY
    Do It Yourself (W wolnym tłumaczeniu Adam Słodowy lub zrób to sam)
    ;-)
    Kabel ten umożliwia programowanie tylko serii S5 (S90U, S115U, S135/155U i pochodne tych typów).
    Do S7 wymagany jest w zależności od modelu:
    - dla S7 200 kabel PPI
    - dla S7 300/400 kabel MPI

Pzdr.
    Trapp
  • #8 1027128
    andy_28
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Cześć

marcus73 możesz podać dokładniejszy link z opisem kabla do Siemensa, który znalazłeś na www.tme.pl, albo hasło jakie tam wpisałeś żeby go znaleść, bo ja nie mogę go tam zlokalizować.

Z góry dzięki

Andy_28
  • #9 1027153
    marcus73
    Poziom 12  
    Trzeba zadzwonić.
    Numer jest na stronie 042 645-55-55.
    Proście o połączenie z człowiekiem od automatyki.
  • #10 1027808
    pllmisp
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Witam

Poszperaj trochę w archiwum kabel do S5 był parę razy przedstawiany, nazywa się RS232/TTY , kabel do S7-200 też był na forum jako PPI.

Pozdrawiam - powodzenia
  • #11 1028358
    bogdan_16
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Do S7 potrzebny jest oprocz kabla karta sieciowa Siemensa lub PC Adapter gdy sie korzysta z normalnego laptopa,w wypadku gdy dysponujesz laptopem siemensa potrzebny jest tylko kabel.
    Laptop siemensa PG Field jest niestety dosyc drogi i raczej lepiej kupic zwyklego laptopa a pozostale pieniadze przeznaczyc na softwer.
  • Pomocny post
    #12 1039629
    ADACHO
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam . Jeżeli chodzi o siemensa S7 300 polecam tzw starter kit . Jest tam jednostka centralna chyba 313 ,soft , kabelek, dokumentacja...czyli rzeczy niezbedne aby zacząć zabawe. Koszt to chyba ok 650 euro co chyba jak dla firmy jest śmieszna kwotą tym bardziej że koszt kursu jednego uczesnika na jednym poziomie to wydatek 2500 PLN . O te startery można pytac u każdego przedstawiciela SIEMENSA, napewno znajdziesz adres na oficjalnej stronie . Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #13 1041353
    andre772
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Polecam soft i sterownik firmy Vipa szczegóły znajdziesz na ftp.vipa.de sterownik tańszy od S7 a da się go nimi zastąpić, panele operatorskie, soft do wizualizacji pełne wsparcie vipy i na dodatek taniej. Sterowniki można też zaprogramować za pomocą softu siemensa. Polecam też na początek wszelkie tzw. przekaźniki programowalne np:Logo a dopiero później przejść na coś większego.
  • Pomocny post
    #14 1041702
    tszewc
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Jeżeli chodzi o Vipę to polecam ostrożność.
    Niestety Siemens "zaszywa" w swoim sprzęcie dodatkowe dane tak, aby mógł współpracować tylko ze sprzętem Siemensa. Historia zna przypadki gdy ktoś kupił zamiast oryginalnych modułów tańsze odpowiedniki i ... nie chciało działać. Oczywiście wszyscy z Siemesa umyli ręce.
    Jeżeli chodzi o sterowniki to Logo! ma się moim zdaniem nijak do prawdziwych PLC i jak ktoś chce się bawić w duże sterowniki to niech lepiej się "nie rozmienia" na drobiazgi. No chyba że sytuacja tego wymaga...
  • Pomocny post
    #15 1048052
    krzysztof_d007
    Poziom 12  
    Conieco znajdziesz na: www.robcio.net
    Mankamentem jest konieczność zarejestrowania i zalogowania się.
  • Pomocny post
    #16 1049144
    Mathevp
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Kabelek 232/TTY można zrobić samemu, zrobiłem i działa, aczkolwiek w którymś schemacie na sieci jest błąd - brakuje rezystorka ograniczającego prąd w pętli prądowej. Poznać to można po tym ze grzeje się transoptor.

Softu na sieci jest od zaje....
    Potrenuj te linki :
    http://www.infoplc.org/Enlace/Enlaces_plcs.htm#SIEMENS
    http://www.industrialtext.com/freestuff.htm
    http://www.sea.siemens.com/step/downloads.html
    .
    .
    Pozdrówka.
    Math
  • #17 1056239
    marcus73
    Poziom 12  
    Dzięki za pomoc:)
    Właśnie dowiedziałem się, że wylatuję z roboty (tzn. nie przedłużają mi kontraktu), za drogi dla nich byłem :sm2:
    Sterownikami przemysłowymi zajmie się już ktoś inny :cry:

Tak się kończy planowanie :D :P :wink:

P.S. Kabel już do nas jedzie, ale ja sobie odpuszczam.
    Niech dyrektora trafi szlag jak maszyny staną :twisted:
  • Pomocny post
    #18 1069746
    ArturZy
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    marcus73 napisał:
    Dzięki za pomoc:)
    Właśnie dowiedziałem się, że wylatuję z roboty (tzn. nie przedłużają mi kontraktu), za drogi dla nich byłem :sm2:

Smutne to.
    Ale linka podam , może komuś innemu się przyda.

ftp://ftp.enm.com/Support/Siemens/
  • #19 1078911
    leszek_w
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    ktoś tu podał link do http://www.psa.pl
    Ale nie chcą mnie zarejestrować.
    Czy ktoś wie dlaczego? Na jakiej podstawie ustalają
    kto może korzystać z ich strony? Próbowałem się
    rejestrować oczywiście jako firma.
    Przykre to tym bardziej że mieszkam parę metrów
    od nich

Leszek
  • #20 1102142
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Ocena: 133
    leszek_w napisał:
    ktoś tu podał link do http://www.psa.pl
    Ale nie chcą mnie zarejestrować.

To bardzo proste: przeczytaj Regulamin korzystania z serwisu, najpewniej jako firma nie masz firmowego adresu e-mail!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy gromadzenia wiedzy i sprzętu do programowania sterowników przemysłowych, głównie Siemens S5, S7, GeFanuc oraz Allen Bradley. Uczestnicy polecają darmowe i półlegalne źródła oprogramowania oraz literaturę dostępną na stronach producentów i forach internetowych. Wskazano na konieczność posiadania odpowiednich kabli do programowania: RS-232/TTY dla S5, PPI dla S7-200 oraz MPI dla S7-300/400. Kabel do S5 można wykonać samodzielnie (DIY), jednak wymaga to uwzględnienia elementów zabezpieczających, np. rezystora ograniczającego prąd. Zalecane są oryginalne kable Siemens lub IBH-Softec, a także starter kit Siemens S7-300 zawierający jednostkę centralną, oprogramowanie i kabel. Poruszono temat kompatybilności tańszych zamienników sterowników i ryzyka problemów z działaniem. Wskazano na potrzebę karty sieciowej lub adaptera PC do programowania S7 na zwykłym laptopie. Polecano także alternatywne sterowniki firmy Vipa jako tańsze zamienniki z pełnym wsparciem, choć z zachowaniem ostrożności ze względu na zabezpieczenia Siemensa. Wspomniano o problemach z dostępem do niektórych serwerów FTP i konieczności rejestracji na stronach producentów. Ostatecznie autor informuje o utracie pracy i przekazaniu obowiązków innym osobom, a także o zamówieniu kabla do programowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA