Jeszcze trochę a oskarżysz mnie za chwilę o podżeganie do przestępstwa...a zgodnie z obowiązującym prawem, mając informacje o możliwości popełnienia przestępstwa każdy obywatel powinien o tym niezwłocznie zgłosić sprawę do prokuratury...
jeśli już tak bardzo się przyczepiłeś do wskazanego przeze mnie modelu radia, to również powinieneś koledze pytającemu o wybór sprzętu od razu powiedzieć, pouczyć, pogrozić palcem lub co tam jeszcze chcesz o tym, że jeśli usłyszane przez niego informacje na np częstotliwości policji przekaże osobom trzecim to również naraża się na odpowiedzialność karną, bo obowiązek zachowania tajemnicy telekomunikacyjnej spoczywa na osobie, która korzystając z urządzenia radiowego lub końcowego, zapoznała się z komunikatem dla niej nie przeznaczonym (art. 160 ust. 3 prawa telekomunikacyjnego). Nie możemy więc ujawniać ani przechowywać treści komunikatów, które dotarły do nas. Bo przecież tak samo jak...
Cytat: Nikt nie da głowy, że autor tematu nie zechce w pewnym momencie nacisnąć PTT i włączyć się (lub poprzeszkadzać) w jakąś relację.
to nikt nie zagwarantuje, że coś go nie skusi i nie pochwali się przed kimś usłyszaną informacją. Były już dziesiątki takich tematów opisujących zagadnienia prawne związane z różnego rodzaju interpretacją przepisów na temat słuchania różnych służb, więc kontynuowanie milion pierwszego tematu nie ma sensu. Jak pewnie sam doskonale się orientujesz wielu licencjonowanych krótkofalowców również posiada transceivery rozblokowane i umożliwiające szeroki TX w pasmach wielu służb, zawsze możesz ich wszystkich aresztować

Teraz z pewnością założyciel tematu szybko kupi swój wymarzony sprzęt

Z mojej strony EOT.