logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowy Samsung HD103SJ 1TB-zawieszanie ekranu przed BIOS-em

robcook 01 Wrz 2011 02:07 1831 5
REKLAMA
  • #1 9883652
    robcook
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Witam.
    Zakupiłem powyższy dysk i zrobiłem go systemowym.
    Gdy wyłączam komputer, po uruchomieniu zatrzymuje się ekran i nawet nie można wejść do BIOSU. Po czekaniu ok. 3min, następuje samo restart i botuje się już bez problemu. Oczywiście jak nie chce się botować oraz nie chce czekać 3min i dam twardy reset, to również po nim komputer uruchamia się już normalnie.
    Płyta: Gigabyte GA-MA78G-DS3H v2.0 (najnowszy firmware).

Gdy dysk podłączony był jako dodatkowy, to nie zauważyłem takich problemów.
  • REKLAMA
  • #2 9884047
    gumix1
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Skoro podejrzenie pada na dysk to zacznij od jego testów. Jest masa programów które Ci w tym pomogą ja polecam HDAT2.
    W którym miejscu komputer się wiesza, na wykrywaniu dysków, napędów?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 9887126
    robcook
    Poziom 13  
    Dysk wcześniej był testowany i nie wykazywał błędów.

Ale wygląda na to że prawdopodobnie pada mi płyta główna.
    Po odłączeniu wszystkich dysków oraz nagrywarki, wciąż się wiesza i nie można wejść nawet do BIOSu. Wykluczyłem pamięci DDR2 i procka.
    Poniżej trzy najczęściej "zamrażane" ekrany:
    Nowy Samsung HD103SJ 1TB-zawieszanie ekranu przed BIOS-em Nowy Samsung HD103SJ 1TB-zawieszanie ekranu przed BIOS-em Nowy Samsung HD103SJ 1TB-zawieszanie ekranu przed BIOS-em

Oczywiście gdy ekran się zawiesi nie sposób wejść do biosu. I właściwie chyba cudem wszedł teraz do Windowsa.
    Czy jest sens sprawdzać kartę graficzną i kartę sieciową w takiej sytuacji? Czy raczej na 100% to płyta?
    Teraz korzystam z tego komputera - czy nie powinno być jakiś oznak podczas działania systemu? Bo mogę korzystać teraz z kompa bez ograniczeń. Oczywiście do póty go nie wyłączę lub nie będę restartował.

Czy wie ktoś jak długo trwa reklamacja płyty Gigabyte?- Jest jeszcze na gwarancji.
  • #6 9908850
    robcook
    Poziom 13  
    Witam
    Chyba znalazłem problem.
    Był nim adapter na karty SD. By nie zawieruszył mi się wetknęłem go pustego w czytnik kart w urządzeniu wielofunkcyjnym Brother.
    Po wyjęciu adaptera problem na razie się nie pojawił.....

Czy wie ktoś czemu były takie dziwne objawy? Czy płyta nie umie sobie poradzić z głupim adapterem?
REKLAMA