logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus M2N-SLI: Komputer zawiesza się po dodaniu RAM 4x2GB Kingston

RomekT7 03 Wrz 2011 19:10 1641 7
REKLAMA
  • #1 9891951
    RomekT7
    Poziom 10  
    Witam mam problem z pamięcią RAM. Ostatnio dokupiłem do płyty kolejne 2 kości RAM'u i mam już komplet. 4x 2GB - Link. Jak były 2 włożone w 3 i 4 slocie to wszystko było ok, natomiast jak włożyłem kolejne 2 to komputer odmawia posłuszeństwa i nie wiem jaka jest przyczyna. Komputer się zawiesza, czasem pokazuje niebieski ekran, w biosie nadal pokazuje 4GB. Chciałem wyłączyć DC ale niestety nie ma takiej opcji chyba w biosie. Może ktoś coś na to doradzić? Jest możliwość aby z slotem było coś nie tak, bądź z którąś z kości RAM? Aktualnie działam na WIN7 64x

Sprzęt...

Procesor: AMD Atholon 64x2 5600+
    Płyta: Asus M2N-SLI
    Karta Graf: nVidia GeForce 8600 GT
    Zasilacz: Tracer 400 W
    RAM: 4x 2bg Kingston - j.w.
  • REKLAMA
  • #2 9891971
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3533
    Wszystkie kości są takie same?

Clear CMOS robiony?

Na zainstalowanych tylko nowych kościach komputer działa poprawnie?

Warto przetestować te nowe pamięci.

Co do testowania pamięci użyj Memtest86 uruchomiony z bootowalnej płyty.
    Ściągnij stąd:
    http://www.memtest86.com/download.html

Rozpakuj, nagraj obraz na płytę i uruchom z niej komputer.

PS. Zamiast dokładać pamięci trzeba było wymienić zasilacz!
  • REKLAMA
  • #3 9891976
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2642
    Pamięci takich jakie masz, nie ma na liście obsługiwanych przez tą płytę (Memory Qualified Vendors List). Są pamięci 512MB i 1GB, ale 2GB nie ma.
  • REKLAMA
  • #4 9891979
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Dokonałeś opcji bios (load setup defaults)?Sprawdź napięcie na płycie głównej linii 3,3V i 5V.
  • #5 9892015
    RomekT7
    Poziom 10  
    Kurcze nie, 3 są takie same ale jedna ma trochę inny wygląd (czarne kwadraty są trochę większe).

CMOS CLEAR - jeżeli chodzi CI o wyciągnięcie baterii to tak.

Nie próbowałem. Wcześniej ta jedna "inna kość była zainstalowana i wszystko było w porządku.

Jaki nowy zasilacz kupić, jaka moc?

Nie prawda, w książeczce jest napisane że przyjmuje do 2GB
  • REKLAMA
  • #6 9892025
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Jedna ma inny wygląd, to właśnie jest przyczyna.Wszystkie kości muszą być identyczne, takie same timingi, takie same modele, takie same chipy itd.
  • #7 9892031
    RomekT7
    Poziom 10  
    ale model się zgadza KVR800D2N5/2G. A wiec chyba reszta też jest taka sama?
  • #8 9892325
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 236
    Jeśli jest mozliwość uruchomienia systemu, ze wszystkimi pamięciami, to uruchom cpu-z i wklej zawartość zakładki spd. Memtest przeprowadzony?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem Asus M2N-SLI, który zawiesza się po dodaniu czterech kości RAM Kingston 2GB. Komputer działał poprawnie z dwiema kościami, ale po dodaniu kolejnych dwóch występują zawieszenia i niebieski ekran. Użytkownik sprawdził, że BIOS rozpoznaje 4GB RAM, ale nie ma opcji wyłączenia Dual Channel. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym testowanie pamięci za pomocą Memtest86, sprawdzenie zgodności pamięci z płytą główną oraz upewnienie się, że wszystkie kości RAM są identyczne. Zwrócono uwagę na różnice w wyglądzie jednej z kości, co może być przyczyną problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA