logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż bramy przesuwnej - parę pytań i rad

virtuss 04 Wrz 2011 09:23 106067 7
REKLAMA
  • #1 9893230
    virtuss
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Witam,

Po uporaniu sie z krzywa brama (moj poprzedni watek). Przyszedl czas na montaz. I oczywiscie mam pewne pytania jak to zrobic. Napisalem do producenta i otrzymalem w miare dokladna instrukcje montazu:

Jednak nie wszystko jest dla mnie jasne:
    1) Jak mam te śruby fundamentowe M16 (długość 50cm) umieścić w wykopie ? Wykop pod stope planuje na głębokość 120cm. Jak to się robi ? Na jakimś stelażu ? Jak zrobić żeby nic sie nie poprzesuwalo itd ?

2) Kolejna rzecz: "Przed zabetonowaniem elementow przeprowadzic montaz probny ze sprawdzaniem owieralnosci" ? Jak ? Bede mial wykopana dziure.., jakos umieszcze te slupki..sruby..jak mam to jeszcze sprawdzic jak tam duza dziura

3) Slyszalem ze wiele osob podobno wylewa stope.., a pozniej wierci dziury pod sruby. Zastanawia mnie tylko na ile to pewne rozwiazanie ? Co o tym sadzicie ? (Znaczy zakladam ze w stopie jest tylko osadzony slupek prowadzacy)

dzieki za wszelkie rady
    Pawel [/img]
  • REKLAMA
  • #2 9893521
    zdenek_zdenek
    Poziom 27  
    Ocena: 323
    Ad. 1 i 3
    od czego jest kotwa chemiczna

Ad. 2
    chyba niewykonalne
  • REKLAMA
  • #3 9893758
    Jerzy Trojniarz
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    Witam.Jest lepszy i łatwiejszy sposób montażu bramy.Założyć rolki do prowadnicy,następnie ustawić je na ceowniku szer.np. 200mm,oznaczyć otwory,wywiercić dziury pod śruby,włożyć śruby od dołu,przykręcić rolki do ceownika i sprawdzić czy prowadnica przesuwa się swobodnie po rolkach.Wtedy trzeba śruby przyspawać do ceownika od dołu.Do ramion ceownika przyspawać kotwy do zabetonowania w fundamencie i można też dospawać do niego słupek prowadzący bramę.Następnie całość ustawiamy w miejscu w którym ma być zamontowana brama.Bramę opieramy na podpórkach a rolki z ceownikiem i kotwami wiszą na prowadnicy bramy nad wykopem pod fundament.Przód bramy można lekko podnieść od poziomu do góry ,bo potem trochę i tak opadnie po zamknięciu.(lekkie luzy między rolkami a prowadnicą)

0
  • REKLAMA
  • #4 9894051
    virtuss
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    jezeli chodzi o kotwy chemiczne to myslalem o nich...., ale przeciez jest cos takiego jak minimalne odleglosci miedzy kotwami. Dla tych kotew chemicznych (w zaleznosci od producenta.., ale minimalne odleglosci jakie znalazlem to kolo (M16) 17cm - tytan evolution II).
    A jeden wozek, ma 4 sruby, i rozstaw miedzy nimi to 7,5cm (ten mniejszy).
    No i nie wiem czy tu nie bedzie problemu...

Ten drugi zaproponowany sposob montazu wydaje sie pewniejszy..., ale trzeba miec czym spawac :/

Dodano po 38 [minuty]:

Jeszcze do Jerzego (bo coraz bardziej mi sie Twoj pomysl podoba.., zastanawiam sie tylko czy to spawanie jest konieczne). Na szybko zrobilem taki obrazek (o czyms takim myslales ?):

• REKLAMA
  • #5 9895325
    Jerzy Trojniarz
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    Może tak też być,ale jeśli pręty będą gładkie ,to trzeba końcówki wygiąć .Jeśli pręty będą całe gwintowane to nie trzeba.Natomiast korzyść z przyspawania kotw do ramion ceownika jest taka ,że kiedyś gdy wózek z rolkami będzie miał inny rozstaw otworów na śruby ,to stare śruby można ściąć i do ceownika dospawać nowe.W proponowanym przez Ciebie przypadku po ścięciu śrub,ceownik wyjdzie pod obciążeniem z betonu.Jeśli chodzi o spawanie to można przecież popytać u sąsiadów ,znajomych itp.
  • #6 9984407
    khann
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Właśnie walcze z podobną bramą - plastmet z trzebnicy (nie polecam). Też zalecają próbę - tylko zapomnieli że brama wazy z 220kg.... brak słów. Wyryłem dziurę, szalunek, i zbrojenie (konieczne). Śruby na szablon z dykty przeniosłem i dziury porobiłem w szablonie - wzmocniłem go listwami i śruby montażowe się trzymają. To wszystko jutro zaleję i powinno być ok. Słupek końcowy zrobię jak główny napęd z bramą będzie jeździł. Kotwy to kiepski pomysł IMO
    Pozdr khann
  • #7 10710341
    attex
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam bramę tej samej firmy co virtuss i ten sam dylemat, jak sobie w końcu poradziliście z tym problemem? Może jakieś fotki?
    Pozdrawiam.
  • #8 11017457
    mikicrow
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Z tym ceownikiem to jest super rozwiązanie mam ustabilizowane wymiary słupka prętów do rolek i zarazem podstawy do napędu zalane jednym betonem, chłopaki dzięki! Konstrukcja nie do ruszenia.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z montażem bramy przesuwnej, w tym umieszczanie śrub fundamentowych M16 w wykopie oraz przeprowadzanie montażu próbnego. Użytkownicy sugerują różne metody, w tym użycie kotew chemicznych oraz spawanie elementów do ceownika, co zapewnia stabilność konstrukcji. Wskazano na konieczność zbrojenia oraz odpowiedniego przygotowania szablonów do wiercenia otworów pod śruby. Pojawiły się również wątpliwości dotyczące ciężaru bramy oraz efektywności różnych rozwiązań montażowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA