logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór stacji hot air: Yihua 852D+ z kompresorem czy Yihua 898BD z wiatraczkiem?

madfreak 04 Wrz 2011 16:47 3582 7
REKLAMA
  • #1 9894571
    madfreak
    Poziom 9  
    Witam serdecznie, czy byłby ktoś tak uprzejmy i polecił mi którąś z tych stacji.

Chodzi mi o doświadczenia w użytkowaniu, którą drodzy forumowicze polecacie.

Temat wałkowany od wieków no ale po szperaniu forum zawęziłem swój wybór do 2 sztuk , co tak naprawdę wybrać, obydwie stacje są w tej samej cenie, różni je jedynie forma hot-air, jedna ma kompresor druga wiatraczek.

Yihua 852D+ czy

Yihua 898BD

Z góry dziękuję za poświęcony czas.

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 9894592
    remek002
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Tu masz trochę na temat stacji Yihua 852d+
    A tu temat ogólny stacji Hot-Air do 250 zł
  • REKLAMA
  • #3 9894631
    dudi72
    Poziom 11  
    Mam też te dwa modele na oku i ten sam problem co lepsze kompresor czy wiatraczek i ew. która bardziej realnie uzyskuje i trzyma ustawioną temperaturę ?
  • #4 9894721
    madfreak
    Poziom 9  
    To już wiem, nie ma to jak samemu sobie dopowiedziec, biorę Yihua 898BD, a to dlatego chociazby, że konstrukcyjnie jest nowsza, 852 na rynku znacznie wczesniej się pojawila. Po drugie stacja ładniej wygląda i mniej miejsca zajmuje. A po trzecie jak pracuje to wolę słyszeć muzykę, a nie odgłos kompresora ze stacji 852, który chalasuje jak siemasz. Szkoda tylko, że nie ma w wersji + bo tam jest kolba hakko.

czyli YIHUA 898BD no bez plusika niestety, bo nie ma.

A tak na marginesie WEP to to samo co YIHUA, ta sama firma ma po prostu 2 marki, patrzyłem u nich bezpośrednio na chińskiej stronie, nie ma to jak znać chiński :).

Pozdrawiam wszystkich
  • REKLAMA
  • #5 9895749
    Bride
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    madfreak napisał:
    Szkoda tylko, że nie ma w wersji + bo tam jest kolba hakko.

Co do kompresora to też swego czasu miałem Aoyue 968 i okropnie dawała w uszy. Odsprzedałem ją.

A może warto pokusić się sprowadzić stację z wysp brytyjskich?
    Link

Jakby ktoś się zdecydował na kupno u tego sprzedawcy to chętnie domówię stację kolbową 939D. :)

Ponadto zauważyłem, że strasznie jest droga stacja YH-899D+
    Link

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 9896070
    madfreak
    Poziom 9  
    Witam, hehe drogo 1439 usd, ja właśnie taka widziałem wręcz gdzies za ponad 4tys usd, to dopiero cena :) dziwny jest ten swiat. A tak na poważnie to cena 120 funtów ( 570 zł ), no wogóle nie wchodzi w gre. W tym wypadku lepiej jednak kupić w Polsce, wychodzi o polowę taniej. A w przypadku reklamacji co dalej ? Wysyłać na swój koszt, przecież to nie ma gwarancji door-to-door. Ojojoj kolego no niezbyt dobry pomysł. :)

Pozdrawiam
  • #7 9896789
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    madfreak napisał:
    to cena 120 funtów ( 570 zł ), no wogóle nie wchodzi w gre. W tym wypadku lepiej jednak kupić w Polsce, wychodzi o polowę taniej.

Tak, tylko zwróć uwagę na jakość wykonania.
    Stacja- ten sam model wykonana na rynek brytyjski lub amerykański jest bardzo starannie dopracowana. Natomiast te, którymi handlują u nas, to badziewie- niedopracowane tak od strony mechanicznej, jak i elektronicznej.
  • #8 9896921
    madfreak
    Poziom 9  
    "Stacja- ten sam model wykonana na rynek brytyjski lub amerykański jest bardzo starannie dopracowana"

Witam, sprawę mocno przerabialem, i to jest ten sam produkt. A to, że mają tam większe ceny jest jedynie oznaką, że po prostu kraje są jakby to powiedzieć trochę bogatsze od polskich. Więc wyższa cena oznacza jedynie to, że tam stać jest ludzi zapłacić 2 razy więcej za dokładnie to samo. Po 2 kolorem proszę się nie sugerować, firma YIHUA wprowadza na rynek stacje w 2 kolorach - czarnym i niebieskim - i pod 2 markami YIHUA I WEP. I to są dokładnie takie same stacje. Jedynie co stacje różni to + w nazwie, te stacje z plusem mają kolby HAKKO, I nie jest to uzależnione kolorem, a znakiem + w nazwie produktu. :). Mówię w odniesieniu do modelu 898 i 899. A po 3 to jest świetny ruch z tym niebieskim kolorem, bo wersje stacji z + maja kolby HAKKO, które sa niebieskie, i nie pasowało to wizualnie do czarnej stacji, a jak i stacja jest niebieska znaczy się, że stacja jest "prawie jak HAKKO", jak to jest w reklamie :). Marketing Panowie , czysty marketing. :)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują na temat wyboru między stacjami hot air Yihua 852D+ z kompresorem a Yihua 898BD z wiatraczkiem. Wiele osób zwraca uwagę na hałas generowany przez kompresor w modelu 852D+, co skłania niektórych do wyboru nowszego modelu 898BD, który jest bardziej kompaktowy i estetyczny. Użytkownicy podkreślają również, że stacje Yihua i WEP są produkowane przez tę samą firmę, a różnice między modelami dotyczą głównie kolb HAKKO w wersjach z plusem. W dyskusji pojawiają się także uwagi na temat jakości wykonania stacji w zależności od rynku, z którego pochodzą.
REKLAMA