logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[eagle] Schemat i płytka do termostatu do sprawdzenia.

diablomichal 05 Wrz 2011 01:47 4137 10
REKLAMA
  • #1 9896201
    diablomichal
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Oto moje pierwsze dzieło- sterownik termostatu na ds18b20 i hc08mc908qt2.
    Udało się nawet uruchomić wizualizację, oto efekty
    Sprawdźcie co skopałem:D
    Załączniki:
    • termostat.rar (30.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 9896524
    ppawel12
    Poziom 16  
    Witam przejrzałem schemat i wydaje się ok.
    Moja uwaga taka, widziałem, że masz rozproszone elementy i wybrałeś średnią grubość ścieżek. Możesz pogrubić ścieżki przez tam gdzie popłynie duży prąd (połączenia zasilające 12V). Masz miejsce wiec możesz to zrobić. Ścieżki sygnałowe mogą być takie jakie są.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9896608
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Schemat który przedstawiłeś posiada kilka błędów.

Nie podłącza się wejścia Reset, bezpośrednio do +5V, tylko poprzez rezystor 10k.

Masz źle podłączone +5V(VCC) do TINY13-20PU.
    Niepotrzebnie podłączasz niewykorzystane wejścia do masy.

Brak rezystora 4k7 podciągającego wejście DATA(DS1820) do +5V.
    Całość schematu powinieneś przerobić, bo masz wszystko narysowane na opak, z góry na dół.

Jak powinien taki schemat wyglądać, aby można go było poprawnie odczytać masz poniżej podany przykład.

• #4 9896864
    diablomichal
    Poziom 11  
    Dzięki wielkie za opinie. Vcc jest dobrze podłączone, bo będzie tam siedzieć mc908qt2 tylko nie mogłem go znaleźć więc dodałem coś w takiej samej obudowie. Faktycznie zapomniałem o podciągającym rezystorze, już dodane. A co do podłączania niewykorzystanych nóżek tego procka do masy, to wyczytałem w książce Kościelnika, że należy to zrobić, tzn. albo dopiąć do masy albo do Vcc. Ma to zapobiegać uszkodzeniu I/O, nie potrzebnemu gromadzeniu się ładunku na nóżkach. Jak szybko przestawić ten schemat na "ludzki", tzn. jak obracać grupę elementów(np. odbicie lustrzane, obracanie, przesuwanie) jest to możliwe? To co poprawiłem:
    Załączniki:
    • termostat.rar (31.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 9897714
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Jeżeli nie możesz znaleźć w bibliotekach jakiegoś układu, to nie rób tak jak zrobiłeś z tym prockiem TINY13-20PU.
    Dla czytających Twój schemat nie jest ważne jak nazwałeś ten układ, tylko topologię wyprowadzeń i ich podłączenia.
    Dlatego mimo nazwania go MC68HC908QT2, sugerowałem się tym co ta obudowa pokazuje.

Aby przeskoczyć tą niedogodność, możesz na schemacie zastosować obudowę DIL8 pobraną z biblioteki ic-package.
    Wtedy do takiej obudowy podłączasz wszystkie sygnały, i wszyscy wiedzą o co chodzi.

Aby obracać elementy na schemacie, z lewej na prawą (mirror), używaj rolki, naciskając ją.
    Naciskając PPM (prawy), pochwycony element obracasz o 90° w lewo.
    Naciskając kilka razy PPM uzyskasz powrót do poprzedniego ustawienia.

Wszystkie te kombinacje z pochwyconym (Move) elementem, działają także przy większej liczbie elementów, zaznaczonych jako Group.
  • #6 9898082
    diablomichal
    Poziom 11  
    Dzięki wielkie, męczyłem się z tym trochę czasu, faktycznie działa tylko trzeba najpierw kliknąć prawym i jest np. move group. Płytka już wytrawiona i ocynowana, jak będzie gotowa to się pochwalę:D
  • #7 9952123
    diablomichal
    Poziom 11  
    Oczywiście zapomniałem wkleić zdjęć. Projekt uruchomiony i zaliczony na 5.0:).Płytkę wykonałem termotransferem z cynowaniem chemicznym i soldermaską oto efekty:
  • REKLAMA
  • #8 9952352
    ppawel12
    Poziom 16  
    diablomichal napisał:
    Oczywiście zapomniałem wkleić zdjęć. Projekt uruchomiony i zaliczony na 5.0:).Płytkę wykonałem termotransferem z cynowaniem chemicznym i soldermaską oto efekty:

cynowanie chemiczne i soldermaska sam zrobiłeś?? bo ja to zazwyczaj po wykonaniu płytki stosuje rozpuszczoną kalafonie w rozpuszczalniku bo zabezpieczenia przed korozją lub utlenianiem. Chętnie poznam inne metody :)

jaką farbę zastosowałeś do solder maski?
  • #9 9952548
    diablomichal
    Poziom 11  
    Tak, sam robiłem. Soldermaska i środek do cynowania znane z allegro. Nawet fajnie to wychodzi, przy cynowaniu zastosowałem metodę z elektrody, tzn. przed roztworem wypolerowałem płytkę.
  • #10 9953653
    ppawel12
    Poziom 16  
    Do soldermask zastosowałeś farbę do szkła/ceramiki termoutwardzalną ?? a te napisy na górnej warstwie jak wykonałeś ?
  • #11 9953813
    diablomichal
    Poziom 11  
    Farba ensolder. Napisy termotransfer a na to soldermaska.:D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprezentował swój projekt sterownika termostatu opartego na układach ds18b20 i hc08mc908qt2, prosząc o sprawdzenie schematu. Otrzymał kilka wskazówek dotyczących poprawności połączeń, w tym konieczność użycia rezystora podciągającego dla wejścia DATA oraz poprawne podłączenie zasilania do TINY13-20PU. Użytkownik poprawił błędy w schemacie, a następnie podzielił się zdjęciami gotowej płytki, która została wykonana metodą termotransferową z cynowaniem chemicznym i soldermaską. W dyskusji poruszono również metody cynowania oraz zastosowane materiały do soldermaski.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA