logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Adapter IDE-USB do stałego podłączenia dysku 2,5 między płytą główną a PC

grzesik1 05 Wrz 2011 19:52 2271 6
  • #1 9898285
    grzesik1
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam,

pytanie do Państwa...

Adapter IDE-USB do stałego podłączenia dysku 2,5 między płytą główną a PC

Czy ktoś z Państwa spotkał się z taką przelotką, ale nieco inną... :

Dysk twardy -- PRZELOTKA z portem USB -- płyta główna urządzenia

czyli chodzi o urządzenie które podepnę "między" dysk a kontroler IDE

Mam urządzenie z dyskiem twardym na który często wrzucam różne pliki, problem w tym, że jedyną drogą komunikacji między dyskiem a kompem jest wyjęcie dysku i podpięcie do adaptera i dopiero do kompa- dysk 2,5" (za każdym razem muszę rozkręcać to urządzenie by wyjąć dysk i podpiąć go do kompa)

Skoro są przejściówki takie jak na zdjęciu powyżej to może ktoś spotkał się z taką którą wepnę między dysk a płytę a kabelek USB z adaptera będę podłączał do kompa, to rozwiązało by mój problem...

Będę zobowiązany za informacje...

Pozdrawiam
    Grzegorz[/img]
  • #2 9899481
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4863
    grzesik1 napisał:
    Skoro są przejściówki takie jak na zdjęciu powyżej to może ktoś spotkał się z taką którą wepnę między dysk a płytę a kabelek USB z adaptera będę podłączał do kompa, to rozwiązało by mój problem...

Przecież, jeśli podłączysz dysk przez adapter do płyty gł, (do kontrolera IDE) to już USB jest zbędne.
    Powyższy adapter ze zdjęcia, jest właśnie z kablem USB i służy do podłączania dysków IDE/SATA 2.5, 3.5 cala do płyty gł. przez USB.

Opisałeś to chaotycznie i w rezultacie nie wiem, co do czego masz zamiar podłączyć.

grzesik1 napisał:
    Dysk twardy -- PRZELOTKA z portem USB -- płyta główna urządzenia

Jakiego urządzenia?
  • #3 9899689
    grzesik1
    Poziom 11  
    Faktycznie, chaotycznie to wyszło....

Urządzenie to instrument muzyczny, który ma w sobie dysk twardy do zapisywania danych i muzyki utworzonej na nim.

Czyli reasumując, chodzi o takie podłączenie:

Dysk twardy 2,5" ---> przelotka z portem USB ---> płyta gł. instrumentu

Chciałbym to zmontować i zamknąć w obudowie instrumentu a na zewnątrz wyciągnąć sobie tylko kabel USB.

Mam na dzieje że łatwiej teraz będzie zrozumieć to co chcę przekazać :)

Pozdrawiam
    Grzegorz
  • #4 9900062
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    Jakie to urządzenie? Może jest możliwość połączenia z komputerem poprzez LAN czy podczerwień, skoro nawet stare telefony mają taką możliwość.
    Jeśli nie to można rozważyć zakup kieszeni na dysk. Z rozdzielaczami do dysków SATA się nie spotkałem. Ciągłe demontowanie dysku jest faktycznie kiepskim pomysłem gdyż łatwo coś może się uszkodzić.
  • #5 9900081
    grzesik1
    Poziom 11  
    Instrument to Yamaha PSR 9000.

inną drogą komunikacji jest Stacja FDD lub urządzenie podpięte do interfejsu SCSI.

Stacja FDD wiadomo czemu odpada... mały transfer, mała pojemność dyskietki.

Nie mam żadnego napędu SCSI i ciężko coś takiego kupić za nieduże pieniądze ;/

Chyba znalazłem takie urządzenie :)

http://www.musitronics.org/products/psr9000_usb_e.html

http://www.musitronics.org/manuals/user/PSR9000-USB-USER.PDF
  • #6 9901377
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4863
  • #7 9901950
    grzesik1
    Poziom 11  
    To na e-bay to urządzenie którego szukam, tylko myślałem ze będzie sporo tańsze A cena skutecznie zniechęca ;/

Co do symulatora Fdd to nie wchodzi w grę....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje przelotki, która umożliwi podłączenie dysku twardego 2,5" do płyty głównej instrumentu muzycznego Yamaha PSR 9000 za pomocą portu USB, aby uniknąć ciągłego demontowania dysku. W odpowiedziach zasugerowano, że podłączenie dysku bezpośrednio do kontrolera IDE czyniłoby USB zbędnym. Użytkownik rozważał również inne metody komunikacji, takie jak LAN czy SCSI, ale napotkał na trudności z dostępnością odpowiednich urządzeń. Wskazano na dostępność adapterów USB oraz symulatorów stacji FDD, jednak cena jednego z poszukiwanych urządzeń na eBay okazała się zbyt wysoka.
REKLAMA