logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Adapter USB -IDE i dysk twardy czy działa tak jak pendrive ?

krzysieg 16 Kwi 2006 11:57 14991 10
REKLAMA
  • #1 2533765
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Witam

Mam pytanie odnośnie takiego adaptera
    lub obudowy na dysk twardy podłączanej pod usb.
    Czy takie urządzenia są wykrywane tak samo jak pamieci
    flash :pendrive czytniki kart pamięci itp. ?
    Czy system je widzi w ten sam sposób ...

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2533886
    fraydi
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Bawiłem się ostatnio takim adapterkiem i jak podłączyłm do niego dysk twardy to WinXp widział ten dysk jako masowe urządzenie magazynujące USB tak jak pendriva. Podłączałem to nawet do dvd manty 16 eval. III z wejściem usb i również nie miałem żadnych kłpotów z odtwarzaniem muzyki, zdjęć i fimów poza tym że widzi ono tylko pierwszą podstawową partycję.
  • REKLAMA
  • #3 2534127
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    usb <--> IDe widzi dowolna ilośc partycji na podłaczonym dysku, ponizej hdd 2.5 z 3 partycjami primary + 3 partycje logiczne.
  • #4 2534247
    fraydi
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Ten którego używałem był dokładnie taki sam, chyba nawet kupiony od tego samego sprzedającego. Zero problemów podczas pracy. mogę polecić.
  • REKLAMA
  • #6 2537239
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6559
    Jedna uwaga - ten adapterek z portu USB nie chciał mi uciągnąć dysku 2,5" 10GB, musiałem go przerobić, żeby miał zewnętrzne zasilanie i za nic nie chce działać z żadnym z moich napędów optycznych.
    Jakość jego wykonania jest fatalna, w środku było kilka luźnych "kropli" cyny a jakość lutów ogólnie fatalna. Do tego napis na pudełku głosi "HI-SPEED USB 2.0 GERTIFIED" :lol:
    Na płytce ze sterownikami pod win 9x jest totalny bajzel, wygląda jak na szybko nagrane cd-r.
  • REKLAMA
  • #7 2549863
    krzysieg
    Poziom 25  
    tzok: Sam adapterek napięcie do zasilania dysku 2,5 " pobiera tylko z portu Usb ,troche dziwne straty napięcia by były na tym adapterku ?
    Może akurat ten dysk ma za duży pobór prądu żeby wystarczyło 500mA
    (nie jestem pewien ile dokładnie) z samego usb .
    Masz identyczny model taki jak w linku?
  • #8 2550341
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6559
    Tak, problem w tym, że mam kilka urządzeń na USB, jak bym wszystkie wypioł to pewnie by zadziałało, z inną kieszenią też tak musiałem robić.
    Adaspter mam identyczny jak na zdjęciu.
  • #9 2591317
    krzysieg
    Poziom 25  
    W koncu kupiłem taki :
    http://www.allegro.pl/item99974327_usb_2_0_to_ide_adapter_3_5_zasilacz_hdd_dvd_cd.html

Działa bez problemu , narazie podłączałem cd rom liteon i dysk jakis stary 1,7Gb seagate.

Nie wiem czy naprawde można szybko przesyłać nim dane
    Na pudełku jest high speed 480Mbps, usb 2.0 interface i
    gertified usb 2.0 :D powinno byc certified chyba...

Mam płyte głowną Ecs k7vza ver 3.0 , podobno nie ma usb 2.0 .
    Dlatego dołozylem karte taką samą jak tu :
    http://www.allegro.pl/item100471065_kontroler_pci_usb_2_0_6portow_wysoka_jakosc_a28.html

Przesył plików wielkosci 200Mb z dysku tego 1,7Gb
    wygląda tak :
    -podłaczajac do karty usb trwa to 6 minut
    -podłaczając do usb na płycie trwa 4 minuty.

Powinno być na odwrót .

pozdrawiam
  • #10 2840068
    Łysacz
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam.
    Ma ktos moze chemat takiego adaptera, jezeli tak to bardzo prosze.

Z gory dziekuje i pozdrawiam
  • #11 2986080
    hubiwit
    Poziom 25  
    Ocena: 263
    Witam
    Schemat jest na stronce www.ep.pl w dziale archiwum, ale nie opłaca się robić samemu - za ok. 50 zł dają adapter i zasilacz (przetwornica impulsowa 5 i 12 v po 2A na każdą linie), też chciałem zrobić, ale kupiłem :D

Jednak wadą takiego urządzenia jest zużycie wtyczki IDE przy częstym podłączaniu, mam z tym problemy - raz działa raz nie (po 1 roku używania)
    Pozdrawiam

P.S.
    Znalazłem schemat na elektrodzie (ten sam):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic193139.html#941008

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Adaptery USB-IDE umożliwiają podłączenie dysków twardych i napędów optycznych do portu USB, gdzie system operacyjny (np. Windows XP) wykrywa je jako urządzenia masowe podobnie jak pendrive'y. W większości przypadków system widzi podłączone dyski z ich partycjami (zarówno podstawowymi, jak i logicznymi), choć niektóre urządzenia mogą widzieć tylko pierwszą partycję. Adaptery zasilane wyłącznie z portu USB mogą mieć problemy z dyskami 2,5" o większym poborze prądu, co wymaga zastosowania zewnętrznego zasilania. Jakość wykonania tanich adapterów bywa niska, co może powodować problemy ze stabilnością połączenia i kompatybilnością z różnymi napędami. Prędkość transferu danych zależy od wersji USB i kontrolera – w praktyce transfery mogą być wolniejsze niż teoretyczne 480 Mbps USB 2.0. Schematy adapterów USB-IDE są dostępne w archiwach serwisów elektronicznych, jednak samodzielna budowa nie jest opłacalna ze względu na koszt i jakość. Częste podłączanie i odłączanie może prowadzić do zużycia złączy IDE w adapterze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA